'Oruç sonrası besin tüketimini aniden arttırmak riskli'

Uzman Diyetisyen Selin Başkurt, vatandaşlar için Ramazan Bayramı'nda beslenme önerilerinde bulundu. Başkurt, oruç sonrası besin tüketimini aniden arttırmanın risk barındırdığını söyledi.

'Oruç sonrası besin tüketimini aniden arttırmak riskli'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Ramazan Bayramı’na kısa bir zaman kala hazırlıklar başladı. Vatandaşlar bayramda gelen misafirlere ikram etmek için tatlı ve tuzlu yiyecekler hazırlıyor. Misafirlere özenle hazırlanan lezzetli yiyecekler düzensiz tüketildiğinde sağlık problemlerine yol açabiliyor.

Özellikle şeker hastaları için bayramda ikram edilen tatlılar risk barındırıyor.

Uzman Diyetisyen Selin Başkurt, vatandaşlar için bayramda sağlıklı beslenme önerilerinde bulundu.

Bayram olunca akla ilk gelen yiyeceğin baklava olduğunu belirten Başkurt, “Bayramda çeşitli tatlılar, şekerler, çikolatalar ve birbirinden cazip pek çok ikramlıklar tüketiliyor. Sağlıklı bireylerin kilo alma endişesi, kronik hastalıklara sahip bireylerde de hastalanmadan nasıl geçiririm sorusu bayramın tadını kaçıracak düşünceler arasında. Ramazan sonrası değişen öğün sayısı gün içerisinde tüketilen besinlerin artması kafaları ve metabolizmayı şaşırtan bir diğer konu. Tüm bu karmaşanın çözümü ise, sağlıklı ve dengeli beslenmede.” Dedi.

Bayram süresince de yeterli ve dengeli beslenmek için dört temel besin grubunda bulunan besinlerden ana ve ara öğünlere dengeli şekilde dağıtılarak yeterli miktarlarda alınması gerektiğini vurgulayan Başkurt, öğünlerin sağlıklı yağ, protein, sebze-meyve ve de tahıl içermesi gerektiğine dikkat çekti.

Başkurt, oruç sonrası besin tüketimini aniden arttırmanın risk barındırdığını ifade etti.

Öğün aralarının en az 2 en fazla 4-5 saat olacak şekilde düzenlenmesi gerektiğini dile getiren Başkurt, “Yiyeceklerinizi yavaş ve iyi çiğnemeye özen göstermelisiniz. Bayram sabahı sağlıklı bir kahvaltı ile güne başlamak gün içinde iştahınızı kontrol etmenize ve kan şekerinizin dengede kalmasına yardımcı olacaktır. Bu sebeple; kızartma, kavurma yöntemleriyle pişirilmiş besinler, hamurişleri, tatlılar kahvaltıda kaçınılması gereken yiyecekler arasında olmalıdır. Domates, salatalık, maydanoz, taze biber vb. çiğ sebzeler bolca tüketilmeli, az yağlı peynirler, yumurta, zeytin, ceviz, zeytinyağ ve tahıllı ekmekler tercih edilmelidir. Ramazan Bayramı süresince mide ve bağırsak rahatsızlıkları, tansiyon ve şeker yükselişleri/düşüşleri yaşamamak için fazla şeker ve şekerli gıdaların içeceklerin (tatlılar, çikolata, kola vb) tüketimine dikkat etmeli, çevrenin ısrarcı tutumlarından ve aşırı yeme eğiliminden mümkün olduğunca uzak durmalısınız. Tatlı ikramlarının yanında şekerli içecek ikramlarını kabul etmeyerek kahvaltıdan en az 2-3 saat sonrasında ara öğün olarak yoğurt veya ayran ile tatlı tüketmenizi tavsiye edebilirim.” Şeklinde konuştu.

Başkurt, sindirim sisteminin düzenli çalışması ve kabızlıktan korunmak için lif içeriği yüksek olan sebze, meyve ve kurubaklagillerin öğünlerde bulunması gerektiğini aktardı.

Tüm bireyler her zaman olduğu gibi aksatmadan yeterli miktarda su içmeye özen göstermesi gerektiğini söyleyen Başkurt, daha hafif ve rahat bir bayram geçirmek için hareketli olmayı ihmal etmemek gerektiğini hatırlattı.

Ziyaretlere yürüyerek gitmenin, merdivenleri kullanmanın  yapılabilecek en basit egzersizlerden olduğunu belirten Başkurt, “Diyabet, kalp-damar hastalıkları, yüksek tansiyon gibi kronik hastalığı olanların uyguladıkları diyete bayram süresince de uymaya özen göstermelerini tavsiye ederim.” Diye konuştu.

İpek Esma Çeşme