Edirne'de kakava bereketi, otellerde boş yer kalmadı

UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Listesi'nde bulunan Kakava ve Hıdırellez şenlikleri öncesi otellerde, pansiyonlarda boş yer kalmadı. Edirne hafta sonu binlerce turisti ağırlamaya hazırlanıyor.

Edirne'de kakava bereketi, otellerde boş yer kalmadı

Edirne'de her yıl 5-6 Mayıs'ta, baharın gelişi ve yenilenme ritüeliyle kutlanan Kakava eğlencelerine katılmak için Türkiye'nin dört bir yanından ve yurt dışından kente turist geliyor. Şenliklere katılmak için otellere ülke geneli başta olmak üzere dünyanın birçok yerinden binlerce kişi rezervasyon yaptırdı.  

Edirne’de her yıl ülke geneli ile yurt dışından on binlerce kişinin katılımıyla 5-6 Mayıs tarihlerinde Sarayiçi’nde düzenlenen,  Kakava ve Hıdırellez Şenlikleri için kentte hazırlıklar tamamlandı. Roman kültürüne ait bin 400 yıllık gelenek olan Kakava ve Hıdırellez Şenlikleri Sarayiçin’de dev ateşin yakılmasıyla başlıyor.

Ateşin etrafında toplananlar kor olmasıyla birlikte üzerinden atlayarak dilek tutuyorlar. Alanda çalınan 9/8 ritimli müzik ile birlikte göbek atanlar gönüllerince eğleniyorlar.

Bir bayram havasında gece ilerleyen saatlere kadar devam eden Kakava ve Hıdırellez Şenlikleri sabahın ilk saatlerinde Tunca Nehri’ne kâğıda yazılan dileklerin atılmasıyla devam ediyor. Evlenme yaşındaki genç kızların gelinlik giyerek geldiği nehir kıyısında yüzlerini yıkayarak evlilik dileklerini dilerken, diğer katılanlarda yüzlerini yıkadıktan sonra niyetlerini dile getiriyorlar. Sabahın ilk ışıklarıyla birlikte bölgedeki ağaç dallarını koparanlar evlerinin kapılarına asarak yıllık bereketli geçeceğine inanıyorlar.

Unesco insanlığın somut olmayan kültür mirası listesinde de bulunan Kakava-Hıdırellez şenlikleri için kentte hazırlıklar tamamlandı. Dev ateşin yanmasıyla başlayacak şenlikler için otellerde boş yer kalmadı.

"Hazırlıklarımız devam ediyor"

Hazırlıkların tam anlamıyla devam ettiğini söyleyen İşletme Müdürü  Esra Göktepelynch, "Otelimizin doluluk oranı yüzde 90’lara ulaştı. 5 Mayıs için rezervasyonlarımız devam ediyor. Taleplerimiz çok yoğun özellikle 4 Mayıs için çok yoğun talepler var. Hemen hemen rezervasyonlarımız bitti. 5’i için de turlardan çok yoğun telefonlar alıyoruz. Aslında Kakava şenlikleri kültür turlarının en ideal olarak görüldüğü şenliklerimizden bir tanesidir. O yüzden Türkiye’nin her yerinden telefon alıyoruz. Yurt dışından ise daha çok Yunanistan ve Bulgaristan’dan telefon alıyoruz” ifadelerine yer verdi.

"Doluluk oranı yüzde 90'a ulaştı"

UNESCO dünya listesinde olan Kakava Hıdrellez Şenliklerinde 6 binin üzerinde yatağa sahip olan konaklama sektörü olarak, şehirdeki otellerin doluluk oranlarının yüzde 90'lara yaklaştığını söyleyen Türkiye Otelciler Birliği Edirne Temsilcisi Gökhan Balta,  "Son 3 gün kala yoğun bir acenta ve grup girişleri oluyor. 4’ü 5’i  ve 6’sı üç gün boyunca şehirde çok güzel eğlenceler çok güzel programlar düzenlendi.  bundan dolayı da gayet memnunuz. Doluluk oranı yüzde 80'leri geçti. Büyük otellerimizin hepsi dolmuş vaziyettedir, küçük otellerimizde de yerlerimiz var. Karavanla gelecek misafirler için organizasyonlar yapıldı. Edirne Valiliği ve Belediye Başkanlığı bu konu ile ilgili bütün kamu kurumlar hazırlıklarını tamamladılar, gayet güzel ve eğlenceli bir hafta sonu geçireceğiz. Balkan Coğrafyasından çok gelen var bildiğim kadarıyla Amerika’dan gelenler var ,ülkenin ve dünyanın çeşitli noktalarından az da olsa talep geliyor. İstanbul, Eskişehir, Ankara gibi bölgelerden çok fazla gruplar geliyor. Günübirlik gelişleriyle birlikte yaklaşık 25- 30 binin üzerinde ziyaretçi bekliyoruz. Günübirliklerle beraber belki bu sayı biraz daha artabilir" ifadelerine yer verdi.

"Edirne dolup taşacak"

Her yıl olduğu gibi bu yıl da Edirne'nin dolup taşacağını söyleyen Otel Müdürü Can Pekbaş, "Şehir dışından ve yurtdışından gelecek olan misafirlerimiz ile beraber Kakava şenliklerinin en güzel ve en keyifli şekilde geçeceğini düşünüyorum. Oteller yine her sene olduğu gibi belli bir yoğunluğa sahip olacak. Cumartesi günü gelecek misafirlerimiz neredeyse Edirne’nin tamamını dolduracaklar gibi görünüyor, etkinliklerimiz Pazar günü de devam edecek. Hemen hemen Türkiye’nin her yerinden geliyorlar. Özellikle acenteler kakavaya özel programlar hazırlıyorlar, ağırlıklı olarak Karadeniz’den ve yurt dışından gelen gruplarımız var. Hıdırellez balkanlara tabi bir etkinlik ve kutlama olduğu için en uzak Makedonya’dan grubumuz gelecek. Yunanistan ve Bulgaristan zaten geliyorlar" ifadelerine yer verdi.

Gelecek olan tüm misafirlere önce konaklayacakları yerleri hazırlamalarını tavsiye eden Pekbaş, Rezervasyon yaptırmayan misafirlerin dışarıda kalma ihtimalleri olduğuna dikkat çekti.

Haber Merkezi