Edirne'de 7'den 70'e Cumhuriyet coşkusu yaşandı

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 99. yıldönümü tüm yurtta olduğu gibi Edirne'de de coşkuyla kutlandı. 7'den 70'e bayrağını alan tören alanına koştu. Genciyle, yaşlısıyla ve çocuğuyla Cumhuriyet sevinci yaşayan Edirneliler, düzenlenen törene yoğun ilgi gösterdi.

Edirne'de 7'den 70'e Cumhuriyet coşkusu yaşandı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nın 99. yılı kutlamaları çerçevesinde tören alanı dolup taşarken, askeri birliklerin geçişleri ise büyük alkış topladı ve telefonlara kaydedildi.

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 99. yıldönümü kutlamaları Edirne Valiliği'nde başladı. İlk olarak Edirne Valisi Hüseyin Kürşat Kırbıyık, valilik makamında tebrikleri kabul etti. Kutlamalar, buradaki programın ardından Talaptaşa Asfaltı'ndaki Atatürk Bulvarı'nda devam etti.

 Geçtiğimiz yıllarda Kovid-19 salgınının da etkisiyle gerçekleştirilen törenler, son 2 yıldır yoğun katılımla yapılıyor. Son yılların en kalabalık katılımının olduğu görülen törende, askeri birliklerin geçişleri ilgiyle izlendi ve büyük alkış topladı.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 99. yıldönümü kutlamaları dolayısıyla düzenlenen törene, 7'den 70'e çok sayıda vatandaş katılım sağladı. Bayrağını alan kutlamaların yapılacağı alana koştu ve Cumhuriyet coşkusuna ortak oldu.

Edirne'de gerçekleştirilen törende Edirne Valisi Hüseyin Kürşat Kırbıyık, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mehmet Cihanoğlu ve Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, askeri araç üzerinde Edirnelilerin bayramını kutladı. Bando eşliğinde saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı okundu. Daha sonra Vali Kırbıyık, günün anlam ve önemini belirten konuşma yaptı.

"Tarih, bir hikaye anlatımı değildir, hem dünü anlatır, hem de yarınlarımıza giden yolu aydınlatır"

Cumhuriyetin kuruluşunun 99. Yıldönümünü kutlamanın gurur ve mutluluğunu yaşadıklarını söyleyen Edirne Valisi Hüseyin Kürşat Kırbıyık, "Tarih, bir hikaye anlatımı değildir. tarih, hem dünü anlatır, hem de yarınlarımıza giden yolu aydınlatır. Tarih, bize hem hatırlatır hem de zihinlerimize bir şuur, bir karakter bırakır. Cumhuriyet Bayramı’nı, 30 ağustos Zafer Bayramı’nı, 19 Mayıs’ı kutlamaktan maksat, sadece o günlerde neler yaşandığını ezberlemek değildir. asıl maksat, yarın başımıza bir zorluk geldiğinde ne yapacağımızı öğrenmektir. Bu ülkeye art niyet besleyenler, işgal etmek isteyenler ne yapmış; buna karşı bu vatanın evlatları ne yapmış, Gazi Mustafa kemal ne yapmış, arkadaşları ne yapmış, şerife bacılar, nene hatunlar, sütçü imamlar ve daha niceleri hangi zorluklara katlanmış, işte bu törenlerin maksadı bunları öğrenmek, bunları öğretmek ve yarınlar için bu insanlardan ilham almaktır" şeklinde konuştu.

Sadece başımıza bir savaş gelirse diye değil, bu ülke yükselsin diye, çocuklarımıza güçlü bir Türkiye bırakalım diye çalışırken de; iyi doktor, iyi mühendis, iyi yazılımcı olmak gerektiğine değinen Vali Kırbıyık,  iyi sanatçı olmak için ise bu insanlardan ilham almak, onları öğrenmek, onları anlamak ve bir vatan şuurunu, bir millet şuurunu inşa etmek gerektiğine vurgu yaptı.

Her açıdan kalkınmış, istikrarında ve güvenliğinde hiçbir zafiyete izin vermeyen, güçlü bir Türkiye hedefi doğrultusunda çalışmak, geçmişimizden ilham alarak geleceğe koşmak durumunda olduklarını aktaran Vali Kırbıyık, "Atatürk, nutuk’ta şöyle sesleniyor: 'önemli olan, memleketi temelinden yıkan, ulusu tutsak ettiren iç cephenin düşmesidir. bu gerçeği bizden iyi bilen düşmanlar, bu cephemizi yıkmak için, yüzyıllarca çalışmışlar ve çalışmaktadırlar. bugüne kadar başarı da kazanmışlardır. gerçekten kaleyi içten almak, dıştan zorlamaktan kolaydır' çok şükür, bugün bir savaş içinde değiliz. ama çok mücadeleci, rekabetçi bir yüzyılda, tehditlerle dolu bir coğrafyada yaşıyoruz. onun için güçlü olmak;birlik ve beraberlik içerisinde olmak zorundayız. Onun için donanımlı olmak zorundayız. bugün isimlerini rahmetle andığımız o büyük insanlar, büyük bir mücadeleyle bu vatanı, bu bayrağı ve bu cumhuriyeti bize emanet ettiler. öyleyse bizler de ayakta kalabilmek için, onların bu mücadele azmini, bu asil duruşunu sürdürmenin ve emaneti aldığımızdan daha yüksek bir yerde gelecek nesillere teslim edebilmenin gayreti içinde olmalıyız" ifadelerine yer verdi.

Köklü bir medeniyet mirasına sahip bu güzel şehirde, cumhuriyetin kazanımlarıyla büyüyen Edirne'nin yüksek zekalı ve yetenekli çocuklarının, gençlerinin, Türkiye’nin yarınlarını inşa etmekte çok büyük pay sahibi olacağına inandıklarını söyleyen Vali Kırbıyık, buradaki gençlerin, ileride sadece Edirne’nin değil, Türkiye’nin gelişmişliğinin altında imzaları olacağını ifade etti.

Halk oyunları gösteriyle devam eden törende, şiir, kompozisyon ve resim yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.

Düzenlenen tören, öğrencilerin ve askeri birliklerin geçişinin ardından son buldu.

Özlem Ceylan