Edirne'de kadınlara yönelik farkındalık eğitimi ve ön tarama paneli gerçekleştirildi

Edirne'de meme kanseri, rahim ağzı kanseri, kolorektal kanseri konuları hakkında kadınlara yönelik farkındalık eğitimi ve ön tarama paneli gerçekleştirildi.

Edirne'de kadınlara yönelik farkındalık eğitimi ve ön tarama paneli gerçekleştirildi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne İl Sağlık Müdürlüğü Hekim Şifai Sağlıklı Hayat Merkezi Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Birimi (KETEM) tarafından Atatürk Kültür Merkezinde gerçekleştirilen panel Edirne Kent Konseyi tarafından düzenlendi.

Eğitim sonunda katılımcı kadınlara İl Sağlık Müdürlüğü tarafından açılan stant da anemnezleri alınarak, KETEM biriminde meme kanseri, rahim ağzı kanseri ve kolorektal kanseri ile ilgili ücretsiz tetkikleri yapılmak üzere randevuları oluşturuldu.

Sağlığı Merkezi Hekim Şifai Sağlıklı Hayat Merkezi Sorumlu Hekimi Dr. Beyza Artar Seven, ketemler bünyesinde yapılan kanser taraması, kanserin kimlerde görüldüğü ve kanserden kurtulmak için neler yapılması gerektiği hakkında sunum gerçekleştirdi.

Seven, kanserin kontrolsüz hücre çoğalmasıyla ortaya çıkan genetik özellikler, yaşam biçimi ve çevresel faktörlerden kaynaklanan önlenebilir bir hastalık olduğunu söyledi.

Erken teşhisin önemine değinen Seven, kimyasal kanserojen maddeler, tütün ürünleri, genetik, aşırı güneş ışınları, virüsler, çevresel etmenler ve radyasyonların kanserin nedenlerinden olduğunu anlattı.

Vücutta isstemsiz kilo kaybı, uzun süren ve tedavi ile kapanmayan yaraların hekimler tarafından kontrol edilmesi gerektiğini vurgulayan Seven, “Kendinizi kontrol ettiğinizde memenizde bir kitle fark ettiğinizde hemen en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerekiyor. 2022 yılında Dünyada 50 milyon kanser hastasının yaşadığı tespit edildi . Her 5 kişiden 1’i yaşamımızın bir döneminde kanser tanısı alıyor. 2020 Dünya Kanser yüküne göre de her 8 erkekten ve 11 kadından birisi de kanser nedeniyle hayatını kaybediyor. Bizler KETEM’DE çalışmalarımızı yönetiyoruz. Hastalara bir şikâyetiniz olmadan rutin taramlarla bize gelmelerini söylüyoruz.  Biz hastayken değil sağlıklıyken bir risk var mı yok mu diye test yapıyoruz. Ketemler bir tanı ya da tedavi merkezleri değil bir tarama merkezidir. Kanser olmakta hiçbir zaman tek bir neden faktör olmaz.” Dedi.

Taramayı 20 yaş altı kişilerin her ay kendi kendine yapması gerektiğini belirten Seven, 20-40 yaş arası kadınların her al mutlaka kendilerini muayene etmesi gerektiğine dikkat çekti.

Seven, kontrollerde ele gelen bir kitle varsa, meme başında çekilme, içe çökme, çukurlaşma, akıntı, kızarıklık ve döküntü portakal kabuğu görünümü gibi değişikliklerin fark edilmesi durumunda hekime başvurulması gerektiğini vurguladı ve şöyle devam etti:

“Rahim ağzı kanseri taraması 30 yaşından 65 yaşına kadar taramayı gerçekleştirebiliyoruz. 5 yılda bir HPV testiyle yapıyoruz. Kadın doğumun çalışmayla bizim çalışmamız çok farklı biz sadece tarama yapıyoruz onlar ise tanı koyuyor.”

Edirne Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Nurcan Pektaş da kadınlara farkındalık oluşturmak amacıyla böyle bir etkinlik gerçekleştirdiklerini söyledi.

İpek Esma Çeşme