Seramik kursuna katılan kadınlar, Edirne'ye özgü motifleri işliyor

Edirne'de genç girişimci Özlem Özkişi tarafından açılan kursa katılan kadınlar, hem çamuru sanat eserine dönüştürüyor, hem de Edirne'ye özgü motifleri işleyerek çeşitli eserler ortaya çıkarıyor.

Seramik kursuna katılan kadınlar, Edirne'ye özgü motifleri işliyor

Osmanlı döneminde formülünün casusluk faaliyetleriyle elde edilip, Avrupa'ya götürülmesi  nedeniyle 'Efsane renk' olarak da adlandırılan  'Edirne Kırmızısı' da seramiklerde gün yüzüne çıkıyor. Çamuru sanat eserine dönüştüren kadınlar,  objelerinde Edirne Kırmızısı'nı işleyerek çeşitli eserler ortaya çıkarıyor.

Mumluk, tablo, süs eşyası gibi çeşitli eserler ortaya çıkaran kadınlar, hem stres atıyor hem de kendine özgü ürünlerle büyük beğeni topluyor.

Tarihi ve kültürel değerlerin de işlendiği seramik biçimlendirme kursu yoğun ilgi görüyor. Eşinin işi dolayısıyla Edirne'ye yerleşen ve seramik kursu açan genç girişimci Özlem Özkişi, kadınların ev ekonomilerine katkı sağlamalarına da destek oluyor.

"Toprak insanın stresini alan bir madde"

Kurs sorumlusu Özlem Özkişi, "Toprak insanın stresini alan bir madde olduğu için buraya gelen kursiyerlerimiz hem stres atıyor hem de kendi objelerini ortaya çıkarıyorlar. Burada hem sosyalleşme imkanı buluyorlar, hem de ortaya çıkardıkları eserlerin satışını yaparak ev ekonomilerine de katkı sağlayabiliyorlar. Bu çamuru sanat eserine dönüştürmek kursiyerler için ayrı bir hobi oluyor. Her birisi farklı farklı eserler ortaya çıkarıyor" dedi.

"Edirne kırmızısı sanat eserlerinde gün yüzüne çıkarılıyor"

Osmanlı döneminden kalma Edirne kırmızısının en çok kullandıkları renklerden birisi olduğunu söyleyen Özkişi, ayçiçeği motifi başta olmak üzere Edirne'ye ait birçok motifi işlediklerini aktardı.

Kursiyerlerden Selin Başkurt, toprak ve kil ile uğraşmayı sevdiğini ve vazgeçilmez bir hobi olduğunu belirtti.

Kursa gelerek sosyalleştiğini belirten Ev hanımı Suna Taşkın,  çocukken çamurdan yaptıkları oyuncakları anımsadıklarını ifade etti.

Kursiyerlerden Eda Kutlu, bu kurs sayesinde hem stres attıklarını hem de güzel eserler ortaya çıkardıkça daha fazla mutlu olduklarını söyledi.

Özlem Ceylan