Lise öğrencilerinin gösterileri duygulandırdı

Edirne'de 26 Mart Balkan Şehitlerini Anma Günü dolayısıyla 1. Murat Lisesi Öğrencileri tarafından program düzenlendi. Balkan Savaşlarında büyük mücadele veren ve ağaç kabuklarını yiyerek hayatta kalmaya çalışan şehitleri düzenledikleri dramatizasyon gösterisi ile anan öğrenciler, katılımcıları duygulandırdı.

Lise öğrencilerinin gösterileri duygulandırdı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne'de Halk Eğitim Merkezi Mimar Kemaleddin Salonu'nda gerçekleştirilen program saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başladı. Günün anlam ve önemine ilişkin konuşmayı programı düzenleyen 1.Murat Anadolu Lisesi'nin Okul Müdürü Yakup Öz yaptı.

"Tarihin en unutulmaz destanlarından biri yaşanmıştır"

Tarihin en ibret alınması gereken hadiselerinden birisi olan Balkan Savaşlarının yıl dönümü olduğunu hatırlatan Öz, "111 yıl önce bugün, acı ve şanlı hatıraların en güçlü tanığı olan Balkan coğrafyasında tarihin en unutulmaz destanlarından biri yaşanmıştır. İmkansızlıklar içinde çırpınarak vatana hakkıyla savunan yiğitlerimizin adı ölümsüzlük anıtına yazılmıştır. Bu anıtlar yaşadığımız tüm savaş ve işgallere rağmen tek askerimiz kalmayıncaya kadar mücadele etmeyi gelenek haline getirmiş Yüce Türk askerimizin ve milletimizin direnme öyküsünü anlatır bize. Tarih bir milletin tekrar tekrar bakması gereken ibret aynasıdır. Günümüzü daha iyi anlayabilmek için, geleceği daha sağlam inşa edebilmek için geçmişimizi çok iyi bilmeliyiz. Yaşanılan zaman geçmiş ile gelecek arasında kurulu bir köprüdür. Bu köprünün sağlamlığı geleceğe dair inanç ve umutların yanında geçmişle olan irtibatın devamlılığını da bağlıdır" ifadelerine yer verdi.

"Edirne halkının bu başarıdaki rolü elbette takdire şayandır"

Kültürün ve köklü mazinin miraslarını yad etmenin ve toplumun hafızasını tazelemenin büyük bir önem arz ettiğini ifade eden Öz,  "1361 yılında Türk yurdu olan Edirne, 1912'de Balkan devletlerinin Osmanlı İmparatorluğu'na karşı giriştiği Balkan Savaşı'nda Şükrü Paşa'nın komutasında 155 gün destek almadan kahramanca savunulmasına karşı 26 Mart 1913'de teslim olmak zorunda kalmıştır. Böylece Edirne için kara günler başlamış, işgal ile birlikte Sarayiçi mevkiinde esir tutulan binlerce vatan evladı günlerce hayatta kalma mücadelesi vermiş. Ancak açlık ve salgın hastalık nedeniyle şehit düşmüştür. Osmanlı İmparatorluğu'na başkentlik yapmış sultanlar şehri Edirne, 50 günlük bir müdafaa planına göre tedarik edilmiş erzak ve cephaneye rağmen 155 gün boyunca düşmana direnmiştir. Direnme sırasında süpürge tohumundan ekmek yaparak ordumuza her türlü desteği veren Edirne halkının bu başarıdaki rolü elbette takdire şayandır. Ordumuz kuşatmada yalnızca düşmanla mücadele etmemiş, aynı zamanda baş gösteren hastalıklar ve açlıkla da çok büyük bir felaket yaşamıştır" dedi.

"Sarayiçi'nde esir tutulan halkımız ağaç kabukları yemek zorunda kalmıştır"

Sarayiçi'nde esir tutulan halkın ağaç kabukları yemek zorunda kaldığına değinen Öz,  "26 Mart ne makbere ne akla ne de tarihe bırakılmayan bir katliamdır. 26 Mart tarihçilerin yazarken utandığı, ressamların çizerken ürperdiği, ihtiyarların anlatırken yumruğunu sıktığı, gençlerin dinlerken şükredeceği büyük bir facianın enkazıdır. 26 Mart'ta Edirne bir harp meydanı değil, silahsız ve masum insanların doğrandığı bir yerdir. Edirne'de savunulan sadece geçmiş değil, gelecektir. Eğer Edirne'de bu savunmayı Şükrü Paşa, o aziz şehitlerimizle birlikte yapmamış olsaydı, belki biz bugün bu topraklarda tutunamaz olacaktık. Onun için aziz şehitlerimize ne kadar minnet duysak azdır. Onlar her türlü baskıya, ızdıraba, çileye boyun eğmeyerek, direnerek var olma mücadelesi verdi. Edirne yaşadığı işgallerin derin izlerini silse de vefa duygusunu hiçbir zaman yitirmeyecektir. Türk'ün gönlünde bir nehir varsa, Tuna'dır. Bir dağ varsa, Balkan'dır. Bu vesileyle başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, sadece bir şehri değil, bir milletin izzetini ve insanlığın onurunu savunarak canlarını feda eden aziz şehitlerimizi rahmet, minnet ve şükranla yad ediyorum. Ne Mutlu Türküm diyene!" ifadelerine yer verdi.

Müdür Öz'ün konuşmasının ardından gösteri yapacak öğrenciler sahne aldı. Hazırladıkları dramatizasyon gösterisi ile balkan şehitlerini anan öğrenciler, katılımcılara duygu dolu anlar yaşattı. Programa katılanlar öğrencilerin gösterilerini telefonlarına kaydetti. Öğrenciler, gösteri sonunda büyük alkış topladı.

Burcu Temel- Sercan Güder