Edirne'de örtü altı tarım yaygınlaştırılacak

Edirne'de Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü desteğiyle alternatif üretim yöntemlerinin geliştirilmesi ve kent tarımı projesi çerçevesinde hazırlanan örtü altı üretim alanlarının revizyonu projesi düzenlenen toplantıyla hayata geçti.

Edirne'de örtü altı tarım yaygınlaştırılacak

Edirne'de Tarım İl Müdürlüğü'nün bahçesinde düzenlenen programda üreticilere "Örtü Altı Üretim Alanlarının Revizyonu" Projesi çerçevesinde yüzde 75 hibeli sera naylonu dağıtıldı.

İstanbul’un sebze-meyvesinin büyük oranda Antalya ve güney hattından geldiğine değinen Edirne Valisi Hüseyin Kürşat Kırbıyık, kentte üretilen her türlü sebze ve meyvenin İstanbul pazarında fiyat açısından alıcısını rahat bulabileceğini aktardı.

"Örtü altı tarımının yaygınlaştırılmasını hedefliyoruz"

Örtü altı tarımının yaygınlaştırılmasını hedeflediklerinin altını çizen Vali Kırbıyık, "Sahip olduğumuz bir doğal avantaj var. İstanbul’un arka bahçesiyiz. Bildiğiniz gibi İstanbul’un sebzesi, meyvesi büyük oranda Antalya ve güney hattından geliyor. Binlerce kilometre yol kat ederek sebze ve meyve İstanbul pazarına giriyor. Günümüz koşullarında ulaşım maliyeti en etkileyen huşulardan bir tanesi.  Biz doğal olarak çok ciddi bir avantaja sahibiz. İstanbul’un yanı başındayız. Birkaç saatlik mesafedeyiz. Burada üreteceğimiz her türlü sebze ve meyvenin İstanbul pazarında fiyat açısından alıcısını rahat bulabileceğimiz bir avantajın olduğunu değerlendiriyoruz" ifadelerini kullandı.

" Edirne tarımsal gelir bakımından Türkiye'de ikinci sırada yer alıyor"

Edirne'nin tarım şehri olduğunu söyleyen Edirne Valisi Hüseyin Kürşat Kırbıyık, "Çeltik üretiminde yüzde 45’ini tek başına üreten ve bu konuda birinci sıradayız. Ayçiçeği üretiminde 3. sırada, buğday üretiminde ise 7. Sıradayız. Kişi başına üretilen tarımsal gelir bakımından TUİK verilerine göre Türkiye’de 2. sıradayız. Vatandaşlarımızın gelir bakımından geçim kaynağı olan en önemli alanın tarım alanı olduğunu görüyoruz. Tarımın gelişmesi için her türlü çabayı ve projeyi desteklemek gibi sorumluluğumuz ve vizyonumuz var. Bizim en büyük avantajlarımızdan bir tanesi de tüm tarım arazilerimizin neredeyse ekilebilir halde olmasıdır" şeklinde açıklamada bulundu.

Sulanabilir tarım arazisi miktarını arttırma konusunda sorumlulukları olduğunu söyleyen Vali Kırbıyık, bu konudaki yatırımların devam ettiğine değindi.

Uzun yıllardan sonra özel idarenin bütçesine 25 milyon Türk lirası kadar ödenek koyulduğunu belirten Vali Kırbıyık, 14 ayrı kırsal yerleşim sahasında tarımsal sulama alt yapısını yenilediklerini ve yaklaşık 25 bin dönüme yakın araziyi de bu vesileyle sulamaya açmayı planladıklarını ifade etti.

Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü desteğiyle bu yıl 8 proje hazırladıklarını söyleyen Edirne İl Tarım ve Orman Müdürü Atilla Bayazıt, hazırlanan alternatif üretim yöntemlerinin geliştirilmesi ve yine kent tarımı projesi çerçevesinde hazırladıkları örtü altı üretim alanlarının revizyonu projesini hayata geçirdiklerini belirtti.

"Edirne genelinde 306 örtü altı işletmemiz mevcut"

Edirne genelinde 306 örtü altı işletme bulunduğunu aktaran Bayazıt, domates, salatalık, biber, patlıcan, taze fasulye, marul ve maydanoz gibi ürünler olmak üzere toplam 70 bin metrekare alanda sera altında üretim yapıldığını hatırlattı.

Bu projedeki asıl amacın bu mevcut üretimi arttırıp daha da ileriye taşımak olduğuna dikkat çeken Bayazıt, "Ürünlerimizin verimliliğini ve kalitesini bu projeyle arttırmayı planlıyoruz. Yerinde üretim yerinde tüketim anlayışı içerisinde kentimizi sebze ihtiyacını karşılamayı bu projeyle beraber amaçlıyoruz. Özel idaremizin bir diğer projesi yeni sera dağıtımı olacak. 50 üretici seradan faydalanacak şu anda hazırlık aşamasında. Projemiz 1 buçuk milyon değerinde. Yüzde 50’sini bakanlık, yüzde 25’ini özel idare ve yüzde 25’ide çiftçi katkısı. Örtü altı projemizden 81 tane üreticimiz faydalanacak. Projemizin hayırlara vesile olmasını diliyorum" ifadelerine yer verdi.

Üreticiler adına konuşan Münire Güler , Edirne Valisi Hüseyin Kürşat Kırbıyık başta olmak üzere desteklerini esirgemeyen herkese teşekkür ederek daha fazla üretim yapmaya devam edeceklerini aktardı.

Konuşmaların ardından Vali Kırbıyık ve beraberindekiler, Karaağaç Mahallesi'nde üretilen örtü altı tarım ürünlerinin bulunduğu stantları dolaşılarak bilgi alındı.  Daha sonra 81 üreticiye yüzde 75 hibeli sera naylonu dağıtıldı.

Özlem Ceylan- Dilek Şahin