Down sendromlu Ercan, yaptığı el emeği ürünlerle ailesine katkıda bulunuyor

16 yaşındaki down sendromlu Berke Ercan, eğitim gördüğü okulda gerçekleştirdiği atölye faaliyetlerinde çeşitli eşyalar üretiyor. Ercan, çalışmalarla birlikte hem sosyalleşiyor hem de ev ekonomisine katkıda bulunuyor.

Down sendromlu Ercan, yaptığı el emeği ürünlerle ailesine katkıda bulunuyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne Faika Erkurt Özel Eğitim Okulu 9’uncu sınıf öğrencisi down sendromlu Berke Ercan, gerçekleştirdiği atölye çalışmalarıyla hem sosyalleşiyor hem de yaptığı ürünlerden elde ettiği gelirle aile bütçesine katkı sağlıyor.

Down sendromlu Berke Ercan, Edirne Faika Erkurt Özel Eğitim Okulu’nda eğitim görüyor. 16 yaşındaki Ercan, okulda gerçekleştirdiği atölye çalışmalarıyla hem sosyalleşiyor hem de yaptığı ürünler sayesinde aile bütçesine katkıda bulunuyor. Annesi Seval Çetin ile yaşamını sürdüren 16 yaşındaki Ercan, özel eğitim okulundaki mobilya sınıfında el emeği göz nuru eşyalar üretiyor.

Ercan, okuldaki eğitimlerinin yanında aynı zamanda marangozluk eğitimi de görüyor. Ercan, öğretmenleriyle beraber ürettiği ürünlerin satışını gerçekleştirerek aile bütçesine de katkıda bulunuyor. Atölye çalışmalarına katıldığı için çok mutlu olduğunu söyleyen Ercan, okuldaki zamanının çoğunu atölyede geçirdiğini ifade etti. Ercan, arkadaşlarıyla birlikte marangozlukla uğraşarak güzel vakit geçirdiğini aktardı. Ahşap el işiyle uğraşmayı sevdiğini belirten Ercan, öğretmenlerinin kendisine yardımcı olduğunu kaydetti.

Okulda mobilya tasarım öğretmeni olarak görev yapan Nusret Gün, bölümde çeşitli düzeyde öğrencilerin bulunduğunu dile getirdi.

Gün, öğrencilerin el becerilerini kullanarak faaliyetlerde bulunduklarını vurguladı ve şöyle devam etti:

“Mobilya atölyesi olduğunu için ağaç malzemesi kullanarak işlem yapıyoruz. Öğrenciler zımparalama, vernik sürme, malzemeyi şekillendirme gibi çeşitli basit mobilyalar yaparak günlük faaliyetlerini gerçekleştiriyor. Hem kendilerini ifade etmelerini sağlıyorlar hem de bir takım kullanılacak ürünler yapıyorlar. Buradaki öğrencilerimizin hepsi özel öğrenciler. Down sendromlu, otistik öğrencilerimiz var. Burada ağaç malzemelerini kullanarak ürünler yapıyoruz. Öğrencilerimiz burada hem var olan enerjilerini atmış oluyorlar hem de kendilerinin bir ürün yapmaları kendilerini mutlu ediyor. Yaptıkları ürünleri ailelerine ve tanıdıklarına gösterdiklerinde mutlu oluyorlar.”

Faika Erkurt Özel Eğitim Okulu Müdürü Esra Madalı ise, okulun hafif düzey engelli bireylere eğitim verdiğine değindi.

Madalı, meslek okulu bünyesinde atölyelerinin olduğunu ve çocukların yapılan çalışmalarla el becerilerinin geliştiğini aktardı.

Okuldaki eğitimler sayesinde iş olanaklarının da arttığını belirten Madalı, “İş imkânı sağlamak için farklı atölyelerde çalışma yapmaktalar. Okulumuzda meslek edindirme atölyeleri mevcut. Öğrenciler aynı zamanda engelli KPSS ile üniversite sınavlarına da hazırlanmakta. Atölyelerde iş imkânlarını da sağlanmakta. Okulumuz aynı zamanda döner sermaye işletmesi de bulunmakta. Öğrenciler yaptıkları işlerden ücrette kazanmakta. Ailelerine de yardımcı oluyorlar. Bundan da mutluluk duyarak çalışıyorlar. Devamsız öğrencilerimizin devamlılığını da sağladık. Farklı iş imkânlarını sağladık ve farklı yeteneklerini geliştirdik. Bu sayede velilerimiz de daha çok mutlu ve göndermeye istekli. Toplumla entegrasyon konularında öğrencilerimiz daha çok sosyalleşmekte. Farklı etkinliklere katılmakta.” Dedi.

Doğukan Vurgun