Edirne Çocuk Hakları Derneği'nden çocuk istismarına tepki

Edirne'de bir markette alışveriş yaptığı sırada yetişkin bir erkek tarafından istismara uğrayan ve marketin güvenlik kamerasına yansıyan görüntünün ortaya çıkması sonrası harekete geçen Edirne Çocuk Hakları Derneği ve Edirne Barosu Çocuk Hakları Komisyonu, ortak bir basın açıklaması yaparak yaşanan olaya tepki gösterdi.

Edirne Çocuk Hakları Derneği'nden çocuk istismarına tepki
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kısa sürede sosyal medyaya yansıyan ve büyük tepki toplayan olay sonrası harekete geçildi. Edirne emniyeti şahsın bulunması için çalışmalara başlarkengeçen Edirne Çocuk Hakları Derneği ve Edirne Barosu Çocuk Hakları Komisyonu da yaptıkları basın toplantısı ile durumun takipçisi olacaklarını bildirdi.

Olayın sosyal medyada duyulmasının ardından dernek olarak acil toplantı yaptıklarını belirten Edirne Çocuk Hakları Derneği Başkanı Nur Yılmaz Ercin, “Edirne’de talihsiz olayı öğrendiğimiz gibi dernek olarak bir araya gelip basın açıklaması kararı aldık. Bu olay, Edirne’de olmasını hiç arzu etmediğimiz bir şey. Sessiz kalamazdık. Edirne Çocuk Hakları Derneği farkındalık oluşturmak için var ama aynı zamanda çocukların sesi olmak için var. Bundan sonra da kentimizde kesinlikle en ufak biçimde bu tür olayların yaşanmaması için bu açıklamayı zorunlu bulduk” ifadelerine yer verdi.

"Çocukları Rahat Bırakın"

Edirne Çocuk Hakları Derneği ile birlikte ortak hazırlanan basın açıklamasını okuyan Edirne Barosu Çocuk Hakları Komisyon Başkanı Figen Gönül, " Çocukları rahat bırakın" diyerek yaşanan olaya tepki gösterdi.

Yurt çapında yaygın zincir marketlerin Edirne'deki bir şubesinde yetişkin bir erkeğin, küçük yaştaki kız çocuğunu istismarettiği haberini aldıklarını ve bu durum karşısında harekete geçtiklerini söyleyen Edirne Barosu Çocuk Hakları Komisyon Başkanı Figen Gönül,Kamuya açık, kalabalık, kurumsal bir alan olan ve güvenli olduğu düşünülen markette böyle bir durumun yaşanmış olmasının çok üzücü olduğunu ifade etti.

"Çocukların sesi olmak için buradayız"

Arkadaşlarıyla birlikte markette içecek almaya çalışan 8-9 yaşlarında bir kız çocuğuna, 30'lu yaşlarda bir erkeğin oldukça rahat bir şekilde sarkıntılık ettiğini aktaran Gönül,"Kamuya açık, kalabalık, kurumsal bir alan olan ve güvenli olduğunu düşündüğümüz marketten söz ediyoruz. Markette bu derece eylemde bulunan ilkel düşüncenin,  ara sokaklarda, parklarda neler kurgulayabileceğini ve nelere yeltenebileceğini düşünmek dahi istemiyoruz.Çocuğa yönelik her türlü ihmalin, şiddetin ve istismarın önüne geçmek, ve çocuklara yapılan bu istismara sessiz kalınmaması  için, çocukların sesi olmak için buradayız.Geceleri dahi son derece güvenli olmasıyla övündüğümüz Kentimizde -Edirne’de gündüzün bir vakti yaşanmış bu olayla ilgili yetkililerin gereğini  ivedilikle yapmasını bekliyoruz.Takipçisiyiz!" ifadelerine yer verdi.

"Duyarlılık ve hassasiyet çağrısında bulunuyoruz"

Yasalarla güvence altına alınmış ve sınırları çizilmiş olan çocuğun üstün yararı ilkesine göre, küçük bir çocuğun görüntüsü ve kimliğinin herhangi bir yerde doğrudan veya dolaylı olarak paylaşılmaması konusunda hassas davranılması çağrısında bulunan Gönül,tüm çevrelerin hassas davranması zorunluluğu olduğunu hatırlattı.

Yıllardır, “o kadar da olmaz” denilen olayların son bulmasını istediklerini söyleyen Gönül,"Yaşadığımız coğrafyada daha önce yaşananlara bakarak, bu tür olayların çoğalacağı korkusuyla değil, ortadan kalkacağı inancıyla ve hukukun her daim çocukların kalkanı olacağı inancıyla yaşamak istiyoruz.Edirne Barosu Çocuk Hakları Komisyonu olarak da, Konunun yasal zeminde hak ettiği biçimde değerlendirilmesi için gereken her tür hukuk mücadelesini vereceğimizi, çocuğa yönelik her tür istismarda en sert tepkimiz ve mücadelemizle sahada olacağımızı bildiriyoruz"şeklinde açıklamada bulundu.

Edirne Barosu önünde yapılan basın açıklamasında Edirne Çocuk Hakları Derneği Başkanı Nur Yılmaz Ercinve Başkan Yardımcısı Gülsüm Erkıran da yer aldı.

Özlem Ceylan