Hemşireler Haftası bu yıl 'Hemşirelerimiz Geleceğimiz' temasıyla kutlanıyor

Edirne'de Hemşireler Günü ve Haftası dolayısıyla Atatürk Anıtı önünde tören düzenlendi.

Hemşireler Haftası bu yıl 'Hemşirelerimiz Geleceğimiz' temasıyla kutlanıyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Her yıl 12 - 16 Mayıs tarihleri arasında kutlanan Hemşireler Haftası bu yıl “Hemşirelerimiz Geleceğimiz teması ile kutlanıyor. Atatürk Anıtı'na çelenk sunumu ile başlayan tören belediye bandosu eşliğinde saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunması ile devam etti.

Sağlık Meslek Lisesi ve üniversite öğrencilerinin de katılımı ile gerçekleştirilen törene, yoğun katılım oldu. Daha sonra Prof. Dr. Melahat Akgün Kostak ve Edirne İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. İshak Yıldırım günün anlamını belirten bir konuşma yaptı.

Bu yıl Hemşireler Haftası'nın uluslararası Hemşireler Birliği, ICN'nin2023 yılı teması olan “Hemşirelerimiz Geleceğimiz” temasıyla kutlandığını söyleyen Prof. Dr. Melahat Akgün Kostak, tüm hemşirelerin ve hemşire adaylarının gününü kutladı.

Tüm dünyada bu tema çerçevesinde çeşitli etkinlikler düzenlendiğini söyleyen Kostak, 'Hemşirelerimiz geleceğimiz' temasının küresel sağlık sorunlarının ele alınması ve herkes için sağlığı iyileştirmede, hemşirelerden ne beklendiğini ortaya koyan bir tema olduğuna dikkat çekti.

Hemşirelik mesleğinin toplumsal gereksinimlerden doğmuş, çok yönlü, bilim ve sanattan oluşan bir sağlık disiplini olduğunu belirten Kostak, bu anlamda son dönemde Kovid-19 salgını ve deprem gibi doğal afetlerin hemşireliğin meslek ekibi ve sağlık ekibi içerisinde yerini daha görünür kıldığını söyledi.

"Hemşirelik bu kadar kutsal ve değerli bir meslektir"

12 Mayıs 1974’ten beri hemşireler günü ve takip eden haftada ise hemşireler haftası olarak kutlandığını söyleyen  Edirne İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. İshak Yıldırım, "Bu topraklarda hemşirelik 12 Mayıs'ta başlamadı. Anadolu Selçuklu Devleti'nde 2. Kılıç Aslan'ın kızı Gevher Nesibe Hatun. 1204 yılında vefat ediyor ve Kayseri'de kendi adına bir şifahanesi var.Kendisi ilk Türk hemşiresidir. Yani Florance Nightingale'den 500-600yıl evvel yaşamış ve bu topraklarda yetişmiş ilk Türk hemşiresidir. Burada öğrenci kardeşlerimiz var. Onlar da bunu başarabilirler. Hepimiz bunu başarabiliriz. Hemşirelik bu kadar kutsal, bu kadar güzel ve bu kadar değerli bir meslektir" ifadelerine yer verdi.

Pandemi sürecinde de deprem sürecinde tüm ebelerin, tüm hemşerilerin, yine tüm sağlık memurlarının, tüm acil tıp teknisyenlerinin, tüm paramediklerin, tüm sağlıkçıların her zaman olduğu gibi yine odak noktasının insan olduğunu söyleyen Dr. Yıldırım, hepsinin büyük bir özveri ve sevgiyle çalıştığını ifade etti.

Özlem Ceylan- Dilek Şahin