Öztürk, ''Çiftçi Kayıt Sistemi' için sürenin uzatılmasını talep ediyoruz'

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan düzenlemelerle e-Devlet üzerinden ücretsiz yapılabilen gelecek yıla ilişkin Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) başvuruları 31 Aralık 2022'de sona erecek. Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) kayıt için son günün 31 Aralık olduğunu hatırlatarak çiftçilere uyarıda bulunan Lalapaşa Ziraat Odası Başkanı Taner Öztürk, bir defaya mahsus olmak üzere sürenin en azından 1 ay daha uzatılmasını talep ettiklerini söyledi.

Öztürk, ''Çiftçi Kayıt Sistemi' için sürenin uzatılmasını talep ediyoruz'

Çiftçilerin tarımsal faaliyetlerinde önemli bir belgesi olan ÇKS kaydında son günler yaklaşıyor.Tarım Bakanlığı tarafından başlatılan  Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) uygulamasına geçtiğini ve çiftçilerin birçok kesiminin yaşlı olması dolayısıyla bu sürece uyum sağlamakta zorluk çektiğini söyleyen Lalapaşa Ziraat Odası Başkanı Taner Öztürk, sisteme son başvuru tarihinin 31 Aralık olmasına rağmen çok başvuru olmadığını aktardı.

Sürenin kısalmasına rağmen birçok çiftçinin dosyasını yaptırmadığını hatırlatan Öztürk, ziraat odalarında uzun kuyruklar oluştuğunu ve zaman zaman tarım ilçe müdürlüklerinde sistemin kilitlenmesi dolayısıyla da birikmeler oluştuğunu ifade etti.

Çiftçilerin yaşanabilecek yoğunluğu göz önünde bulundurarak kayıtlarını bir an önce yaptırması gerektiğine dikkat çeken Öztürk,  ÇKS başvuru dosyasının hazırlanmasında ve e-Devlet başvurularında Ziraat Odalarının çiftçilere yardımcı olduğunu aktardı.

"Lalapaşa Ziraat Odası Başkanından çiftçilere çağrı"

Birçok çiftçinin başvuru yapmadığına değinen Lalapaşa Ziraat Odası Başkanı Taner Öztürk, bu seneye mahsus olmak üzere sürenin en azından 31 Ocak'a kadar uzatılmasını talep ettiklerini söyledi.

Sosyal medya üzerinden çiftçilere yönelik algı operasyonu yapıldığını ve birçoğunun buna inandığını hatırlatan Öztürk, yeni sezona girerken oda kayıtlarını güncellemeleri ve aidatlarını ödemeleri konusunda çiftçilere çağrıda bulundu.

Çiftçi Kayıt Sistemi ile ilgili Lalapaşa' da bin 500 dosya olduğunu ve bunun birçoğunun henüz kaydını güncellemediğini dile getiren Öztürk, dosyalarda birikme olunca tarım ilçelerdeki personelin bu kayıtları sisteme girerken zorlandığını ifade etti.

"Lalapaşa'da E-Devlet kaydı yüzde 8"

Lalapaşa'da birçok çiftçinin yaşlı olduğunu ve bu nedenle E-Devlet kaydının yüzde 8 olduğunu söyleyen Öztürk, "Herkes bu yüzden eski usul kayıt yaptırıyor. Dosyayı tarım ilçeden alıp manuel şekilde doldurup tarım ilçeye veriyor. Tarım ilçede de bunun girişi var kolay olmuyor. Bu yüzden bu yetkiyi ziraat odalarına verseler, biz bu işi yaparız. Tarım ilçelerinde yükünü elinden alırız" dedi.

Çiftçiler 2023 üretim yılına ait ÇKS başvurularını e-Devlet üzerinden ve il/ilçe müdürlüklerine giderek yapabiliyor. Çiftçilerin, tarımsal desteklemelerden yararlanma konusunda mağduriyet yaşamamaları için 31 Aralık 2022'ye kadar başvurularını yapmaları gerekiyor.

Özlem Ceylan