Meriç Edirne Sulaması Projesi tamamlanmak üzere

Edirne'de tarımsal üretim reformunu sağlayacak Meriç Edirne Sulaması Projesi'nin inşasında boru hattının üçte ikisi tamamlandı.

Meriç Edirne Sulaması Projesi tamamlanmak üzere
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Meriç Edirne Sulaması Projesi'nde çalışmalar hızla sürüyor. Kentte tarımsal üretimi artıracak olan projenin üçte ikisi tamamlandı. Modern sulama projesiyle verimlilik ve ürün çeşitliliğinin artırılması planlanıyor. Proje kapsamında açılan kanallara dev borular yerleştirilerek su hattı oluşturuluyor.

Projede 2 yılda 225 kilometre boru döşendi. 60 bin dekar arazide borulu şebeke imalatı tamamlandı. Proje tamamlandığında 78 bin dekar alanın sulama sorunu tamamen sona erecek.

Çalışmalar çerçevesinde yapılacak 2 pompa istasyonundan biri tamamlandı. Meriç Nehri'nden su, pompa istasyonları ile tarlalara taşınacak. Meriç Edirne Sulaması Projesi'nin ekonomiye yıllık 20 milyon lira katkı sağlaması bekleniyor. DSİ tarafından kentte yürütülen birçok proje bulunuyor ve hali hazırda devam eden yatırım tutarı 7 milyar lirayı aşmış durumda.

Gazetecilere açıklamalarda bulunan Edirne Valisi Hüseyin Kürşat Kırbıyık, DSİ’nin kentte önemli yatırımları hayata geçirdiğine vurgu yaptı.

Kırbıyık, tarım alanından elde edilen gelirin yükseltilmesinin önemine değinerek sulanabilir tarım arazilerinin miktarının artırılması gerektiğini söyledi.

Edirne’deki üreticilerin tarım arazilerinin tamamını etkin bir şekilde değerlendirdiğini dile getiren Kırbıyık, “Tarımsal hasılayı artırmak için sulu tarımı devreye koyup gerekirse ikinci ürünü ekebilecekleri bir düzen oluşması lazım. Yapımı devam eden Meriç Sulaması Projesi'yle binlerce dönüm arazi suyla buluşacak. Sulamayla ilgili pek çok projenin sürüyor. Hamzadere ve Çakmak sulamaları, İpsala Karaağaç Göleti ile Meriç Sulama projesi çalışmaları devam ediyor. DSİ'nin kentteki sulama projelerinin yatırım miktarının 7 milyar lirayı aşmış durumda. Projelerin tamamlanmasıyla her geçen yıl sulanabilir arazilerin miktarı artacak. Özelllikle kentin orta ve güney kesimindeki arazilerin suyla kavuşması için Hamzadere ve Çakmak sulamaları çok önemli. Edirne'de 56 bin 500 dönüm araziyi suyla buluşturacak Çömlekköy Barajı’nın yapım ihalesi 6 Haziran Salı günü gerçekleşecek” dedi.

Edirne’de kullanılabilir tarım arazilerinin yüzde 40’ının sulanabilir durumda olduğuna değinen Kırbıyık, bu oranın yüzde 60-65 seviyelerine getirmeyi planladıklarını aktardı.

Kırbıyık, geçen yıl genel tarımsal hasılanın 17 milyar lira olduğuna dikkat çekti ve kent için önemli bir rakam olduğunu belirtti.