Selimiye'de restorasyon çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor

                Edirne'de Mimar Sinan'ın ustalık eseri olan ve milyonlarca turist ağırlayan Selimiye Camii'nde restorasyon çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor.

Selimiye'de restorasyon çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

                Türk-İslam eserlerinin başyapıtı, aynı zamana Mimar Sinan'ın ustalık eserim dediği Selimiye Camii'nin kapsamlı restorasyonu sürüyor. Selimiye Camii, eşsiz mimarisi ve ihtişamıyla serhat şehri Edirne'de yıllara meydan okuyor.

Caminin iç ve dış kısmındaki işlemleri ekipler aslına uygun olarak gerçekleştiriyor. Ana kubbe, minareler, avlu, şadırvan, çiniler ve bahçe kısmında restorasyon çalışmaları hummalı şekilde sürüyor.

                Cephelerde çalışma iskelesi kurularak, Camiinin dört minaresi elden geçiriliyor. Kubbe ve revaklarda ki kurşun kaplamalar kontrol edilerek aslına uygun şekilde restore ediliyor. Yapıda taş aşınmaları, kırık, çatlak ve korozyon hasarları varsa müdahale edilerek dayanıklılığı artırılıyor.

Selimiye, azameti, eşsiz mimarisi ve heybetiyle Osmanlı mimarisinin teknik ve estetik eseri olarak yüzyıllar öncesinde ulaştığı noktayı gözler önüne seriyor. Bu ihtişamlı eserin, gelecek nesillere sağlıklı taşınması için Vakıflar Genel müdürlüğü tarafından kasım 2021'de restorasyona başlanan Selimiye'de çalışmalar sürüyor. 446 yıllık Selimiye Camii aynı zamanda UNESCO un Dünya mirası listesinde yer alıyor.

Restorasyonun başından bu yana caminin ayrılan bir bölümü ibadet alanı olarak kullanılıyor.Caminin iç kısmındaki çalışmaların tamamlanarak tüm ibadet alanının bu yıl kullanıma açılması hedefleniyor.

Burcu Temel