Kuru fasulye yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması için üreticilere yüzde 75 hibeli tohum dağıtıldı

2021 yılında Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından uygulamaya başlatılan 'Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi'ne kapsamında Edirne'de Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından kuru fasulye üretiminin yaygınlaştırılması amacıyla üreticilere yüzde 75 hibeli kuru fasulye tohumu dağıtılmasına başlandı.

Kuru fasulye yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması için üreticilere yüzde 75 hibeli tohum dağıtıldı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

               Edirne'de Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından üreticilere kuru fasulye üretiminin yaygınlaştırılması amacıyla yüzde 75 hibeli kuru fasulye tohumu dağıtılmasına başlandı.
                 Kuru Fasulye Yetiştiriciliğinin Yaygınlaştırılması Projesi kapsamında 114 üreticiye 875 dekar alanda ekilmek üzere 8 bin 700 kilogram kuru fasulye tohumu dağıtıldı.
 Tarım İl Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamalarda şu ifadelere yer verildi;  “Bu proje kapsamında ilimiz özelinde bitkisel üretim projeleri hazırlarken ana ürünlerimizden elde ettiğimiz verimliliği, kaliteyi ve dolayısıyla bitkisel üretimi artırmayı amaçladık, bu yıl 8 TAKEP (Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi) projesini tarım takvimimize göre uygulamaya konulmuş olup. Bu projeler; Damla Sulama Yöntemi İle Çeltik Yetiştiriciliğinin Yaygınlaştırılması Projesi, İkinci Ürün Ayçiçeği Üretiminin Artırma Projesi, Yerli Hibrit Ayçiçeği Tohumu Ekilişlerini Artırma Projesi, Susam Üretimini Geliştirme Projesi, Karpuz Üretimini Artırma Projesi, Alternatif Yem Bitkisi Sorgum Ekilişinin Yaygınlaştırılması Projesi, Edirne Örtü altı Üretim Alanlarının Revizyon Projesi,  Kuru Fasulye Yetiştiriciliğinin Yaygınlaştırılması Projesi’dir”

                2 mayıs 2023 Salı günü Edirne’de uygulamaya başlanan  8 TAKEP (Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi) projesinden birisi olan "KURU FASULYE YETİŞTİRİCİLİĞİNİN YAYGINLAŞTIRILMASI PROJESİ" kapsamında, Edirne Meriç İlçesi Kadıdondurma köyünde İl Müdürü  Atilla Bayazıt, köy Muhtarı Müjdat Uludağ, üreticilerimiz ve İl-İlçe Müdürlüğümüz teknik personellerinin katılımı ile projenin tanıtımı yapılarak, tohum dağıtımına başlanıldı.
                Proje ile Edirne genelinde başvuru yapan 114 çiftçiye 875 da alanda ekilmek üzere 8 bin 700 kg (384 çuval) kuru fasulye tohumu yüzde 75 Bakanlık hibeli, yüzde 25 üretici katkılı olarak dağıtılmaya başlandı.
                 Dağıtılan  “Kuru Fasulye Tohumu” Dermason tane tipine sahip Yaklaşık 380-500 kg/da. verime sahip, 45-50 cm. bitki boyu oluşturan, 85-100 gün yetişme süresi olan erkenci bir çeşittir.
                Kuru Fasulye; Dünyada en fazla ekim alanı ve üretimi olan bakliyattır. Ülkemizde ekim alanı nohut ve mercimekten sonra üçüncü sırayı alır. Protein bakımından zengin olan kuru fasulye sofralarımızın vazgeçilmezidir.
                İlimizde özellikle ikinci ürün olarak yetiştiriciliği tercih edilmektedir. Ekim nöbeti için uygun bir bitkidir. Ayrıca baklagil bitkisi olan kuru fasulye, ekildiği toprağın yapısını düzenleyerek, toprağa azot kazandırmaktadır.

Haber Merkezi