Ramazan bereketi, esnafa can suyu oldu

Türkiye'nin kültür, gastronomi ve inanç turizm pastasından büyük bir pay alan Edirne Ramazan Ayı'nı bereketli geçiriyor. 11 ayın sultanı Ramazan ayı dolayısıyla kentteki camilere gelen turistler, hem alışveriş yapıyor, hem tarihi noktaları dolaşıyor hem de oruçlarını burada açıyor.

Ramazan bereketi, esnafa can suyu oldu
TAKİP ET Google News ile Takip Et

11 Ayın sultanı bereketiyle geldi. Ramazan ayının başlaması ile birlikte Edirne'de turizm hareketliliği yaşanıyor. Kente gezmeye gelen turistler, tarihi noktaları dolaşıyor, alışveriş yapıyor ve kent esnafında orucunu açıyor. Bu da esnafın yüzünü güldürüyor.

Geçtiğimiz yıllara göre bu yıl Ramazan ayının biraz daha durgun geçtiğini söyleyen Tarihi Alipaşa Çarşısı Esnaflarından İlknur Arı, Ramazan turlarının hem tarihi noktaları dolaştığını hem de alışveriş yaptığını belirtti.

Bayrama doğru hareketliliğin artmasını beklediklerini belirten Arı, "Hazırlıklarımızı yaptık, tezgahlarımızı çeşitli ürünler ve hediyeliklerle süsledik. Müşterilerimizi bekliyoruz. Zaman zaman yabancı müşteri yoğunluğu yaşanıyor. Ama yerli turistlerimiz de kente gelip geziyorlar gelmişken sevdiklerine ve yakınlarına da hediyelik alıyorlar" dedi.

"Hafta sonları hareketlilik yaşıyoruz"

Ramazan ayının bereketiyle geldiğini ve kentte bir hareketlilik yaşandığını söyleyen Tarihi Ali Paşa Çarşısı Esnafı Ahmet Duran, "Özellikle hafta sonları hareketlilik yaşanıyor. Hem yerli hem de yabancı turistler kentimizde hareketlilik oluşturuyor. Geziyorlar, alışveriş yapıyorlar. Bu da bizim işlerimizi hareketlendiriyor" dedi.

Balıkesir, Bursa, Manisa gibi kültür turlarının hem camileri hem de tarihi çarşıları gezerek alışveriş yaptığını belirten Duran, geçtiğimiz yıllara göre bu yıl biraz daha durgun olsa da bayrama yakın hareketlilik yaşanmasını beklediklerini ifade etti.

"Edirne'de her geçen gün turist sayısı artıyor"

Ramazan ayının bereketiyle geldiğini belirten Edirne'yi Tanıtma ve Tava Ciğer Kalite Koruma Derneği Başkanı ve ciğerci esnafı Bahri Dinar, kentin en çok turist ağırlayan iller arasında olduğunu ve her geçen gün ziyaretçi sayısının arttığını ifade etti.

"Rezervasyonlarımız artmaya başladı"

Selimiye, Eski Cami ve Üç Şerefeli gibi tarihi noktaları görmek için binlerce turistin kente geldiğini söyleyen Dinar, "Ramazan çok bereketli geçti, artık sonlarına doğru yaklaştık. Bayramla birlikte ziyaretçi sayısının artacağını ve çok daha bereketli geçeceğini düşünüyoruz.  Türkiye'nin her yerinden misafirlerimiz gelecek. Ama baktığımızda en çok da yurtdışında yaşayan soydaşlarımız akın akın Edirne'ye gelecekler. Bu mübarek Kadir Gecesi'nde kadim şehrimiz Edirne'de hem yemek yiyecekler, hem tarihi noktaları gezerek alışveriş yapacaklar hem de ibadetlerini yapacaklar. Biz Kadir Gecesi için hazırlıklarımıza başladık. Edirne'mizi gezmeye gelen turistler oruçlarını burada açacaklar şimdiden rezervasyonlarımız  artmaya başladı" ifadelerine yer verdi.

"Turist sayısı her geçen gün artıyor"

Edirne’nin din turizmi açısından da en favori en popüler şehirler arasında belki de ilk üçte yer aldığını söyleyen Dinar, Bu anlamda bunu değerlendirmek gerekiyor. Her yıl da geçtikçe gelen turist sayısı gittikçe artıyor. Her yıl sayının üstüne koyuyoruz. Ramazan’a özel tabi menüye eklediğimiz şeylerde oluyor Hurma zeytin ve çeşitli iftariyelikler oluyor. Âmâ tabi baş tacı her zaman ciğer ve köfte. Ezan okunduktan sonra bir ilahimiz okunuyor. Yemekler yenmeye başlıyor. Daha sonra tabi yemekler ağırlık yaptığı için bir fasıl da oluyor" şeklinde açıklamada bulundu.

Burcu Temel