Sahte altına dikkat!

Son günlerde artan altın fiyatları piyasada sahte altın dolandırıcılığını beraberinde getiriyor. Edirne Kuyumcu Esnafı Rahmi Cömert, vatandaşları sahte altına karşı dikkatli olması gerektiğini söyledi.

Sahte altına dikkat!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Son yılların en yüksek seviyesine çıkan altın fiyatları dolandırıcıları da cezbediyor. Dolandırıcılar gerçek altınla sahte altının ayırt edilmesinin zorluğundan faydalanarak vatandaşları kandırıyor.

Edirne Kuyumcu Esnafı Rahmi Cömert, vatandaşlara sahte altın konusunda uyarılarda bulundu.

Gerçek altınla sahte altın arasında farkı anlatan Cömert, “Gerçek altın üzerinde 916 yazar, altının gerçek olup olmadığı sesinden anlaşılabilir, bu noktada da olumsuz olursa bunun analizini yaparız. Altının sesi tok olur. Tok ses üzerinden de gerçek veya sahte altını ayırma şansınız olur.” Dedi.

Bir takım altın testi yöntemleri olduğunu ifade eden Cömert, “Mıknatıs yönetimi, mihenk taşına sürtme ve ayar suyu testi ile altın kesme testleri kuyumcular tarafından sıklıkla kullanılmaktadır. Mıknatıs gerçek altını çekmez ancak içinde başka materyaller varsa çeker, mihenk taşına sürtme yönteminde altın taş üzerinde sarı rengini bırakır ve ayar suyu ile temizlenmeye çalışıldığında sarı renk kaybolmaz.” Dedi.

Cömert, vatandaşların altın alımlarını güvenilir ve bilindik esnaftan yapması gerektiğini vurguladı.

Vatandaşların sahte altını ayırt edilmesinin zor olduğuna değinen Cömert, “Bize gelen her ürünü kontrol etmeden almıyoruz. Ama artık sahte altınları çok iyi yapıyorlar ve neredeyse gerçeğinden ayırt edilemiyor.  Kırk yıllık kuyumcuyum ama bazen bizim yanıldığımızda oluyor. Vatandaşlar bu konuda çok dikkatli olmalı.  Bize gelen ürünlerin hepsi aynı firmalardan gelen ürünlerdir. Bizim burada derneğimiz var ürün orada kontrol edilir daha sonra esnafa dağıtılır.” İfadelerini kullandı.

Cömert, vatandaşları internet üzerinden piyasanın altındaki fiyatlara altın satın almamaları konusunda uyardı.

İnternet üzerinden yapılan alışverişlerin çoğu zaman güvenilir olmadığını dile getiren Cömert, internetten alınan altının gram ve ayar konusunda mağduriyet yaşanabilir. Vatandaşlar bilmedikleri yerlerden altın almamalı ve birbirleriyle alışveriş yapmamalı. Vatandaşın gerçek altın ile sahte altını ayırt etmesi çok zor bu yüzden altın alırken çok dikkatli olmaları gerekiyor. Güvendikleri kuyumcuya giderek oradan gönül rahatlığıyla altın alabilirler.” Dedi.

Burcu Temel