Restorasyonun devam ettiği Selimiye Camisi bu yıl 5 milyon ziyaretçi ağırladı

İslam coğrafyasının en önemli eserlerinden olan Selimiye Camisi restorasyon sürecinde olmasına rağmen milyonlarca ziyaretçiyi ağırladı.

Restorasyonun devam ettiği Selimiye Camisi bu yıl 5 milyon ziyaretçi ağırladı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

UNESCO kültürel eser listesinde yer alan Edirne Selimiye Camii, 2023 yılında ziyaretçi rekoru kırdı.

Tarihi mabet restorasyon çalışmalarına rağmen ziyaretçi sayısını 5 milyona taşıdı. İbadet için gelenler kadar restorasyon çalışmalarına şahitlik etmek isteyenler de oldu.

Mimar Sinan'ın ustalık eseri Selimiye Camii, 449 yıldır ihtişamıyla göz kamaştırıyor. Tarihi yapıda kapsamlı restorasyon sürüyor. Edirne'yi ziyaret edenler çalışmalara rağmen eşsiz camiyi görmeden kentten ayrılmıyor.

Selimiye uzun zamandır restorasyonda olmasına rağmen ziyaretçileri kendisine çekmeye devam ediyor.

2021 yılında başlayan restorasyon ibadete kısmen açık şekilde yürütülüyor. İnananlar secdeye kapanırken yabancı turistler meydanda hayranlıkla geziyor. Selimiye Camii' de çalışmalar taşıyıcı sistem ve kalem işleri üzerinde devam ediyor. Tarihi mabedin gelecek yıl ibadete tamamen açılması planlanıyor.

Edirne Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk, Selimiye Camisi’nin kent turizmi için çok önemli olduğunu söyledi.

Camide restorasyon sürecinin devam ettiğine değinen Soytürk, "Caminin restorasyonuna tanıklık etmek bir şans. Özellikle mimarlık ve mühendislik öğrencilerinin çalışmaları görmek için camiyi ziyaret ettiğini görüyoruz. Bu süreçte minarelerin dışındaki iskelelere hayranlıkla bakan mimar adaylarını gördük. Edirne'ye gelen turistlerin camiyi ziyaret etmeden ayrılmıyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapılan Selimiye Meydanı’nın camiyle bir bütünlük oluşturuyor. Camideki restorasyon çalışmaları ibadet ve ziyarete açık devam ediyor. 2023 yılında yaklaşık 5 milyon turistin Selimiye'yi ziyaret ettiğini değerlendiriyoruz. Bu değerlendirme camiden görevli din ve güvenlik görevlilerinden edinilen bilgi kapsamında gerçekleşiyor. Özellikle Avrupa'da yaşayan vatandaşlarımızın memleketlerine geldikleri yaz aylarında yoğun bir hareketlilik yaşanıyor. Bununla birlikte Edirne'nin İstanbul'a yakın bir konumda olması ve buradan gelen misafirlerimiz Selimiye'nin ziyaretçi sayısında önemli bir yere sahip. Özellikle cuma, cumartesi ve pazar günleri başta İstanbul olmak üzere çevre illerden gelen ziyaretçiler için Selimiye Camisi önemli bir turizm destinasyonu. Mimar Sinan'ın başyapıtı olan Selimiye'yi restorasyonuyla gözlemlemek çok büyük bir ayrıcalık. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından düzenlemesi yapılan Selimiye Meydanı da ayrı bir destinasyon oldu. O meydandan Yemiş Kapanı Hanı'nın kalıntıları arasında yürümek Selimiye'yi uzaktan temaşa etmek çok ayrı bir duygu." Dedi.

Doğukan Vurgun