Maket kadavra projesi tıp fakültesi öğrencilerinin eğitimine katkı sağlayacak

Edirne'de geliştirilen maket kadavralar Türkiye'deki Tıp Fakültesi öğrencilerinin eğitimine katkı sağlayacak.

Maket kadavra projesi tıp fakültesi öğrencilerinin eğitimine katkı sağlayacak

Bilimde, sağlık teknolojilerinde ilerleyebilmek için asırlardır eğitimde ve araştırmalarda kadavralar kullanılıyor. Fakat günümüzde hızla gelişen teknoloji ve yetersiz bağışçıyla birlikte kadavra sayısı yetersiz kalıyor.

Edirne’de tıp fakültesi öğrencileri kadavra ihtiyacını karşılamak için yapay insan vücudu maketleri üretmek üzere proje geliştirdi. Tıp Fakültesi Anatomi Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Yılmaz, yaptığı projenin amacının kadavraları daha uygun maliyet ile öğrencilere sunarak eğitime katkı sağlamak olduğunu söyledi.

Teknolojinin yardımı ile yapay insan maketleri ürettiklerini söyleyen Yılmaz, “Tabi ki yaptığımız maketler, gerçek bir kadavranın yerini tutamaz. Ama günümüz şartlarında kadavraya ulaşmak zor. Hem çok maliyetli hem de bağışçı az. Biz bu ihtiyacı yapay maketlerle karşılayacağız. Ürettiğimiz maketleri Türkiye’deki diğer Tıp Fakültelerine uygun fiyattan ulaştıracağız. Öğrencilerin anatomiyi daha iyi anlaması için çalışıyoruz.” Dedi.

“Şu anda gönüllü olarak öğrencilerin desteğini alan proje, gelecekte öğrencilere gelir kapısı olacak”

Projede çalışan gönüllü öğrencilerden Kamile Kökver projenin tıp eğitimi için çok önemli olduğunu söyledi.

Öğrencilerin daha iyi çalışabilmesi ve öğrenebilmesi için yapay maketlere ihtiyaç duyduğunu söyleyen Kökver, “Ben biyoloji bölümü mezunuyum, burada ise yüksek lisans yapıyorum. Müsait olduğum her vakit atölyeye gelip boyama işlerini ve kalıp işlerini hallediyorum. Yanımız da ise benim gibi farklı bir gönüllü öğrencimiz Güneş Yılmaz’da bulunuyor ondan da çok şey öğrendim boya ve kalıp konusunda.” Şeklinde konuştu.

İpek Esma Çeşme- Sercan Güder