'Hayır' diyememek olumsuz etkilere neden olabilir

Uzman Psikolog Utku Tohumcu, 'hayır' diyememenin kişilerin hayatlarında olumsuz etkilere neden olabileceğine dikkat çekti.

'Hayır' diyememek olumsuz etkilere neden olabilir
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Uzman Psikolog Utku Tohumcu, insanların ‘hayır’ diyememesinin etkilerini ve bu konuda dikkat edilmesi gereken noktaları anlattı.

‘Hayır’ kelimesinin pek çok insanın gündelik hayatında söylemekten imtina ettiği ya da söylerken zorlandığı kelimelerin başında geldiğini ifade eden Uzman Psikolog Utku Tohumcu, kişilerin ‘hayır’ diyemedikleri için de çoğu zaman kendilerini istemedikleri durumların içerisinde, bir şeylerden feragat ederken ya da fedakarlık yaparken bulabildiğini söyledi.

‘Hayır’ kelimesini söyleme becerisine sahip olmanın kişinin kendi sağlıklı sınırlarını belirleyebilmesi noktasında çok büyük bir öneme sahip olduğunu ve bu beceriyi kazanmanın çoğu zaman kişilerin hayatında son derece radikal değişimleri de beraberinde getirebildiğini dile getiren Tohumcu,  “Söylemesi aslında çok basitmiş gibi görünen bu sözcüğü kullanmak hayatına sınırlar koyamamış kişiler için aslında son derece zordur.” Dedi.

Yetiştirilme tarzı, çocukluk deneyimleri, düşük özgüven ve yetersizlik hissi…

Bu kişilerde sıklıkla düşük özgüven, yetersizlik hissi ve yalnız kalamama ile ilgili bir takım yakınmaların görüldüğünü aktaran Tohumcu, “Bu kişiler genellikle çocukluk dönemlerinde bir yetiştirilme tarzı olarak, kendisinin sürekli ‘evet’ demesi gerektiğine inandırılmış kişiler olarak karşımıza çıkar. Çocukluklarında ‘hayır’ dediği takdirde aileleri ya da bakım veren kişiler tarafından reddedilmiş kişiler yetişkinliklerinde de bu davranışı sürdürme eğiliminde olurlar.” Şeklinde konuştu.

Abartılı sonuç beklentileri ve felaketleştirme…

‘Hayır’ diyememe davranışının temeline bakıldığında görülen diğer şeyin ise kişilerde eğer hayır derlerse karşılarındaki kişinin üzüleceğine ya da o kişi tarafından reddedileceğine ve yalnız kalacağına dair abartılı ve hatalı düşünceler olduğunun altını çizen Tohumcu, “Oysa ki kendi haklarımızı koruyabilmemiz, sağlıklı sınırlar belirleyebilmemiz, stres düzeyimizi kontrol altında tutabilmemiz için bu gereklidir.  İyi haber şu ki; etkili iletişim yöntemlerini öğrenerek karşınızdaki kişiyi kırmadan nasıl hayır diyeceğinizi öğrenmeniz ve biraz pratik yaparak bunu davranış repertuarınıza eklemeniz mümkün. Bu noktada konuyla ilgili kendiniz bir şeyler deneyebilir ya da profesyonel destek alma yolunu seçebilirsiniz. Unutmayın ki, hayır diyebilmek orta ve uzun vadede iyilik halimizi koruyabilmemiz, yeterli ve dengeli hissedebilmemiz için olmazsa olmazların başında geliyor. Dolayısı ile, gerektiğinde hayır demekten çekinmeyin.” Dedi.

Doğukan Vurgun