Gagavuzlar yaşadığı eski köylerini unutmadı

Eski dönemlerde yaşadıkları köylerini her yıl ziyarete gelen Gagavuzlar bu yılda Şerbettar Köyü'nde bir araya geldi.

Gagavuzlar yaşadığı eski köylerini unutmadı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Yunanistan’ın Orestiada şehrinden Edirne'nin Şerbattar Köyü'ne gelen Gagavuzlar, eski anılarını tazeledi.  Türkiye Yunanistan nüfus mübadelesinde Şerbettar ve Aslıhan köylerinden Yunanistan’a giden Gagavuzlar yaşadığı eski köylerini unutmadı.

1924 mübadelesi ile Yunanistan’a giden Gagavuzlar Türkçeyi ve türkülerini yaşamaya devam ediyor. İki halkın bir araya gelmesiyle birlikte renkli görüntüler ortaya çıktı.  Gayda eşliğinde eski türküler söylendi ve oyunlar oynandı.

Şerbettar Köyü’nün tarihi çeşmesinde iki halkın buluşması ile Gayda eşliğinde eski türküler söylendi ve dostluk mesajları verildi.

Edirne il sınırına çok yakın bir mesafede Batı Trakya olarak bilinen, Yunanca Evros (Meriç) bölgesinde yaşayan 1924 mübadelesi ile Şerbettar ve Aslıhan Köylerinden giden Gagavuzlar geleneklerini yaşatmaya devam ediyor. Köy Muhtarı Hüsamettin Sevilmiş ve gençler tarafından karşılanan Gagavuzlar yaşattıkları Türkçe şiveleri ile köy gençleri ile konuşup güzel anılar biriktirdi.

Köy gençlerinden Berkay Özdil, “Konuşmalarımız şivemiz aynı, bizim yaşadığımız kültürü onlar orada yaşatıyor. Eski türkülerimiz aynı. Burasını hiç unutmamışlar. Bende neredeyse her sene Orestiada’ya gitmeye çalışıyorum. Bana orada sıcakkanlı davranıp güzel ağırlıyorlar. Seneye tekrar sözleştik. Şerbettar köyü tarihi çeşmesinde buluşup eski türküleri söyleyip oyunlar oynayacağız” dedi.

Burcu Temel