'İlk günden depremle ilgili konuşmak yerine onlarla bağ kurmak gerekir'

Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle eğitim-öğretime verilen aranın ardından öğrenciler yeniden ders başı yaptı. Edirne ve ilçelerindeki okullarda deprem bölgesinden nakille gelen 213 öğrenci de eğitim öğretime başladı. Uzman Klinik Psikolog Ezgi Yürük, deprem sonrasında akut stres bozukluğu yaşayabilecek çocuklara yeni okullarında nasıl yaklaşılması gerektiği konusunda tavsiyelerde bulundu.

'İlk günden depremle ilgili konuşmak yerine onlarla bağ kurmak gerekir'

 

 

Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve 11 ilde yıkıcı etkilere sebep olan deprem felaketinin ardından depremzede çocukların eğitimlerine devam edebilmeleri için farklı illere nakilleri gerçekleşti. Bu çerçevede Edirne'ye gelen depremzede ailelerin çocukları da kentteki okullarda eğitim ve öğretime başladı.

İlk gün misafir öğrencinin yeni okuluna uyum sürecinde kendisine destek olacak kişilerle tanıştırılabileceğini aktaran Uzman Klinik Psikolog Ezgi Yürük, misafir öğrencinin hangi konuda kimden destek alacağı konusunda bilgilendirilmesinin son derece önemli olduğuna dikkat çekti.

Depremzede çocuklara okulda nasıl yaklaşılmalı?

Deprem bölgelerinden gelen öğrencilere sıfırdan okula başlıyor gibi değil, olduğunca eski okulundan devamlılık sağlayacak şekilde destek verilmesi gerektiğinin altını çizen Uzman Klinik Psikolog Yürük, "Misafir öğrencinin sadece risk alanlarını değil güçlü yanlarını da tespit etmek oldukça önemlidir. İlk günden deprem ile ilgili konuşmak yada bir şey yapma motivasyonu yerine öncelikli olarak orada olmak, izlemek, bağ kurmak ve çocuklara eşlik etmek çok önemlidir" dedi.

"Üzgün değilmiş gibi davranmanıza gerek yok"

Çocukların da her şeyin farkında olduğunu bilerek üzgün değilmiş gibi davranmaya gerek olmadığını aktaran Uzman Klinik Psikolog Yürük, "Çocukların deprem ile ilgili nelere şahit olduklarını ilk gün bilmek zor olabilir bu sebeple, ilk karşılaşmada ülkemizde bir deprem olduğu ve kurtarma çalışmalarının devam ettiği ile ilgili kısa bir bilgi yeterli olacaktır. Sonrasında çocuklardan bilgi almak başlangıç için iyi olacaktır. Duygu yüklü söylemler yerine yaşananlardan ötürü üzgün olduğunuzu belirtmek yeterli olacaktır" ifadelerine yer verdi.

Konuşma konusunda ısrarcı olmak yerine ihtiyacı olduğunda onu dinlemek gerektiğini belirten Uzman Klinik Psikolog Yürük, temel ihtiyaçların bu süreçte de çok önemli olduğunu ve bunların da gözden kaçırılmaması gerektiğini ifade etti.

"Rutinleri geri kazanmak her açıdan çok verimli olacaktır"

Rutinleri geri kazanmanın her açıdan çok verimli olacağına dikkat çeken Uzman Klinik Psikolog Yürük, "Akademik anlamda ilk hafta belki daha az yoğun geçirilebilir, akademik tempo hafif tutulabilir çocuklar 1 aylık bir aranın ardından okula döndüler. Uyku saatleri ve düzenleri oldukça değişti. Beden ritminin oturması biraz zaman alacaktır. Yaş gruplarına göre hareketli oyunlar, harekete yönlendirmek iyi olacaktır. Derslere odaklanmaları zor olabilir. Sabırlı olmakta fayda var. Mümkünse çocuklara bu dönemde seçenek sunun ve kontrol duygusunu güçlendirin" ifadelerine yer verdi.

Çocuğun şu anda yaşadığı travma belirtileri ve yeni okulu, yeni yaşamı için oryantasyon sürecinin çok hassas olduğunun unutulmaması gerektiğini söyleyen Uzman Klinik Psikolog Yürük, bu noktada çocukların yanı sıra ailelere de büyük görev düştüğünü ifade etti.

Ailelerin bu hassas durumu mutlaka evde kendi çocuklarına anlatması gerektiğine değinen Uzman Klinik Psikolog Yürük, çocuğun diğer çocukla empati kurmasını destekleyecek konuşmalar yapması ve okulda öğretmenlerin de ayrıca bu durum için çocuklara kurum için eğitim ve seminerler vermesi gerektiğini söyledi.

Özlem Ceylan