Hızlı Tren Çalışmalarının Yarısından Fazlası Tamamlandı

Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli illerini İstanbul'a bağlayacak olan ve bölge için büyük önem taşıyan 'Hızlı Tren' Projesi çalışmalarında sona gelindi.

Hızlı Tren Çalışmalarının Yarısından Fazlası Tamamlandı

"Viyadükler kültürel eserlerin siluetini bozmayacak şekilde inşa ediliyor"

İstanbul- Halkalı istasyonundan başlayarak Edirne Kapıkule istasyonunda sonlanacak olan 229 kilometrelik Halkalı – Kapıkule Demir Yolu Projesi, Edirne’de viyadük inşasıyla sürüyor. 2019 yılının Haziran ayında yapımına başlanan Halkalı – Çerkezköy Demiryolu Hattı Çerkezköy-Kapıkule kesimi inşası çalışmaları, kent merkezine kadar geldi. En ince ayrıntısına kadar düşünülen proje çerçevesinde yapılan çalışmalarda, Viyadükler kültürel eserlerin siluetini bozmayacak şekilde inşa ediliyor.

Hat güzergahı boyunca organik toprağın korunarak tekrar kullanılması, yaban hayatı için geçişler yapılması ve ses perdesi imalatı gibi tüm çevresel önlemlerin de dikkate alınarak hayata geçirilecek proje, şimdiden vatandaşları heyecanlandırmaya başladı.

Halkalı – Çerkezköy Demiryolu Hattı Çerkezköy-Kapıkule Projesi çerçevesinde Tarihi Tunca Köprüsü'nün kenarındaki alanda aralıksız olarak devam eden çalışmaların yarısından fazlası tamamlandı.

229 Kilometrelik hattın 75 kilometresi İstanbul’da planlanırken, 54 Kilometresi Edirne, 40 kilometresi Tekirdağ, 60 Kilometresi ise Kırklareli il sınırları içerisinden geçiyor.

Proje ile birlikte Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ illeri hızlı tren ağına bağlanacak ve Halkalı- Kapıkule arasında yük trenleri için seyahat süresi 8 saatten 3,5 saate, yolcu trenleri için ise 3,5 saatten 1 saat 35 dakikaya inecek.

153 km uzunluğunda çift hatlı, 200 km hıza uygun sinyalli ve elektrifikasyonu olarak inşa edilecek proje ile yük ve yolcu trenleri bu hatta çalışabilecek. Projenin tamamlanması ile bölge ticareti ve turizminin daha da canlanması bekleniyor.

Projede yüzde 55 fiziki, altyapı işlerinde ise yüzde 76 civarında ilerleme kaydedildi. Proje hayata geçince hem yük taşımacılığı hem de yolcu taşımacılığı açısından önemli bir işe imza atılmış olacak.  Hızlı Tren Projesinin 2023 yılı içinde tamamlanması planlanıyor.

Özlem Ceylan