'İthalat Sarmalı Kırılmalı'

Meriç Ziraat Odası Başkanı Ömer Ergin, küçük esnafın yavaşça yok olduğunu bunun sebebinin de market zincirlerine önemli imtiyazlar tanınması olduğunu söyledi. Ergin: 'Türkiye'nin öncelikle bu ithalat sarmalını kırması gerekiyor. Çiftçi üretim yaparken satacağı ürünle hem yaşamını sürdürecek hem de girdileri temin ederek üretimi sürdürecek bir yapı sağlanmalı. Üreten köylü bile artık tüketici oldu. Bu nedenle fiyatlar kontrol edilemiyor.' Dedi.

'İthalat Sarmalı Kırılmalı'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Marketler üzerinde kurulan baskının gıda fiyatlarını düşüremeyeceğini ifade eden Ergin, hal yasası başta olmak üzere yıllardır çıkarılan yasalarla küçük esnaf yok edilirken, market zincirlerine önemli imtiyazlar tanındığını belirtti.

“Köylü Bile Tüketici Oldu”

Türkiye’nin öncelikle bu ithalat sarmalını kırması gerektiğini ileri süren Ergin şunları söyledi: “Faizin, enflasyonun düşmesi gıda fiyatlarını düşürmüyor. Çünkü tarımsal üretimde kullanılan ve büyük oranda dışa bağımlı olan girdilerin fiyatı düşmediği gibi sürekli olarak artıyor. Dövizdeki artışa bağlı olarak özellikle gübrenin, ilacın, tohumun ve diğer girdilerin fiyatı 2018’in ikinci yarısından bu yana yüzde 50 ile yüzde 100’ün üzerinde arttı. Girdi maliyetlerini düşürmeden fiyatları nasıl düşüreceksiniz?Türkiye’nin öncelikle bu ithalat sarmalını kırması gerekiyor. Çiftçi üretim yaparken satacağı ürünle hem yaşamını sürdürecek hem de girdileri temin ederek üretimi sürdürecek bir yapı sağlanmalı.Türkiye, uzun yıllardan bu yana zaman zaman üreticiyi ithalatla terbiye etme politikası uyguluyor. Fakat son 10 yılda bu politika doruğa çıktı. Bu nedenle fındık, incir gibi Türkiye’nin üretiminde lider olduğu bir kaç ürün dışında ithal edilmeyen hiç bir ürün kalmadı. Bu politika tarımı bitirmek üzere kurgulanmış ve uygulanıyor. Üreten köylü bile artık tüketici oldu. Bu nedenle fiyatlar kontrol edilemiyor.”

“Yol Ve Yöntem Yanlış”

Gıda sektöründe baskı ve cezalar uygulandığını fakat sorunların çözülmediğini öne süren Ergin, yol ve yöntemin yanlış olduğunu öne sürerek, ”Üretimden başlayarak sofraya kadar olan zincirdeki sorunları bir bütün olarak ele almak ve kronik hale gelen sorunlara çözüm üretmektir. Bu sorunların en başında yüksek girdi fiyatları, çiftçinin para kazanamaması, pazarlama zincirindeki sorunlar nedeniyle ürünün tüketiciye pahalı ulaşması. Ürün kayıpları. İklim değişikliğine bağlı felaketler. İthalatın yarattığı tahribat. Üretici örgütlenmesinin yetersizliği. Bu sorunların tümünü kapsayacak bütüncül bir politikanın oluşturulması ve kararlılıkla uygulanması ile soruna çözüm bulunabilir.”Şeklinde konuştu.

İpek Deniz