Prof. Dr. Öztürk, Aşk Duygusu, Beyni De Etkiliyor 

Halk arasında aşık olan insanlar için kullanılan 'Aşkın Gözü Kördür' sözü bilimsel olarak da kanıtlandı. Uzmanlara göre aşık olan insanın sadece kalbi değil, beyni ve bedeni de olağandan farklı şekilde çalışıyor. Tıp Fakültesi Fizyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Öztürk, Aşk duygusunun beyni de etkilediğini vurguladı.

Prof. Dr. Öztürk, Aşk Duygusu, Beyni De Etkiliyor 
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Uzmanlara göre, aşk, beynin bazı bölümlerini de etkiliyor. Tıp Fakültesi Fizyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Öztürk, Aşk duygusunun beyni etkilediğini ve aşkın gözünün kör olduğunu belirtti.

Midede kelebekler uçuran, ayakları yerden kesen ve göğsün üstünde duyulan o ince sızı, beyin aktivitelerini de alt üst ediyor. Aşık olmak beyni doğrudan etkiliyor."Aşkın gözü kördür" sözü bilimsel olarak da kanıtlandı. Uzmanlara göre, aşıkken beynin bazı bölümleri çalışmıyor. O çalışmayan bölge ise korku duygusunu baskılıyor. Yani aşk, yaşattığı yoğun duygu haliyle sadece kalbe değil zihinsel faaliyetlere de hükmediyor.

Esasında aşk konusunun çok uzun yıllardır çeşitli sanat dallarında işlendiğini aktaran  Prof. Dr. Levent Öztürk, "Aşk bestecilerin, şairlerin, felsefecilerin üzerinde düşündüğü bir konu olarak karşımıza çıkıyor. Fakat sinir bilim alanında aşk üzerine yapılan çalışmalar daha yeni sonuç veriyor. Özellikle 90’lı yıllardan sonra beyinde neler oluyor diye düşünülmeye başlanmış. Bugün biliyoruz ki aşık olan bireylerin beyinlerinde aktive olan bölgeler veya aktivitesi düşen bölgeler var. Aşık bireyler üzerinde yapılan son çalışmalar amigdala bölgesinde bulunan aktivitenin baskılandığı gözlemlendi. Buradan da kişinin korkusuz hale geldiği, tehlikeli şeyleri görmediğini gösteriyor” ifadelerine yer verdi.

Aşkın çılgınlık olduğunu ve her şeyi yaptırdığını söyleyen vatandaşlardan Alper Zagra, aşıkların her şeyi gördüğünü ama sevdiği insanın yanında kör olduğunu ifade etti.

Aşıkların cesurca her şeyi yaptığını ve yeter ki o benim yanımda olsun düşüncesi ile hareket ettiğini söyleyen Yacı, İnsanın aşık olunca hiçbir şeyden korkmadığını dile getirdi.

Burcu Temel