Koltuk Kimin Olacak?

CHP'de koltuk kimin olacak kavgasında kazanan taraf henüz belli olmadı. 24 Haziran seçimlerinin ardından başlayan parti içi kavga halen devam ediyor. CHP'deki genel başkanlık krizi Edirne'deki örgütü de etkiliyor. Edirne İl Başkanı Fevzi Pekcanlı ve Milletvekili Okan Gaytancıoğlu Genel Başkan Kılıçdaroğlu'nu desteklerken, diğer Milletvekili Erdin Bircan ise Muharrem İnce'den yana tavrını ortaya koymuş durumda.

Koltuk Kimin Olacak?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Bir tarafta Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’na karşı asla aday olmam diyen Muharrem İnce taraftarı muhalifler, bir tarafta Kılıçdaroğlu’nu destekleyenler, diğer bir tarafta ise ağırlık merkezi nereye doğru kayarsa orada durayım diyen bulunduğu pozisyonu korumaya çalışıp pusuda bekleyenler yer alıyor.

Edirne İkiye Bölündü

Edirne İl Başkanı Fevzi Pekcanlı ve Milletvekili Okan Gaytancıoğlu Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nu desteklerken, bir diğer Milletvekili Erdin Bircan ise Muharrem İnce’den yana tavrını ortaya koymuş durumda. Belediye Başkanı Recep Gürkan, Kılıçdaroğlu’nu destekleyeceğini belirtse de ona yakın isimler ise olağanüstü kurultay için ilk imza verenler arasında yer alıyor. Destek veren il başkanları arasında Edirne İl Başkanı Fevzi Pekcanlı’da vardı. Hatta İl Başkanı Pekcanlı’nın sosyal medyada bir gazeteci ile atışması yer alıyor muydu yoksa oradaymış gibi mi yapıyordu? Tartışmaları haber olarak manşetten verildi. Bunun yanında destek veren milletvekilleri arasında Okan Gaytancıoğlu yer alırken, CHP’nin Edirne Milletvekillerinden bir diğeri Erdin Bircan ise Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’na destek vermedi.

Asıl hedef yerel seçimler

Yapılması beklenen seçimli olağanüstü kurultay genel başkanı belirleyeceği gibi bunun yanında 2019 Mart’ında gerçekleşmesi planlanan yerel seçimlerdeki adaylıkları da belirleyecek.

Başkan Destek Sözü Vermişti

Edirne delegeleri Gürkan başkanlığında kurultay öncesi, Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nu makamında ziyaret ederek, ‘destek’ sözü vermişti. Sonrasında ise, Gürkan’ın milletvekili ve başkanlık dönemindeki danışmanı, desteği ile önce Merkez İlçe Başkanı sonra da, İl kongresinde kurultay delegesi olan Ediz Ün’ün, genel başkan adaylığı için hem Kılıçdaroğlu’na, hem İnce’ye imza verdiği ortaya çıktı.

İnceye ilk imza Ün’den

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan il başkanlığında gerçekleştirdiği toplantısında, ‘CHP devrimci bir partidir. Değişimci bir partidir’ demişti. Bu açıklamanın birilerine tetikledi mi bilinmez ama sonrasında; kurultayda imza toplanmaya başlamasıyla İnce için, ilk imzayı atan yine Ediz Ün oldu. İkinci imzayı Başkan Gürkan’ın tanıdığı olan İpsala İlçe Başkanı Ahmet Uybaş ve Edirne Belediye Başkanlığının avukatı CHP İl Yönetim Kurulu Üyesi Engin Yağcılar’ın eşi Özge Yağcılar’ında, imza atanlar arasında yerini alması akıllarda soru işaretleri uyandırdı.

CHP’de imza atanlar ve atmayanlar için aslında bu kurultay tam bir dönüm noktası olacak. Eğer yanlış tarafta yer alan olursa, Edirne’de dengeler tekrar değişecek gibi gözüküyor.

Yanlış Tarafta Kalanlara Ne Olacak?

CHP’de kaybeden tarafta yer alanları ise hiç şüphesiz zor günler bekliyor. Eğer Kılıçdaroğlu genel başkan olarak kalırsa Fevzi Pekcanlı’nın Edirne il başkanı olarak kalması mümkün gözükmüyor. Tabi bu durum kurultay için imza verenler içinde geçerli.

Eğer Muharrem İnce genel başkanlığı kazanırsa bu kez de Kılıçdaroğlu’nu destekleyenler için ufukta zor günler görünüyor. Özellikle Belediye Başkanı Recep Gürkan’ın yerel seçimlerde tekrar aday gösterilip gösterilmeyeceği ise en çok merak edilen konuların başında geliyor.

Bugün belli olacak

Parti tüzüğüne göre, başlayan imza toplama sürecinin 15 gün içinde sona eriyor. Bu hesaba göre bugün olağanüstü kurultay için yeterli imzanın toplanıp toplanmadığını belli olacak. İnce'nin ekibinin partiyi seçimli olağanüstü kurultaya götürmek için 630 delegenin imzasını toplaması gerekiyor. İmzaların toplanması durumunda, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun partiyi en geç 45 gün içinde olağanüstü kurultaya götürmesi gerekiyor.

İpek Deniz