Pazarkule Sınır Kapısı'ndaki modernizasyon çalışmalarında sona yaklaşıldı

Avrupa'ya açılan sınır kapılarından olan Pazarkule Sınır Kapısı'nda geçtiğimiz yıl başlayan modernizasyon çalışmalarında sona gelindi.

Pazarkule Sınır Kapısı'ndaki modernizasyon çalışmalarında sona yaklaşıldı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Pazarkule Sınır Kapısı’nda geçtiğimiz yıl başlayan modernizasyon çalışmaları aralıksız olarak devam ediyor. Modernizasyonun tamamlanmasıyla tek olan peron sayısı, 3 giriş 3 çıkış şeklinde olmak üzere 6 perona çıkarılacak. Gümrük sahasının 3 bin 420 metrekare olan kullanım alanı ise 22 bin metrekareye kadar genişletilecek.

Yunanistan'a açılan Pazarkule Sınır Kapısı'nda modernizasyon çalışmalarının büyük bölümü tamamlandı. Yapılan yenileme çalışmaları sonrası modern bir görünüme kavuşacak olan Pazarkule Sınır Kapısı’nda özellikle gurbetçilerin geliş zamanı oluşan kuyrukların tarih olması bekleniyor.  

Türkiye ihracatının yüzde 50’sini Avrupa ülkelerine gerçekleştiriyor.  Bu nedenle Edirne’den Avrupa'ya açılan sınır kapılarında lojistik ve yolcu trafiği çok büyük önem kazanıyor. Modernizasyon ile birlikte gümrük sahası içerisinde arama hangarı, sosyal donatı ve personel binaları da yer alacak.

Edirne’deki sınır kapılarından Kapıkule ve Hamzabeyli'nin iş hacmine Bulgaristan sınır kapılarının aynı oranda cevap veremiyor.  Yunanistan sınır kapılarının da küçük olması nedeniyle Türkiye'deki akışa cevap vermekte zorlanıyor. Kente yakın olması nedeniyle Pazarkule Sınır Kapısı'nın lojistik ve yolcu taşımacılığı açısından çok önemli…

Sınır kapısının kapasitesinin arttırılması, hem Edirne sınır ticareti için hem de turizmine katkı sağlaması açısından büyük önem taşıyor.

Pazarkule Sınır Kapısı modernizasyon çalışmalarıyla birlikte alanın da genişletildiğini söyleyen Türkiye Odalar Borsalar Birliği Müşavir Firması (TÜRSOM) İnşaat Anonim Şirketi Amiri Sabahattin Deniz, çalışma tamamlanınca burasının modern bir görünüme kavuşacağını aktardı.

22 bin metrekare alan olarak büyütüldü”

Yaklaşık 3 bin 500, 4 bin metrekare civarında olan sınır kapısının 22 bin metrekare alan olarak büyütüldüğünü söyleyen Deniz, “İçerisinde idari ve ticari bina, işletme müdürlüğü, gümrük müdürlüğü üniteleri, ayrıca giriş ve çıkışta da satış mağazaları bulunacak. Bunun yanı sıra X-Ray Ofisi ve köpek eğitim merkezi ve kim müdürlüğünün bulunduğu bina olacak. 3 adet köpek bakımı eğitim binası olacak. Projeye ilave olarak ısı merkezi ve trafo binasından oluşmuş bir adet hangar binası olacak.  Ayrıca Kapıkule ve Hamzabeyli sınır kapılarındaki yoğunluğu azaltabilmek için burada peron sayıları arttırılacak. Toplamda üç gidiş, üç çıkış 6 peron olarak” dedi.

Kapıkule, Hamzabeyli ve İpsala Sınır Kapılarında oluşan yoğunluğu büyük ölçüde azaltmak amacıyla buradaki peron sayıları ve alanın genişletildiğini belirten Deniz, “Özellikle yaz sezonunda oluşan gurbetçi yoğunluğunun önüne geçileceğini ve bir rahatlama sağlanacağını vurguladı. Aynı zamanda Türkiye'nin ihracat rakamları da kara yoluyla oldukça yüksek. Bu sınır kapılarının genişletilmesi ve modernizasyonu ihracata da olumlu yansıyacak” diye konuştu.  

2021 yılının aralık ayında başlayan modernizasyon çalışmalarının gelecek yıl tamamlanması hedefleniyor.

Burcu Temel