TANAP'la Avrupa'ya aktarılan gaz miktarı, 31 milyar metreküpü buldu

Türkiye enerji arz güvenliğinde Avrupa için en önemli ortak. Azerbaycan gazını Edirne'nin İpsala İlçesi üzerinden Avrupa'ya taşıyan TANAP'tan aktarılan gaz miktarı 31 milyar metreküpü buldu.

TANAP'la Avrupa'ya aktarılan gaz miktarı, 31 milyar metreküpü buldu
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Türkiye enerji arz güvenliğinde Avrupa için önemli bir ortak olduğunu bir kez daha ortaya koydu. Türkiye, Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi yani TANAP ile Avrupa Birliği ülkelerine Azerbaycan doğalgazının güvenli şekilde taşınmasında kilit rol oynuyor.

Yapılan enerji yatırımları ile Türkiye’nin stratejik önemi arttı. Türkiye, Avrupa’nın enerji arz güvenliğinde en önemli ortakların başında geliyor. Gerçekleştirilen projeler bunun en büyük kanıtı. Güney Gaz Koridoru’nun en önemli halkası olan Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi yani TANAP ile Avrupa Birliği ülkelerine Azerbaycan doğalgazı güvenli şekilde taşınıyor. Böylece Avrupa ülkeleri tek tedarikçiye bağımlı kalmak zorunda kalmıyor ve alıcının gücünü arttırıyor.

Avrupa’ya taşınan gaz miktarı ise TANAP’ın aktif edildiği günden bugüne 31 milyar metreküpü buldu. Yine TANAP üzerinden 2023 yılında aktarılan gaz miktarı ise 11,5 milyar metreküpü buldu.

TANAP üzerinden sadece Avrupa’ya değil, Türkiye’ye de doğalgaz geliyor. 2023 yılı sonuna kadar Türkiye’ye taşınan toplam gaz miktarı: 25.20 milyar metreküpü, 2023 yılı içinde Türkiye’ye taşınan toplam gaz miktarı ise 5.61 milyar metreküpü buldu.

Azerbaycan’ın Şahdeniz-2 sahasından çıkarılan ve TANAP vasıtasıyla 30 Haziran 2018 tarihinden itibaren Türkiye’deki şebekeye iletilmekte olan doğal gaz, 2020 Sonundan beri Türkiye-Yunanistan sınırından başlayan Trans Adriyatik Boru Hattı (TAP) bağlantısı üzerinden Avrupa’ya da iletiliyor. Proje Türkiye'yi enerji piyasasında önemli bir oyuncu haline getirirken, Avrupa Birliği için alternatif bir enerji koridoru oluşturuyor. TANAP’ın 16 milyar metreküp olan mevcut taşıma kapasitesi, ilave yatırımlarla 31 milyar metreküpe kadar çıkarılabilecek şekilde tasarlandı.

Enerjinin İpek yolu TANAP tam 1850 km uzunluğunda. 20 il, 67 ilçe ve 600 köyden den geçiyor. Ayrıca Türkiye, Ortadoğu ve Avrupa’nın en uzun ve en büyük çaplı doğal gaz boru hattı olma özelliğini taşıyor. TANAP’ın 19 km’si Çanakkale’de deniz altından geçip enerji arz güvenliğine ve kıtalararası enerji iş birliğine katkıda bulunuyor.

TANAP, Türkiye’nin Doğu-Batı Enerji Koridoru ve bölgesinde bir Gaz Ticaret Merkezi olma hedefine ulaşmak için ihtiyaç duyduğu doğal gaz iletim altyapısının ana omurgasını oluşturuyor.

Azerbaycan’ın doğalgazını, Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyan proje, yıllar önce atılan imzalarla başladı. 7 milyar dolarlık proje 3 yılda tamamlandı. Geride kalan yıllarda toplamda 56.20 milyar metreküp doğalgaz pompalandı.

Enerjinin İpek yolu TANAP tam 1850 km uzunluğunda. 20 il, 67 ilçe ve 600 köyden den geçiyor. Ayrıca Türkiye, Ortadoğu ve Avrupa’nın en uzun ve en büyük çaplı doğal gaz boru hattı olma özelliğini taşıyor.

Bir zamanlar bazı çevrelerin gerekliliğini sorguladığı TANAP’a Avrupalılar dört elle sarıldılar. Şimdi ise Rusya’ya alternatif olan proje Avrupa’nın enerji arz güvenliğinde can damarı haline geldi.

20 İlden, 67 ilçeden ve 600 köyden geçen boru hattı, İpsala’da son buluyor. Yunanistan’da Trans Adriyatik hattına bağlanıyor ve Avrupa doğalgaz güvenle aktarılıyor.

Doğukan Vurgun