Oto lastikçilerde ‘kış lastiği' mesaisi başladı

Ticari araçlarda kış lastiği uygulaması zorunluluğu için geri sayım başladı. Şehirlerarası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlar için 1 Aralık'ta başlayacak zorunluluk kapsamında Edirne'deki oto lastikçilerde yoğunluk yaşanıyor.

Oto lastikçilerde ‘kış lastiği' mesaisi başladı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne Merkez Sanayi Sitesi esnaflarından Çağla Ölmez Dobranyalı, 1 Aralık itibariyle ticari araçlarda kış lastiği uygulaması başlayacağı için işlerinde bu dönem yoğunluk olduğunu aktardı.

Hususi araçların bu zorunluluğa dâhil olmadığını belirten Dobranyalı, “Ama son kullanıcının da bilinçlenmesini rica ediyorum. 1 Aralık itibariyle araçların kış lastiği uygulamasına geçmesi lazım. Sürücülere kesinlikle 4 kış lastiği şeklinde değiştirmelerini öneriyorum. Çünkü hayat kurtarıyor. Bu yıl fiyatları takip etmekte zorlanıyoruz. Önceden 3 ayda4 aylık periyotlarda fiyatlarımız değişirdi şimdi artık günlük olarak değişiyor. Ürün bulmakta da sıkıntı yaşıyoruz” dedi.

“Kış lastiği can kurtarıyor”

1 Aralık itibariyle kış lastiğine resmi geçiş olacağı için yoğunluk yaşandığını aktaran Usta Ercan Dilmaç; “Lastiklerimiz değişmeye başladı. Bilinçli müşterilerimiz gelmeye başladı. Depolama müşterilerimiz de geliyor. Elimizden geldiği kadar müşterilerimizi bu konuda bilinçlendiriyoruz. Bizde kış lastiği olanlar gelip taktırıyor. Dışarıdan da kış lastiği almaya gelenler oluyor. Bazı konularda takılıyorlar 4 mevsim kış lastiği gibi. Onlara da elimizden geldiğince yardımcı oluyoruz. Herkesin kış lastiği takmasını ümit ediyoruz. Çünkü can kurtarıyor. Montaj değişimlerimiz hareketli gidiyor. Yüzde 50 civarında kendi müşterilerimiz gelip değişim yaptırdı. Montaj değişimini hallettikten sonra bağlantısını yapıyoruz. Müşterinin rota girmesi gerekiyorsa ona göre yönlendiriyoruz. Lastikleri kötüyse lastik almaya yönlendiriyoruz. Bütçesinden dolayı taktırmayanlar oluyor onların da taktırana kadar trafikte fazla bulunmamalarını tavsiye ediyoruz. Çünkü lastik önemli hayat kurtarıyor” ifadelerine yer verdi.

“Hava her an değişebilir ihmal edilmemeli”

Müşterilerden Müjde Gaziyiz, “Kış gelmeden bir an önce lastik değişimini yapalım dedik. Havalar soğumadan ve kar yağmadan güvenliğimiz açısından kış lastiği uygulamasına geçtik. Hava her an değişebilir ihmal edilmemeli ve son dakikaya bırakılmamalı. Sağlığımız ve güvenliğimiz için bu çok önemli. Çünkü çocuklarımız da bizimle birlikte trafikte yolculuk yapıyor. Onların da can güvenliği için geç kalmamalıyız” dedi.

“Çok fazla kaza yaşanabiliyor”

Müşterilerden Mehmet Bakırcıoğlu, “Havalar soğudu zorunluluk da başlıyor. Kış lastiği uygulamasına geçmek için geldik. İhtiyacımız var yazlıkları çıkardım kışlıkları taktırıyorum. Çok fazla kaza yaşanabiliyor. Herkesin bu konuda hassasiyet göstermesi ve kış lastiğini ihmal etmemesi gerekir” dedi.

Şehirlerarası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlar için 1 Aralık’ta başlayacak uygulama 1 Nisan 2022'ye kadar devam edecek. Kış lastiği olmayan sürücülere ise 846 lira cezai işlem uygulanacak.

Özlem Ceylan