Edirne'deki sınır kapılarında işlem rekoru kırıldı, yaya geçişi yeniden başlatıldı

Edirne'deki sınır kapılarında işlem rekoru kırıldı, yaya geçişi yeniden başlatıldı

Edirne'deki sınır kapılarında işlem rekoru kırıldı, yaya geçişi yeniden başlatıldı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

 

Türkiye'nin Avrupa'ya açılan sınır kapılarında işlem rekoru kırıldı. Geçişler geçtiğimiz yıla göre yüzde 10 artarak 13 milyon 428 bin 400 olarak gerçekleşti. Edirne Valisi Yunus Sezer, yaya geçişlerinin de yeniden başlatıldığını bunun rakamlara da olumlu yansıyacağını belirtti.

Türkiye ekonomi modeli ile ihracat hızı arttı. Avrupa'ya açılan Edirne'deki sınır kapılarında işlem rekoru kırıldı.

Ticaret Bakanlığı Trakya Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğüne bağlı Edirne'deki Kapıkule, Hamzabeyli, İpsala ve Pazarkule ile Kırklareli'ndeki Dereköy gümrük kapıları yoğun bir yılı geride bıraktı.

Yapılan yeni yatırımlar modernize edilen sınır kapıları geliştirilen yeni sistemlerle birlikte sınır kapılarındaki işlem hızı ve sayısı giderek arttı. Bu da dış ticareti olumlu etkiliyor.

Vize serbestisi gibi komşu ülkelerle ticaretin gelişmesine yönelik adımlar da sonuç verdi.

Yolcu aracı giriş çıkışı da bir önceki yıl göre yüzde 10 arttı.

Gümrük kapılarından geçen yıl 12 milyon 323 bin 200 kişi giriş çıkış yapmıştı. Bu rakam bu yıl 13 milyon 428 bin 400’e yükselerek yeni bir rekor kırıldı.

2023 yılı içerisinde araç giriş-çıkış sayıları da 5 milyon 106 bin 543 olarak gerçekleşti.

Edirne Valisi Yunus Sezer, Kapıkule Sınır Kapısı’nda yetkililere gerçekleştirdiği toplantıda giriş-çıkış ve yaya yolcu geçişinin serbest bırakılması hakkında toplantı gerçekleştirdi.

Daha sonra gazetecilere açıklamalarda bulunan Sezer, yaya geçişlerinin de tekrar başladığını duyurdu.

Kapıkule’nin dünyadaki en büyük kara sınır kapısından biri olduğunu vurgulayan Sezer, “Malumunuz dünyadaki en büyük kapılardan bir tanesi ve iş hacmi olarak da çok geniş bir alana, geniş bir geçişe hitap ediyor. Burada daha önce tabii her senede artarak devam eden bir yolcu geçişi ve araç geçişi var. Öncelikle bu sene de yoğun bir araç ve yolcu geçişi var. Burada da arkadaşlarımız 24 saat esasına göre gece gündüz büyük bir hizmet veriyorlar. Geçen yıl toplam araç geçişimiz 4 milyon 645 bin civarındayken bu sene yüzde on artış ile 5 milyon 106 bin 543 araç geçişimiz var. Yine yolcu sayısında da yüzde 10 artış var. 2022 yılında 12 milyon 323 bin yolcu geçişi varken bu sene 2023 yılında da 13 milyon 500 bin yolcu geçişi var. Geçişlerin hızlı ve kolay yapılabilmesi için de önemli tedbirler alındı. Peron sayıları arttırıldı, yine ilave personeller görevlendirildi. Burası sınır şehri, esnafımızın günü birlik geçişleriyle ilgili olarak da özel bir mekanizma geliştirildi ve kuyrukta beklemeden esnafımızın kolaylıkla geçmesi için de arkadaşlarımız gerekli tedbirleri aldılar.” Dedi.

Yaya geçişlerinin 2020 yılında pandemi nedeniyle durdurulduğunu dile getiren Sezer, Yunanistan, Bulgaristan ve Türkiye’den yaya geçişlerinin tekrar başlatıldığını belirtti.

Yaya geçişlerinin başlatılması hususunda yoğun talep aldıklarını ifade eden Sezer, konu üzerinde 2 aydır çalışma gerçekleştirdiklerini söyledi.

Yaya geçişinin 2020 yılında 400 bin civarında gerçekleştiğini dile getiren Sezer, “Yaya geçişi toplam geçişte yüzde 5'e tekabül ediyor yaklaşık olarak toplam geçişlerde. Bundan sonra da aynı şekilde devam edeceği düşünülüyor. Arkadaşlarımız özel tedbirler aldılar, özel bir peron, özel görevlendirmeler yaptılar. İnşallah hayırlı olur. Şu anda Kapıkule için geçerli. Pazarkule'yle ilgili görüşmeler devam ediyor. Zaten daha önce Hamzabeyli'de vardı. İpsala'da daha önce yokmuş zaten, 2020'den önce ama orayla görüşeceğiz karşılıklı. Tabii her iki ülkenin de tedbir alması lazım. Bugün itibariyle Kapıkule'de başlatıyoruz.” Şeklinde konuştu. Doğukan Vurgun