RAMAZAN BAYRAMI'NI SAĞLIKLI GEÇİRMEK İÇİN DOĞRU BESLENMEYE DİKKAT!

Ramazan boyunca günlük öğün sayısının azalması ve beslenme düzenindeki değişiklikler sebebiyle kişi, bayramda psikolojik olarak daha fazla yeme eğilimine giriyor. Fakat Ramazan ayının ardından aşırı yemek, bazı problemleri kaçınılmaz hale getiriyor. Ramazan ayı sonlanırken vatandaşların bayram telaşına başladığını söyleyen Diyetisyen Tuğçe Daloğlu, doğru ve sağlıklı beslenilmesi konusunda uyarılarda bulundu.

RAMAZAN BAYRAMI'NI SAĞLIKLI GEÇİRMEK İÇİN DOĞRU BESLENMEYE DİKKAT!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Nisan ayının bitişinde uzun süreli açlıkla geçen 30 günün ardından beslenme konusunun oldukça önemli olduğunu vurgulayan Diyetisyen Daloğlu, “Vücudunuzun yeni düzene alışması için yavaş yavaş eski beslenme düzenine geçiş yapılmalıdır. Bir aydır kısıtlı sürede beslenildiği için yemek yeme özgürlüğüne kavuşma düşüncesiyle tatlı ve hamurlu gıdaların tüketimi artarsa bayram sonunda tartıda istemediğiniz rakamlarla karşılaşabilirsiniz. Zaten ramazan ayında yavaşlayan metabolizma iyiden iyiye yorulabilir. Bu yüzden özellikle ilk günler yağlı ve şekerli beslenmeyi minimumda tutmaya özen gösterin” ifadelerine yer verdi.

“Öğünler Düzenli Olmalı”

Bayram tatili sürecinde vücududoğru beslemeye başlamak, vücudunuzun biyolojik saatini, sirkadiyen ritim denilen gün ışığı ile oluşan ritmibozmamak gerektiğini söyleyen Diyetisyen Daloğlu, “Kahvaltı günün erken saatlerinde yapılıp öğle yemeği ve akşam yemeği şeklinde 3 ana öğünle yeni beslenmeye başlanmasını tavsiye ederim. Geç bir kahvaltı yapılacaksa güne 2 ara öğünle devam edip ardından akşam yemeği tüketilerek besin öğelerinden eksik beslenme engellenmiş olacaktır. Kahvaltı etmeden güne başladığınızda uzun süren açlık sebebiyle sonradan tüketilen besin yağ olarak depolanabilir. İhtiyaç durumuna göre aralara ara öğünler koymalısınız. Öğlen - akşam yemeklerinde sebze ve et/baklagil yani protein kaynaklarını dengeli tüketmelisiniz. Akşam yemeğinden sonra atıştırmalıklar, çayın yanında tüketilen tatlı yiyecekler yerine süt veya süt ürünleri yanında mevsim meyvelerinden biri tercih edilmelidir” şeklinde açıklamada bulundu.

“Su Çok Önemli”

30 günün ardından yeterli su tüketilmeyen günlerin telafisinin yapılması gerektiğine dikkat çeken Daloğlu,  Suyun vücudun en önemli ihtiyaçlarından birisi olduğunu ve günde 2-3 litre arası su tüketiminin ihmal edilmemesi gerektiğini dile getirdi.

“Tatlı Yerine Ne Tüketilmeli”

Bayramda gelenekler gereği süregelen tatlı ve şekerli yiyeceklerin yemenin cazibesinin kaçınılmaz olduğunu ifade eden Daloğlu, “Şekerli yiyecekler bağışıklığınızı yıpratarak hastalıklara zemin hazırlar. Aynı zamanda yağlanmanıza sebebiyet verir ve bu da bağışıklığınızı düşürür. Kan şekeri dengesizliği ve sürekli yüksek kan şekeri vücudunuzu çok yorar. Tatlı yiyecekler yerine sağlıklı yağlar yani kuruyemişler, meyveler, sağlıklı tahıllar (bulgur, esmer ekmek, yulaf vs), süt ve süt ürünleri (süt,yoğurt,kefir, ayran) tercih edilmelidir” dedi.

4günlük bayram tatilinin fırsata çevrilmesi ve bunun iyi değerlendirilmesi gerektiğini söyleyen Daloğlu, “Eğer bir sağlık sorununuz yoksa günün 45 dk-1 saatini yürüyüş veya egzersize ayırıp, metabolimanızı hızlandırabilir, iştah kontrolünüzü ve enerji dengenizi sağlayabilirsiniz” diye konuştu.

“Gece atıştırmalarına dikkat!”

Yatmadan 3 saat öncesinde yemek yemeye son verilmesi gerektiğini aktaran Daloğlu, “Buna uygun olacak şekilde akşam yemeğinden 2,5-3 saat sonraya bir ara öğün ekleyebilirsiniz. Az önce bahsettiğim gibi ara öğünde sağlıksız, vücudunuza olumlu katkısı olmayan yiyecekler yerine sağlıklı besinler tüketilip hem tokluk hissi sağlanabilir hem de yağlanmanın önüne geçilmiş olabilir. Herkese sağlıklı ve mutlu bayramlar dilerim” ifadelerine yer verdi.

 Özlem Ceylan