Kuyumcu esnafından ikinci basım altın uyarısı

Normal altınla aynı büyüklükte ve ağırlıkta olan ikinci basım altınların ayarı ile oynanıyor. Vatandaşlar, gerçeği ile ikinci basın arasındaki farkı anlamayıp dolandırıcıların tuzağına düşebiliyor.  Edirne'ye gelen altınların hepsinin darphane çıkışlı olduğunu belirten Kuyumcu esnafı Rahmi Cömert, vatandaşlara bildikleri ve güvendikleri kuyumculardan alışveriş yapmaları konusunda uyardı.

Kuyumcu esnafından ikinci basım altın uyarısı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kanunen yasak olan ikinci üretim altınlar vatandaşları mağdur ediyor. En güvenli liman olan ve yatırım aracı olarak en çok tercih edilen altını da alırken dikkat edilmesi gereken noktalar olabiliyor. Kuyumcu esnafları da vatandaşları bu konuda dikkatli olmaları yönünde uyarıyor.

"Gözle ayırt edilmesi oldukça zor"

İkinci basım altının gözle ayırt edilmesinin oldukça zor olduğunu söyleyen kuyumcu esnafı Rahmi Cömert, “İkinci basım altın Edirne'de olmaz. Edirne'ye gelen altınların hepsi darphane çıkışlıdır. Edirne esnafı zaten sürekli aynı insanlarla çalışır. Bu yüzden Edirne'de böyle bir şey yaşanması söz konusu değildir. Tabi ki müşterilerin bunu gözle ayırt etmesi imkânsız. 40 yıllık esnafım ben bile onu ilk görüşte ikinci veya birinci olduğunu anlamakta zorlanırım. Çünkü o ikinci basımlar da 22 ayardır. 22 ayar olduğu için vatandaşın bunu ayırt etmesi söz konusu değil” ifadelerine yer verdi.

Sosyal medya platformlarından altın ve mücevher gibi değerli malzemelerin alınmaması gerektiğini söyleyen Cömert, altının mutlaka güvenilir kuyumcudan alınması gerektiğinin altını çizdi.

"Seri numarasına dikkat edilmeli"

Altın alırken mutlaka seri numarasına bakılması ve dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Cömert, “Altınlar, şu an devlet tarafından üretiliyor ve onun haricinde üretim yerleri kapalı. Darphanenin dışında bu altınların basılması ve piyasaya da sürülmesi kanunen yasaktır. Vatandaşlarımıza öncelikle altın almak için bir mücevher mağazasına, sarrafa veya kuyumcuya gittiklerinde mümkün mertebe yıllarını o işe vermiş, orada güvenini ispatlamış, kurumsal altyapısı daha sağlam olan mağazalardan alışveriş yapmalarını tavsiye ediyoruz. Ayrıca altın aldıklarında firmanın kendi kutusu ile kurdelesinde isim yazması veya küçük etiketlerinin olması gibi ayrıntılara da dikkat etmelerinde fayda var. Mutlaka fiş, fatura gibi belgeleri de yanlarına almalarında almalarını öneriyoruz" şeklinde açıklamada bulundu.

İpek Esma Çeşme