Lise öğrencileri günlük 10 bin ekmek üretiyor

'Okullarımız Üretiyor Projesi' kapsamında Edirne Serhat Borsa İstanbul Mesleki Teknik Anadolu Lisesi'nde ekmek üretimi başladı.

Lise öğrencileri günlük 10 bin ekmek üretiyor

Edirne Serhat Borsa İstanbul Mesleki Teknik Anadolu Lisesi günlük 10 bin ekmek üretme kapasitesine sahip. Lise 9 okul pansiyonunun ihtiyacı karşılanıyor.

Öğrenciler tarafından oluşturulan hamur yoğuruluyor, şekil verilip mayalanmaya bırakılıyor. Ardından tepsilerle endüstriyel fırınlara koyularak ekmeğe dönüşüyor. Böylece Edirne’deki 9 okul pansiyonunun ekmek ihtiyacı karşılanıyor.

Okul içerisine ekmek üretimi için endüstriyel fırın kuruldu. Yiyecek içecek hizmet bölümü öğrencileri sabahın erken saatlerinde uygulama atölyesinde işe koyuluyor. Öğlen saatlerine kadar ekmekler hazırlanıp, okullara ulaştırılıyor. Üretimde görev alan öğrenciler hem meslek tecrübesi ediniyor, hem de asgari ücrete kadar para kazanıyor.

“Lisede günlük 10 bin ekmek üretiliyor”

 ‘Okullarımız Üretiyor Projesi’ kapsamında ekmek üretimine başladıklarını söyleyen Edirne Serhat Borsa İstanbul Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Ali Sakarya, “İlimizde bulunan pansiyonlu 9 adet okulumuzun ihtiyacını karşılamak için yola çıktık. Daha sonra ihtiyaç doğrultusunda üretimi arttırmak hedefimiz. Günlük kapasitemiz 10 bin ekmek. Buradaki öğrencilere en başta mesleki tecrübelerini geliştiriyoruz ve aile bütçesine asgari ücrete kadar da paylarına destekliyoruz.” Dedi.

“Günde 6 bin – 10 bin arasında ekmek yapmaya başladık”

Projenin kendilerine katkı sağladığını belirten ekmek üretiminde görevli öğrenci Aykan Yaraman, “Öğrenciyim. 11’inci sınıf öğrencisiyim. Burada hamuru önce yapıyoruz. Sonra ekmek üretmeye başlıyoruz. Günde 6 bin – 10 bin arasında ekmek yapmaya başladık. Ben yiyecek içecek hizmetleri alanında okuyorum. Bize katkı sağlıyor. Hamur yapmayı öğrendik. Öğrenmeye çalışıyoruz. Devam ediyoruz. Ekmek yapmayı öğrendik. Bize katkısı çok oluyor.” Diye konuştu.

Öğrencilerle çalışmaktan dolayı çok mutlu olduğunu dile getiren usta Öğretici Remzi Can Fındık, “Daha önce bu okulda eğitimimi aldım. Mezun oldum. Daha sonra Ankara özel bir akademide profesyonel eğitim aldım. Pasta ve ekmek üzerine yoğunlaşıyorum.  Burada çalışmak büyük bir gurur vesilesi benim için. Burada eğitiyoruz. Burada bir eğitim gerçekleştiriyoruz. Yani ben memnunum, severek geldim. Bu proje çok büyük bir avantaj. Burada hem biz öğreniyoruz hem de onlar öğreniyor. Çok büyük bir tecrübe oluyor onlar için. Sektöre hazır olarak gidiyorlar diyebiliriz.” Şeklinde konuşu.

Öğrenci Nihat Köse ise , “Stajyer olarak buradayım şu anlık.  İleri ki hayatımızda iş filan bulamazsak en azından elimizde bir fırıncılık mesleğimiz var. İleride durmamayı yola devam etmeyi düşünüyorum.  Zaten Serhat İMKB okulumuz mezun olduktan sonra belgelerimizi veriyor.  Burada işi öğrendiğimiz için işverenler bizi tercih sebebi haline getirebilir. Rahatlıkla iş bulma imkânı bulabiliriz. Çünkü önceden işimizi bildiğimiz için bilen elemanla, bilmeyen eleman arasında fark vardır.” Diye konuştu.

Doğukan Vurgun