Serbest muhasebeci ve mali müşavirler eylem yaptı

Edirne Serbest Muhasebeciler Mali Müşavirler Odası, iş yüklerinin hafifletilmesi için eylem yaptı. Basın açıklamasını okuyan Edirne SMMMO Başkanı Cüneyt Keskin, iş yükü ve fazla çalışma şartlarını eleştirdi.

Serbest muhasebeci ve mali müşavirler eylem yaptı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası öncülüğünde Atatürk Anıtı'nda bir araya gelen muhasebeciler, yaşadıkları sıkıntıları dile getirerek eylem yaptı. Basın açıklaması öncesinde saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Türkiye genelinde serbest muhasebeci mali müşavirler tarafından eş zamanlı düzenlenen basın açıklaması, Edirne'de Atatürk Anıtı önünde gerçekleştirildi. Açıklamaya çok sayıda oda üyesi katılım sağladı. Basın açıklamasını okuyan Edirne SMMMO Başkanı Cüneyt Keskin, mali müşavirlerin iş yükü ve fazla çalışma şartlarını eleştirdi.

Gelişmiş ülkelerde iş verimini artırmak için haftalık çalışma günlerinin azaltılması tartışılırken mali müşavirlerin neredeyse haftanın 7 günü 24 saat ofislerde olduklarını belirten Keskin, 125 bin Serbest muhasebeci mali müşavir ve 5 bin yeminli mali müşavir ile 18 bin stajyerin ülke genelinde faaliyet gösterdiğini ifade etti.

77 serbest muhasebeci mali müşavir ve 8 yeminli mali müşavir odasının TÜRMOB çatısı altında hizmet verdiğini aktaran Keskin, Meslek mensupları aracılığıyla alınan beyan ve bildirimlerin sayısının her geçen gün arttığını ve bu beyan ve bildirimlerin içeriklerinin her geçen gün zorlaştığına değindi.

2024 ve sonraki yıllarda enflasyon düzeltmesinin vergi etkisi olmaksızın uygulanmasını talep ettiklerini belirten Keskin, "2024 yılı geçiş dönemi olması ve ikincil mevzuatın oldukça geç yayımlanması ve aşırı yoğunluk nedeniyle geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltme işlemlerinin yapılmaması için dayanakları ile birlikte Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Gelir İdaresi Başkanlığı’na yaptığımız müracaatımızın hayata geçirilmesini talep ediyoruz. 2023 yılına ilişkin Kurumlar Vergisi Beyannamelerinin ve elektronik defter beratlarının yüklemelerinin Nisan ayındaki resmî tatil sürelerinin uzun olması nedeniyle zamanında yapılması mümkün değildir. Bu nedenle kurumlar vergisi beyan süresinin, e-defter berat yükleme süresinin ve geçici vergi beyan süresinin uzatılması gerekmektedir. Bölgede yaşanan olağanüstü koşullar dikkate alındığında deprem bölgesinde devam eden mücbir sebep halinin yıl sonuna kadar uzatılması gerekmektedir” ifadelerine yer verdi.

İpek Esma Çeşme- Berkan Yılmaz