Edirne'deki OSB firmaları geçen yıl 119 milyon 419 bin dolar ihracat yaptı

Edirne İl Genel Meclisi Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Önder Cin, Edirne Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) ihracatın arttığını ve geçen yıl 119 milyon 419 bin dolar ihracat yapıldığını söyledi.

Edirne'deki OSB firmaları geçen yıl 119 milyon 419 bin dolar ihracat yaptı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne İl Genel Meclisi Şubat Ayı toplantılarının 3. birleşimi Mehmet Geçmiş başkanlığında gerçekleştirildi.  Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Önder Cin, Edirne Organize Sanayi Bölgesinin 2023 yılına ait verilerini paylaştı. Firmaların geçen yıl 119 milyonu aşkın ihracat yaptığını söyleyen  Cin, ihracatın arttığına dikkat çekti.

İl Genel Meclisi Şubat ayı toplantıları devam ediyor. Bir önceki toplantıya ait tutanak özetlerinin okunması ve yoklamanın alınması ile başlayan toplantı komisyon raporlarının okunması ile devam etti.

Tarım ve Hayvancılık Komisyon Raporunu komisyon başkanı Mustafa Üstün okudu.

Raporda, "Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Projesi 2023-2024 Başvuru Dönemi" kapsamında, Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırım ile Kırsal Ekonomik Altyapı Yatırımları projeleri hakkında bilgi verildi.

Yeni tesislerin yapımı, kısmen yapılmış yatırımların tamamlanması, mevcut tesislerin kapasite artırımı ile teknoloji yenileme ve modernizasyonu kapsayan projeler için yatırımcılara yüzde 50 hibe desteği sağlanacağı ve başvuruların 19 Şubat 2024 tarihinde sona ereceği aktarıldı.

Ekonomik yatırım hibeye esas proje konuları ve kırsal ekonomik altyapı yatırım hibeye esas proje konuları kapsamında meclis üyeleri bilgilendirildi.

Ardından İmar ve Bayındırlık komisyon raporu Komisyon Başkanı Yaşar Sasa tarafından okundu.

Raporda, Mülkiyeti İl Özel İdaresine ait Edirne Keşan ilçesi Türkmen Köyündeki taşınmazın İpsala ilçesi Bayrambey Mahallesi’nde bulunan taşınmazla baş başa trampa edilmesi meclis üyelerine sunuldu.

Rapor meclis üyeleri tarafından oy birliğiyle kabul edildi.

Rapor hakkında açıklama yapan Meclis Başkanı Mehmet Geçmiş, “Daha önce bu yerin yaklaşık olarak 13 bin 17 metrekarelik yerini milli emlaktan almıştık. Bunu yerine küçük bir parsel almıştık. Türkmen’dekini veriyoruz onun yerine 730 metrekarelik İpsala ilçesi Bayrambey Mahallesi’nde bulunan yeri bedelsiz takas usulüyle alıyoruz. Buradaki yeri tek parsele dönüştürüyoruz. İl Özel idaresi imkânlarıyla alışveriş merkezi yapacağız ya da şartlı olarak ihale edip bunu yapabilecek olan birine satışını gerçekleştireceğiz.” Dedi.

Daha sonra Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Komisyon Raporu komisyon başkanı Önder Cin tarafından okundu.

Raporda, Edirne Organize Sanayi Bölgesinde bulunan fabrikaların Avrupa ülkelerine olan ihracat ve ithalat rakamları hakkında meclis üyelerine bilgi verildi.

Geçen yıl Edirne’den Avrupa’ya yapılan toplam İhracat rakamının 119 milyon 419 bin dolar olarak kayda geçtiği belirtildi. İthalat rakamları da toplam 52 milyon 35 bin 801 dolar olarak aktarıldı.

Rapor ile ilgili açıklama yapan Cin, “Edirne OSB den okuduğumuz rakamlar sevindirici rakamlar.2023yılı içerisinde İhracatımızın toplamı 119 milyon 419 bin 3 dolar. İhracatın karşılığında ithalat rakamı, 52 milyon 35 bin 801 dolar burada 67 milyon 383 bin 202 dolarlık bir dışarıya fazla mal ithalat etmişiz bu Edirne ve ülkemiz için sevindirici bir şey. OSB’ büyüyecek, ben ümit ediyorum ki bu ihracat rakamları önümüzdeki dönemlerde çok daha büyük rakamlara ulaşacak. Vali Yunus Sezer'in koordinesinde yapılan çalışmalarla ihracat rakamlarının gelecek dönemde de artacak. Edirne’miz ve ülkemiz için faydalı olacaktır. İhracatı yapan firmaları tebrik ediyorum.” ifadelerine yer verdi.

Doğukan Vurgun