Nesli Tükenmekte Olan Hayvanları Taksidermi ile Geleceğe Taşıyorlar

Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri öğrencileri Taksidermi sanatını öğreniyor. Öğrencilerin Taksidermi ile işledikleri hayvanlar,  Karaağaç'ta yer alan Doğa Tarihi Müzesi'nde sergileniyor.

Nesli Tükenmekte Olan Hayvanları Taksidermi ile Geleceğe Taşıyorlar
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Trakya Üniversitesi Balkan Yerleşkesi'nde bulunan Fen Bilimleri Fakültesi'nde öğretim üyesi Prof. Dr. Celal Karaman ile çalışan öğrenci ekibi, hem ders görüyor, hem de Doğa Tarihi Müzesine eser üretiyor.

Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Celal Karaman, öğrencilerin Makropreparasyon dersi kapsamında Taksidermi yaptığını anlattı. Öğrenciler, makropreparasyon dersi kapsamında trafik kazası, kaçak avcılık ya da doğal yollarla ölmüş hayvan bedenlerini tanıyor.

Hem aldıkları eğitimde, hem de ders saati dışında gönüllü olarak hayvanları iskelet haline gelecek şekilde temizliyor.

Doğa tarihi müzesinde sergileniyor

Maddi getirisi olmayan sergide amaçlanan geçmişten günümüze gelen dinozor fosilleri gibi nesli tükenmekte olan hayvanların anatomisini öğrencilere öğretebilmek.

Hayvan sağlığının kendileri için çok önemli olduğunu belirten Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Celal Karaman, "Öğrencilerimizden kendi imkanlarıyla meteryal bulmalarını istiyoruz. Ama hiçbir canlıya zarar vermelerini istemiyoruz. Hatta büyük yaptırımlar uyguluyoruz. Not kırmak gibi mesela. Mesela nehir kenarında bir su samuru bulundu. Kaçak avcılık sonucu öldürülmüş. Aynı bunun gibi meteryaller ile karşılaşırlarsa getirmelerini istiyoruz" sözlerine yer verdi.

Envanterlerinin oldukça geniş olduğunu dile getiren Karaman, öğrencilerin taksidermi derslerinde kullanacakları hayvan bulmalarını, bulmakta zorlandıkları takdirde ise kendilerinin sağlayacağını ifade etti.

İnsan sağlığının öncelik olduğunu belirten Karaman, "Atölye girişlerinden ve çıkışlarında kem kendimizi, hem de çalıştığımız alanı dezenfekte ediyoruz. Eldivensiz ve gözlüksüz kesinlikle çalışmak yasak zaten" dedi.

Hayvanlara çıplak elle dokunmanın kesinlikle yasak olduğuna değinen Karaman, öğrencilerin böyle bir hata yapması durumunda not konusunda yaptırım uygulandığını ve hemen tıbbi önlem alındığını ifade etti.

Derslerde bizzat eğitmen olarak bulunan Karaman, yapılan meteryallerin doğruluğunun yanı sıra eldiven, maske ve önlük kullanımını da dikkatle takip ettiğini belirtti.

Her yaş grubundan öğrencilerin ziyaretine uğradıklarını belirten Karaman, öğrenciler tarafından ilgi görmenin gurur verici olduğuna değindi. Ana okulundan üniversiteye her yaştan öğrencinin dikkatini çeken sergi, aynı zamanda başka ülkelerden de ilgi görüyor.

Geçmişin gelecek nesillere aktarılması adına bu yolda devam edeceklerini belirten Karaman, öğrencilerle bunu yapmaktan keyif aldıklarını ve bu dersi sürdüreceklerini dile getirdi.

İpek Esma Çeşme