'Hızlı tren projesinde yüzde 85'lik ilerleme kaydedildi'

Halkalı-Kapıkule Demir Yolu Projesi'nin 153 km'lik Çerkezköy-Kapıkule etabında yüzde 85 ilerleme kaydedildi.

'Hızlı tren projesinde yüzde 85'lik ilerleme kaydedildi'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Türkiye'nin Avrupa ülkeleriyle yüksek standartlı demir yolu bağlantısını sağlayacak Halkalı-Kapıkule Demir Yolu Projesi'nde çalışmalar hızla devam ediyor. Projenin 153 km’lik Çerkezköy-Kapıkule etabında yüzde 85 ilerleme kaydedildi. Proje tamamlandığında İstanbul'dan Edirne'ye yolcu ulaşımı 1 saat 10 dakikaya düşecek.

Tunca Nehri kenarındaki viyadük inşasında İş makineleri ve kamyonlar çalışmalarına hızla devam ediyor.

Halkalı-Kapıkule Demir Yolu Projesi'nin inşası hızla ilerliyor. Projenin ilk etabı olan Çerkezköy-Kapıkule hattı yapım çalışmalarında yüzde 85 ilerleme kaydedildi.

Avrupa Birliği tarafından finanse edilen, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yapılan projede inşa çalışması hızla devam ediyor. Proje tamamlandığında İstanbul Edirne seyahat süresi 1 saat 10 dakikaya düşecek.

Haziran 2019'da yapımına başlanan Çerkezköy-Kapıkule hattında fiziki ray serim işlemleri devam ediyor.153 kilometrelik hattın tamamlanan 3'te birinde makineli ayarlama işlemleri yapılıyor.

Aynı zamanda viyadüklerin inşasına da başlandı.

Proje tamamlandığında Türkiye'nin Avrupa ülkeleriyle yüksek standartlı demir yolu bağlantısı sağlanacak.

Demir ipek yolunun en önemli parçası olan hızlı tren proje sayesinde mevcut tren hattının taşıma kapasitesi 4 kat arttırılıp yolculuk süresi ise yarıya yarıya azalacak.

Demir İpek Yolu olarak adlandırılan projeyi Edirne Valisi Kürşat Kırbıyık da yerinde inceledi.

Kırbıyık, projenin Ispartakule-Çerkezköy ve Çerkezköy-Kapıkule hatlarından oluştuğunu belirtti.

Çalışmaların hızlı ilerlediğini söyleyen Kırbıyık, “153 kilometrelik etabın yüzde 85'i tamamlandı. Edirne'nin vizyon projelerinden birini hayata geçiriyoruz. Şehrimizin İstanbul'la ve ülkenin geri kalanıyla olan entegrasyonunu en üst seviyeye çıkaracak bir proje. Emeği geçenlere teşekkür ediyoruz. Proje tamamlandığında İstanbul'dan Edirne'ye yolcu ulaşımı 1 saat 10 dakikaya kadar düşecek. Yük taşımacılığında çok ciddi bir kapasite artışı olacak. Halihazırda yıllık 1,5 milyon ton olan taşıma kapasitesinin 9,6 milyon tona kadar çıkabileceği hedefleniyor. Yine mevcut durumda yıllık 500 bin yolcu kapasitemiz var bunun 3,5 milyonluk bir potansiyele ulaşabileceğini değerlendiriyoruz. Bu proje Edirne gibi serhat şehri açısından son derece önemli bir kazanım olacak. Çerkezköy-Kapıkule etabında çalışmalar hızlı şekilde sürüyor. Bu etapta fiziki gerçekleşme yüzde 85'ler seviyesinde. Bu takvimle ilerlendiğinde projenin öngörüldüğü gibi tamamlanmasını bekliyoruz. Avrupa Birliği desteğiyle birlikte 500 milyon avronun üzerinde bir bütçeden bahsediyoruz." Dedi.

Kırbıyık, Tunca Nehri kenarında yapımı sürene viyadüğün 680 metrekare olacağını anlattı ve Ağustos sonuna kadar tamamlanacağını kaydetti.

Viyadüğün kent için öneminden bahseden Kırbıyık, konvansiyonel hattın 3’e çıkarılacağını bildirdi.

Doğukan Vurgun