'Soğuk havalarda göz sağlığı için güneş gözlüğü kullanılmalı'

Optisyen Levent Yaçi, kış aylarında da UV ışınlarının yaz ayların olduğu kadar etkili olduğunu söyledi. Yaçi, vatandaşlara kış aylarında da göz sağlığının korunması için gözlük kullanmaları yönünde öneride bulundu.

'Soğuk havalarda göz sağlığı için güneş gözlüğü kullanılmalı'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kış mevsimi geldiğinde soğuk hava koşulları vücudumuzu korumaya odaklanırken, gözlerimiz de soğuk havanın etkilerine karşı kendini koruma yoluna girebiliyor. Güneş gözlüğü, genellikle yaz aylarında güneşin zararlı ışınlarından korunmak amacıyla kullanılsa da kış aylarında da önemli bir aksesuar haline geliyor.

Güneş ışınları, kış aylarında da göz sağlığımızı olumsuz etkileyebiliyor. Karın yansımasıyla artan ışık yoğunluğu, gözlerde rahatsızlıklara neden olabilir. Soğuk ve rüzgârlı hava da gözleri kurutabilir ve tahrişe yol açabiliyor. Güneş gözlüğü kullanmak, gözleri soğuk hava koşullarından korumak için etkili bir önlem olabiliyor.

Gözlük tercihinde, güneş ışınlarının zararlı UV etkilerini engelleyen UV korumalı lenslere sahip modellerin tercih edilmesi önemli rol oynuyor. Vatandaşlar ayrıca, rüzgar ve soğuk havanın neden olduğu kuruluğa karşı koruyucu özelliklere sahip gözlükler tercih ederek göz sağlığınızı koruyabiliyor.

Optisyen Levent Yaçi, güneş gözlüğünün kış aylarında da göz koruması yaptığını anlattı.

Güneş gözlüğünün zararlı ışıkları engellediğini söyleyen Yaçi, “Güneş gözlükleri gözleri sadece güneşten gelen zararlı ışınlarına karşı değil aynı zamanda rüzgâra ve rüzgardan kaynaklı göze zarar verebilecek toza karşı da korur. Ayrıca güneş ışınları kış aylarında da yaz aylarında olduğu gibi zarar verici etkiye sahiptir. Ultraviyole ışınlar kış mevsiminde özellikle kar ile çok daha zarar verici olabilmektedir. Karın neden olduğu yansıma ile gözler çok yüksek seviyede ultraviyole ışına maruz kalır. Bu durumda gözlerde batma, yanma ya da kaşıntı hissi gibi problemlerin meydana gelmesine neden olur. Bu tarz olumsuz durumlardan korunmak için kış aylarında polarize camdan üretilen güneş gözlüklerini tercih ederek göz sağlığınızı koruyabilirsiniz. Güneşten gelen ultraviyole ışınları bloke edebilme özelliğine sahip polarize camlar, karlı ve açık havalarda gözlerinizi en iyi şekilde korur. Ayrıca kış mevsiminde kullanılacak gözlüklerin orijinal olmasına dikkat etmelisiniz. Orijinal olmayan güneş gözlüklerinin gözünüze en az güneş ışınları kadar zarar verebilme potansiyeli bulunur.” Dedi.

Yaçi, vatandaşların güneş gözlüğü konusunu hafife aldığını belirtti.

Güneş gözlüğünü alırken ve kullanırken dikkat edilmesi gereken unsurları paylaşan Yaçi, kış aylarında da UV ışınlarının yaz ayların olduğu kadar etkili olduğunu ifade etti.

Göz sağlığını korumak için UV özellikte ve gözlüğü orijinal olarak kullanmanın önemine değinen Yaçi, “Çakma gözlükler körlüğe kadar yol açabiliyor. Bu yüzden vatandaşlarımızı özellikle uyarıyorum ne olursa olsun gözlüğü gözlükçüden alalım. Çok yakın bir zaman önce bir durum yaşadım. Bir vatandaş dükkâna geldi ve gözleri kan çanağı içerisindeydi.  Elinde de gözlük vardı ve ona buraya gelene kadar güneş gözlüğünü taktığınız için mi bu şekilde oldu dedim ve o da onayladı. Samimi bir şekilde söylüyorum gözü kıpkırmızıydı. Gözlüğü çok güzeldi ve orijinali ile ayırt edilemez derecede güzeldi. Gözlüğü gözlükçüden almadığı ve çakma gözlük aldığı için göz sağlığını tehdit eden bir durum yaşamıştı. Güneş gözlüğü alırken barkod sistemine geçildi. Eğer güneş gözlüğünün sapında barkod yoksa UTS adı altında kare kod yoksa o güneş gözlüğünü almayalım. Bilsinler ki o gözlük orijinal değildir.” Şeklinde konuştu.

Burcu Temel