Doğaseverler taşkın sonrası yayılan çöpleri topladı

Türk, Yunan, Bulgar Dostluk Grubu Derneği üyeleri, Edirne Doğa Sporları Kulübü ile birlikte Tunca Nehri'nde yaşanan taşkın sonucu etrafa yayılan çöpleri topladı.

Doğaseverler taşkın sonrası yayılan çöpleri topladı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne’de turizm alanında faaliyet yürüten bir grup doğasever, çevre temizliğine dikkat çekmek amacıyla Tunca Nehri kenarı ve Sarayiçi’nde çöp toplama etkinliği düzenledi.

Tunca Nehri karnı, Sarayiçi ve Tavuk Ormanı’nda bulunan çöpleri toplayan doğaseverler, aynı zamanda sokak hayvanları için mama ve kulübe bıraktı.

Doğaseverler çevreye atılan plastik, cam, kağıt, teneke kutu gibi atıkları çöp torbalarına doldurdu.

Çevreyi düzenlemek için yaptıkları etkinliğinin amacının nehrin taşması sonucu ormana yayılan plastik atıkları toplamak ve doğal olarak çevreye katkı sunmak olduğunu dile getiren Türk, Yunan, Bulgar Dostluk Grubu Derneği (TUYUB) Başkanı Önder Akdağ, çevreyi kirletmemek adına bu etkinlikle birlikte tüm vatandaşların duyarlı olmasını beklediklerini söyledi.

“İkinci bir dünya yok”

Atılan çöplerin toplamanın mümkün fakat yapılmaması gereken bir şey olduğuna dikkat çeken Akdağ, “Etkinlik yaparak bunları toplamak mümkün değil ama bir farkındalık oluşturmak istiyoruz. Pandemi sürecinde de sokak hayvanları ile ilgili besleme çalışmalarımız var. Besleme çalışmalarını sürdürürken kulübe çalışması da başlattık. Sokakta yaşayan hayvanlar için 60 kulübe imal ettik. Barınmaları adına buraya da kulübeler bırakacağız.  Biz diyoruz ki bütün sivil toplum örgütleri bu konuda duyarlı olsun. İkinci bir dünya yok. Daha yaşanabilir bir dünya için çevremizi temiz tutmaya ihtiyacımız var. Doğa kirleniyor. Tarım arazilerimiz kirleniyor. Gelecek nesillere daha temiz yaşanabilir bir dünya bırakmamız gerekiyor.” Şeklinde konuştu.

“Doğa ile korkunç bir savaş içindeyiz”

Edirne Doğa Sporları Kulübü olarak çevre düzenleme etkinliğine katılım sağladıklarını ifade eden Edirne Doğa Sporları Kulübü (EDOSK) Başkanı Fatih Altun, kulübün doğanın yararına olan her şeyin yanında, aleyhine olan her şeyin ise karşısında olduklarını belirtti.

Son dönemlerde doğanın plastikle kirletilmesinin kabul edilebilir bir durum olmadığını aktaran Altun, “Sadece Türkiye'de Edirne'de değil dünyanın her bir yerinde gönüller tarafından doğanın bu şekilde temizlenmesi ile ilgili faaliyetler yürütülüyor. Başlangıçta sadece birkaç kişinin adeta misyoner şekilde yapmasıyla yavaş büyüyen bir çığ olarak git gide büyüyor. Daha önce 4-5 kişinin yaptığı faaliyete şu anda 30’a yakın insan toplanmış durumdayız.  İnşallah bu farkındalığı artırarak doğayı daha az kirleteceğiz. Bilinen bir sözdür, doğa ile korkunç bir savaş içindeyiz. Eğer kazanırsak bu savaşı asıl kaybeden biz olacağız. Dolayısıyla bu savaşta yer almamak bu savaşı sonlandırmak, doğaya plastik ve çöpleri atmamak adına bugün bir farkındalık yaratıyoruz. TUYUB’a bu anlamda teşekkür ediyoruz. Bize önderlik yaptı biz de katılım sağladık. Birlikte doğayı koruyacağız.” İfadelerini kullandı.

“Doğayı kirletmek, katliamdır”

 Ormanın insanlığa bir şeyler anlatmaya çalıştığını ve buna bir çözüm getirilmesi gerektiğini söyleyen TUYUBBİS Bisiklet Koordinatörü Esra Bursalı, “Tek bir amaçla yürümüyoruz hiçbirimiz. Doğaya’da el atalım ki bisikletle orada gezerken keyif alalım. Doğa, insan, hayvan, çevre bunu sağlamak için de bilinç gerekiyor. Bunu yapmaya çalışıyoruz. Biz millet olarak çok temiz titiz insanlarızdır. Bunu bütüne yaymak lazım. Evimizdeki dışarı atıp, doğayı kirlettiğimiz zaman aslında yaptığımız şeyin temizlik değil katliam olduğunu hatırlatmak istiyorum.” Dedi.

Çevreye daha fazla tabela asılsın önerisi

Bisiklet turları düzenlerken en çok rahatsız oldukları şeylerden birinin çevredeki çöpler olduğunu dile getiren TUYUB ve TUYUBBİS üyesi Vadi Akcan, “İnsanların doğada olması güzel fakat görmedikleri bir şey herkes bir yerde piknik yaptığında pisliğini orada bırakıyor. Bu bizi çok rahatsız ediyordu. Etrafa çöp atmanın cezası vardır diye tabelalar konulursa ve gerçekten cezalar kesilirse etrafımız çöplük haline gelmez.” Diye konuştu.

Etkinliğe katılan grup ve dernek üyeleri de doğaya atılan  plastik ve çöp atıkların sonlandırılmasını istedi. Etkinliğe katılan Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Bölümü Öğretim Üyesi Plastiğe Hayır Platformu üyesi  İspanyol Begona Rodrıguez Rueda' da, "Plastikler her yerde. Bugün burasını temizleyeceğiz ama yarın yeniden kirlenecek. Her kes doğayı çok pisletiyor.” Dedi.

Burcu Temel