'Öncelikli hedefimiz Edirne'yi marka şehir yapmak'

Türkiye'de her yıl 15-22 Nisan tarihleri arasında 'Turizm Haftası' kutlanıyor. Edirne'de de 'Turizm Haftası' kapsamında tören düzenlendi.

'Öncelikli hedefimiz Edirne'yi marka şehir yapmak'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Atatürk Anıtı’nda düzenlenen tören çelenk sunumuyla başladı. Ardından Belediye Bandosu eşliğinde saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Daha sonra Edirne Doktor Sadık Ahmet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencisi Fikret Çağan Altın şiir okudu. İl Kültür Turizm Müdürlüğüne bağlı Roman Halk Müziği Topluluğu ise mini konser verdi.

Günün anlam ve önemine ilişkin konuşmayı yapan İl Kültür Turizm Müdürü Kemal Soytürk yaptı.

Soytürk, turizmin ekonominin kalkınmasından çok büyük pay sahibi olduğunu ve bununla birlikte kültürlerin birbirlerini tanımasında önemli bir araç olduğunu aktardı.

Turizmin 54 farklı sektörü etkileyen yapısıyla ülkenin vazgeçilmez sektörleri arasına girdiğini belirten Soytürk, “Turizm ekonomiye olan katkısı dışında ülkelerin sahip olduğu doğal, kültürel, tarihi kaynakların değerlendirilmesi ve bu kaynakların sürdürülebilirliğini sağlamaya destek vermesi, kentsel ve Kırsal kalkınmaya olan katkısı ile yaşam kalitesinin artması ve dünya insanlarının birbirlerini daha iyi anlayıp tanıması sayesinde uluslararası barışa destek olması gibi birçok sosyal, kültürel, ekolojik ve ayıraca önemli mikro ve makro etkilere sahiptir. Paylaşım ekonomisinin en önemli örneği olarak kabul edilen sektörümüz yılda yaklaşık 30 milyar dolar üzerinde satın alma ile kendisi dışında 54 farklı sektörü etkileyen yapısıyla ülkemizin vazgeçilmez sektörleri arasına girmiştir. Adı, barışla özdeşleşen turizm sektörünün öncelikli dileği günümüzde devam eden savaşların sona ermesi ve dünya barışının sağlanmasıdır.” Dedi.

Edirne Turizm Master Planı, yol haritası ve tanıtım geliştirme stratejisi hazırladıklarını aktaran Soytürk, “İçinde bulunduğumuz dünyada, dünya ölçeğinde turizm gelirleri genel ekonomik büyümeden daha hızlı büyümektedir. Bu büyümenin arkasında dünyada orta sınıfın büyümesi, refahın artması, iletişim etkileşim ve ulaşımın hızla gelişmesi ve yaygınlaşması, bölgeler arası gelir dağılımının düzelmesi yapılmaktadır. Ülkemizin 2024 yılı turizm hedefi 60 milyon turist, 60 milyar dolar gelirdir. Yine bakanlığımızın 2028 yılı hedefi dünyada turist sayısı anlamında, ilk 3 sırada yer almak ve 2028’de 100 milyar dolar gelir elde etmektir. Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy'un önderliğinde gerçekçi ve iyi hesaplanmış adımlarla hedeflerimize ilerliyoruz. Bu çerçevede Türkiye'de turizm potansiyeli en güçlü destinasyonlardan biri olan şehrimizin büyüyen turizm pastasından aldığı payı arttırmak gelecek ziyaretçilere farklı ve sürdürülebilir bir destinasyon sunmak için paydaşlarımızla Edirne Turizm Master Planını, yol haritasını ve tanıtım geliştirme stratejisini hazırladık.” Şeklinde konuştu.

Soytürk,  Türkiye Turizm Ana Eylem Planı kapsamında ortaya koyan amaç ve hedeflerle uyumlu biçimde hazırlanan Edirne Turizm Master Planının sürdürülebilir turizmin gelişmesi için hazırlanmış orta uzun vadeli ve kapsamlı bir plan olduğunu dile getirdi.

Soytürk, planın Edirne turizminin 2030 yılına kadar kalite ve verimlilik açısından ileri götürmeyi amaçlayan bir yol haritası olduğunun altını çizdi.

Edirne’nin en üstün medeniyetlerden birine sahip olduğu şehirlerden biri olduğunu dile getiren Soytürk, kentin kurulduğu günden itibaren  Trak, Helen, Roma, Bizans, Osmanlı ve nihayetinde Cumhuriyetin medeniyetine ev sahipliği yaptığını ve yapmaya devam ettiğini söyledi.

Edirne’nin Türkiye'nin en fazla sınır ötesi ziyaretçi alan ilk üç ilinden biri olduğunu vurgulayan Soytürk, “Edirne klasik cümlelerini anlatamıyoruz belki ama Edirne'de mimarın şiiri, kültürün edebiyatı, sanatın zirvesi vardır. Hemen bulunduğumuz bu alanda da kafanızı çevirip baktığınızda bir taraftan Eski Cami, bir taraftan Üç Şerefeli ve hemen karşınıza Mimar Sinan'ın şah eseri, kentin tacı. Biz Edirne deyince aslında tarih diyoruz. Balkanların anahtarı diyoruz. Selimiye diyoruz. Köprü diyoruz. Çeşme diyoruz. Kervansaray diyoruz. Kırkpınar diyoruz. Saroz diyoruz. Yani bütün yolların bir kavşak, kültür ve medeniyet diyoruz. Bununla birlikte komşu ülkelerimiz, Bulgaristan ve Yunanistan'a, Balkanlar'a komşu olmamız, ülkemizin Avrupa'ya açılan sınır kapısı olması nedeniyle her iki ülkeyle olan bu dostane ilişkiler, dört adet sınır kapılarıyla birlikte Türkiye'nin en fazla sınır ötesi ziyaretçi alan ilk üç ilinden biriyiz.” İfadelerini kullandı.

Soytürk, Türkiye’nin en önemli turizm kentlerinden olan Edirne’de ülke ve Dünya turizm pazarındaki payını daha da arttırmak ve kenti önemli bir destinasyon olarak en kısa sürede marka şehirler arasında yer almasını sağlamak öncelikli hedefleri arasında yer aldığını aktardı.

Bu yılki temanın “Tarihe Açılan Kapı Edirne” olduğunu belirten Soytürk, şunları kaydetti:

“Turizm ana eylem planı çerçevesinde bakanlığımızın ve valiliğimizin ilimizde yürüttüğü çalışmalar çerçevesinde 2024 yılındaki Edirne turizm destinasyonunda 2024 temamız “Tarihe Açılan Kapı Edirne” Turizm ürünlerinde çeşitlilik Yaratıcılık konusunda yapacak çok işimiz var. Bunun farkındayız. Topraklarımızda sanat, gelenek, tarih, gastronomi, doğa zenginliği, yaşam biçimi gibi eşsiz değerlerimiz var. Bu değerlerimizi turizm verimliliğimizi arttırmada elbette daha fazla kullanmalıyız. Kültür turizmi, yaz kış turizmi, inanç turizmi, kuş gözlemciliği turizmi, kırsal turizm, gastronomi turizmi gibi birçok alternatif turizmin ev sahipliği yapabilecek potansiyele sahibiz. Şehrimizin, ülkemizin, büyüyen ve gelişen Turizm sektöründen yüksek pay alabilmesi, tanıtım ve pazarlama stratejileri noktasında hak ettiği yere ulaştırılması önceliğimizdir. Yatırımcımızdan çalışanına kadar tüm aktörler olarak ortak gayretler sonucu Edirne'yi ulaştığımız başarının sahip olduğumuz eşsiz, tarihi, kültür ve doğanın korunarak Sürdürülebilir turizm anlayışının geliştirilmesi hedefiyle yerel paydaşlarımızla eş güdüm içerisinde çalışıyoruz. Çalışmaya da devam ediyoruz.”

Etkinlik, Edirne HOTEAD Halk Dansları Topluluğu’nun gösterisi ile sona erdi.

İpek Esma Çeşme