Edirne su sporlarının merkezi olacak

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla Meriç Nehri kenarındaki bir tesiste gazetecilerle bir araya gelen Edirne Valisi Hüseyin Kürşat Kırbıyık, 2024'te Avrupa Kürek Şampiyonası'nın kentte yapılacağını hatırlatarak, Edirne'nin su sporlarının merkezi olma yolunda ilerlediğini ve bu noktadaki çalışmaların devam ettiğini aktardı.

Edirne su sporlarının merkezi olacak

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla kentteki bir tesiste basın mensupları ile bir araya gelen Edirne Valisi Hüseyin Kürşat Kırbıyık, 2022’de yapılan yatırımlar ve projelerle ilgili açıklamalarda bulundu. Edirne'de yıkılmaya yüz tutmuş ve tehlike arz eden 25 Kasım Stadyumu'nun yıkımı için çalışmaların devam ettiğini belirten Vali Kırbıyık, yeni bir stadyum için yer tespit çalışmalarına başladığını ifade etti.

Kapalı yüzme havuzunun olduğu bölgede yeni bir stadyum çalışmasıyla ilgili sürecin devam ettiğini aktaran Kırbıyık, son noktaya yaklaşıldığını müjdeledi.

Edirne Valiliği 10 Ocak çalışan gazeteciler günü dolayısıyla program düzenledi. Basın mensuplarıyla kahvaltıda bir araya gelen Edirne Valisi Hüseyin Kürşat Kırbıyık, gazetecilerin gününü kutladı.

"Meriç Nehri su sporları için doğal bir parkur"

Meriç Nehri’nin su sporları için doğal bir parkur olduğunu ifade eden Vali Kırbıyık, “2024 yılında yapılacak olan Avrupa Şampiyonası'nda öngördüğümüzde bizim bir an evvel burada bir su sporları merkezi hayata geçirmemiz gerekiyor. Bu noktada da gerekli proje çalışmalarını, gençlik spor bakanımız, kürek federasyonu ve buradaki kurumlarımızla birlikte çevre şehircilik müdürlüğümüz, özel idaremiz hep birlikte devam ediyor. İnşallah iki bin yirmi üçte bu noktada bir adım atılmasını, bu işin de proje sürecini tamamlayıp, ihale aşamasına geçmesini öngördüğümüzü ifade edebilirim” diye konuştu.

Edirne için en önemli noktaların başında tarımın geldiğini söyleyen Edirne Valisi Hüseyin Kürşat Kırbıyık, kentte kayıtlı 26 bin 746 çiftçi bulunduğunu ve 2022 yılı itibariyle 392 bin ton çeltik üretimi gerçekleştirildiğini ifade etti.

342 bin ton ayçiçeği üretim gerçekleştirildiğini söyleyen Vali Kırbıyık, 650 bin ton buğday, 30 bin ton kanola üretimi gerçekleştirildiğini vurguladı. Edirne'nin çalışkan ve kıymetli çiftçileri tarafından bu yapılan üretim sonucunda 2022’de bir önceki yıla göre tarımsal hasılada yüzde 194 bir artışla yaklaşık 17 milyar Türk lirası seviyesine ulaşılmış olduğunu dile getirdi.

Tarımsal desteklere bakıldığında 2021 yılında toplam 377 milyonluk tarımsal destek olduğunu hatırlatan Vali Kırbıyık, Tarım Bakanlığı tarafından 2022’de çiftçilere verilen desteğin 792 milyon seviyesine ulaştığını aktardı.

Kültür Turizm yatırımlarında Edirne'de önemli projelerin hayata geçirildiğini ifade eden Vali Kırbıyık, geçtiğimiz hafta açılışı yapılan müzelerle birlikte sayının 18'e ulaştığını aktardı.

2021’de müzeleri ziyaret eden kişi sayısının 382 bin olduğunu hatırlatan Vali Kırbıyık, bu rakamın 2022 yılında yüzde 74'lük bir artışla 662 bin 252'ye ulaştığını dile getirdi.

"Ulaştırma sektöründe en önemli proje hızlı tren projesidir"

Ulaştırma sektöründe bu yıl için en önemli projenin hızlı tren projesi olduğunu ve Çerkezköy Kapıkule arasındaki çalışmaların bütün hızıyla devam ettiğinin altını çizen Vali Kırbıyık, çalışmaların kent merkezine kadar geldiğini ve yakından görüldüğünü ifade etti.

Söğütlük Kent Ormanı’nın çok önemli bir proje olduğunu belirten Vali Kırbıyık, yapılan eleştirilerin projeye haksızlık olduğunu söyledi. Vali Kırbıyık, 25 Kasım Stadyumu’nun yıkılacağını ve yapılacak yeni stat ile ilgili çalışmaların başladığını duyurdu. Mevcut stadyumun şehrin tam ortasında olduğunu dile getirerek, dezavantajlarından bahsetti.

Gençlik Spor Bakanlığı’nca yeni stadyum için alt yapı çalışmalarının devam ettiğini aktaran Vali Kırbıyık, 25 Kasım Stadyumunu bir an evvel yıkılması gerektiğini vurguladı.

"Bir şehrin hava alması sağlanacak"

Sokak sağlıklaştırma Projesinin de Edirne için çok önemli olduğunu aktaran Vali Kırbıyık, "Biz biraz da bu tartışmayı Söğütlük Kent Ormanı üzerinden yürüttük. Aslında bu biraz da projeye haksızlık oluyor. Çünkü projenin asıl merkezinde, sitesinde farklı bir çalışma var. Her iki alandaki yürüyüş alanları, perforeler bisiklet yolları ve orada dinlenecek alanları var. Mehmet Müezzinoğlu Köprüsü'nden enerji santraline kadar olan bölümde her iki alanda ikişer buçuk kilometreden beş kilometrelik bir alan oluşuyor. Sağlı sollu bu gördüğünüz şeklindeki duvarlarda da bir kademelendirme gerçekleştirilecek. Dolayısıyla vatandaşlarımızın şehrin de bizden daha fazla istifade etmesi sağlanacak. Bir şehrin hava alması sağlanacak. Bu son derece önemli proje" ifadelerine yer verdi.

“Bu stadın bir an evvel yıkılmasından yanayız"

Gençlik spor yatırımları açısından bakıldığında öncelikli işlerden birisinin de 25 Kasım Stadyumu olduğunu söyleyen Vali Kırbıyık, mevcut stadın yıkılması ve taşınmasının son derece önem arz ettiğini dile getirdi.

25 Kasım Stadyumu’nun şehrin tam ortasında duran, gerek trafik açısından gerekse güvenlik açısından kilit durumunda olduğunu ifade eden Kırbıyık, yapı stokundaki eskime ya da futbol oynama açısından da çok ciddi dezavantajların olduğunu söyledi.

Stadın bir an evvel yıkılmasından yana olduklarını belirten Kırbıyık, Gençlik Spor Bakanlığı’nın yeni statla ilgili çalışmaları sürdürdüğünü aktardı.

Stadyumun yıkım sürecini bir an evvel başlatmak istediklerini aktaran Vali Kırbıyık,"Belki o arada Edirnespor'un maçlarını oynayacak geçici bir yere de ihtiyacı olacak. Onun için de Edirne Belediyesi daha önceki yıllarda yapılan Tuncay Spor Tesisleri'nin bir protokolle Gençlik Spor Bakanlığımıza alınması, askeri standartların karşılanması profesyonel liglerde maç yapılacak seviyeye getirilerek bir iki sezon kulübümüzün orada maçlarını gerçekleştirmesini hedefliyoruz" ifadelerine yer verdi.

Kavacık OSB'nin planlarının gözden geçirileceğini söyleyen Vali Kırbıyık, bölge halkının isteği doğrultusunda tekrardan bir düzenleme yapılabileceğini aktardı.

Kente Öğretmenevi yapılması ile ilgili de çalışmalar olduğunu söyleyen Vali Kırbıyık, Ocak ayı içerisinde Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer'in Edirne'yi ziyaret edeceğini ve burada önemli açıklamaları olacağını duyurdu.

"Bulgaristan’ın İlk Gazı Ocak’ta Limana Yanaşacak"

Bulgaristan’la doğalgaz anlaşması imzalandığını hatırlatan Edirne Valisi Hüseyin Kürşat Kırbıyık, ilk likit gaz gemisinin Ocak ayı içerisinde Saros’daki FSRU Limanı’na yanaşacağını söyledi.

Saros Körfezi'nde yapımı süren yüzer sıvılaştırılmış doğal gaz depolama ünitesinin Ocak ayında devreye girmesine ilişkin de soruları da yanıtlayan Vali Kırbıyık, bölgedeki çalışmaların tamamlandığını ve Ocak ayı içerisinde ilk geminin geleceğini aktardı.

Edirne'nin Saros Körfezi'ndeki FSRU İskelesi ve Bağlantı Hattının ülke çıkarları ve milli menfaatler açısından bu ülkeye çok ciddi fayda sağladığını belirten Vali Kırbıyık, bölge için hayırlı olmasını diledi.

Özlem Ceylan