'Kalplerimizde engel olmasın'

Engelliler Haftası nedeniyle Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından önce Atatürk Anıtı'nda çelenk töreni daha sonrada Saraçlar Caddesi'nde kortej yürüşü düzenlendi. Programda konuşan Edirne Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Bilgin Özbaş engelli sorunlarına dikkat çekerek, 'Kalplerimizde engel olmadığı sürece aşılamayacak hiçbir engel yoktur' dedi.

'Kalplerimizde engel olmasın'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne’de 10-16 Mayıs Engelliler haftası dolayısıyla Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından Atatürk Anıtı önünde çelenk töreni ve ardından Saraçlar Caddesi’nden başlayarak 25 Kasım stadyumu önüne kadar kortej yürüyüşü düzenlendi.Program çelenklerin sunumu ve ardından Edirne Belediye Bandosu eşliğinde İstiklal Marşı’nın okunmasıyla devam etti.

Anıt önünde düzenlenen törene başta Edirne Aile Ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Bilgin Özbaş olmak üzere, EdirneSosyal Hizmet Merkezi Müdürü Mehmet Polat, Edirne Huzurevi Müdürü Tamer Tahmazoğlu, Çocuk Sitesi Müdürü Salih Sinan Kaplan, Çocuk Evleri Koordinasyon Müdürü Volkan Korkmaz, Edirne Engelli Gönüllü Derneği, Edirne Bedensel Engellilerini Koruma Ve Yardımlaşma Derneği, TROYDEM, Edirne Otizm Derneği ve birçok engelli derneği katıldı.

Edirne Engelli Gönüllüleri Derneği adına Serpil Erkenciler engellilik insanlığın ortak sorunudur diye başladığı konuşmasını; “Hafta boyunca engellilerin sorunu konuşulmaktadır. Oysa engelliler sorunlarla sürekli başbaşadırlar.Neden ulaşımda sıkıntılar yaşıyoruz. Neden hala rampalarda görme engelli arkadaşlarımızın kullandığı yollara araçlar park ediliyor. Neden aciz ve yardıma muhtaç kategorisinde algılanıyoruz. Neden insanı hizmetlerden yeteri kadar yararlanamıyoruz. Pozitif ayrımcılık olmasın. Neden sorusunu kendimize sorduğumuzda verdiğimiz cevap nedenlerin çözümü olacaktır. Engelsiz bir yaşam sürdürülebilmesi ancak toplumsal duyarlılığın artması ile mümkündür. Eşit ve adaletli bir yaşam için engelleme diye” noktaladı.

Edirne Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Bilgin Özbaş törende yaptığı konuşmada; “ Yapılan yasal düzenlemeler ile sakat çürük özürlü gibi kavramlar yasaklanmış, engelli ifadesi kullanılmaya başlanılmıştır. Yapılan yasal düzenlemelerle sadece engelli vatandaşlarımız değil, hareket kısıtlılığı yaşayanlar, hamileler, çocuklar, bebek arabalılar da bu kapsamda değerlendirilmiştir. Engelli sorunları sadece sağduyu değil aynı zamanda hak ve adalet meselesidir. Engelli insanlarımızla eşit muamele, itibar, bağımsız yaşama toplumun bir parçası olma, eğitim, sağlık hizmetleri gibi haklara sahiptir. Bizim üzerimize düşen görev ise bu haklardan faydalanmaları için fırsat vermek ve imkân sağlamaktır. Kalplerimizde engel olmadığı sürece aşılamayacak hiçbir engel yoktur. Bizler bugün sağlıklıyız. Ama yarın ne olacağını bilemiyoruz. Dolayısıyla hepimiz birer engelli adayıyız bunu hiçbir zaman unutmamalıyız. Buradan Edirneli vatandaşlarımıza sesleniyorum. Engelli bireylere karşı biraz daha duyarlı davranalım. Lütfen engelli araç yerlerine araçlarımız park etmeyelim” dedi.

Konuşmaların ardından program kortej eşliğinde 25 Kasım Stadyumu’na kadar yürüyüş ile devam etti.Edirne'de kurum ve şube müdürlerinden oluşan protokol üyeleri, 15 araçlık konvoy oluşturan protokol üyeleri engellilerin trafikte karşılaştıkları zorlukları anlamak için ve onlara destek olmak amacıyla akülü engelli aracı ile Karaağaç’a kadar eşlik etti.

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Bilgin Özbaş etkinlik kapsamında bu sene bir farkındalık yaratarak engelli bireylerin yanında olup onlara destek olmak amacıyla Karaağaçta düzenledikleri yemek organizasyonuna onlarla birlikte akülü araçlara binerek destek olmak istediklerini ifade ederek; “Engelliler haftası açılış programı kapsamından sonra bir restorana gidip hem onlarla öğlen yemeği yiyeceğiz hem de yapmış oldukları faaliyetlerini bize sergileyecekler.Yürüyüşten sonra bizim intikalimiz sırasında geçmiş dönemde arkadaşlarımız bize siz arabalarınıza binip gidiyorsunuz diye sitemde bulunuyorlardı. Ben de kendilerine söz verdim. Bu sene arkadaşlarla birlikte akülü araçlara binip onlara “yol arkadaşımız olur musunuz” sloganıyla onlara destek veriyoruz. Hepimiz birer engelli adayıyız. Engelleri kaldırmak adına onların yanında olmaya çalışıyoruz. Dolayısıyla Edirne’deki vatandaşlara engelleri kaldırmak adına biraz daha duyarlı olmalarını istiyoruz” diye konuştu.

Akülü araç kullanıcısı Reyhan Samanyemez de;“Yetkililerin engellilerin çektiği zorluklara karşı daha çözümcül ve hızlı hareket etmesi gerektiğini ve protokolün de bizimle birlikte akülü araca binmelerinin ayrıca mutluluk verdiğini söyledi.Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyat Bölümü üçüncü sınıf öğrencisi serebralpalsi rahatsızlığı olan 22 yaşındaki Ecem Erkenciler de, akülü araç veya tekerlekli sandalye kullanan engellilerin trafikte sıkıntılar yaşadığını anlattı.

Özlem CEYLAN