Doç Dr. Bacıoğlu, Duygusal zorluklar ve davranışsal güçlüklerle başa çıkmanın yollarını anlattı

Edirne Barosu Çocuk Hakları Komisyonu tarafından 'Çocuklarda ve Ergenlerde Sıklıkla Görülen Duygusal ve Davranışsal Güçlükler ve Yaklaşım' konulu seminer gerçekleştirildi. Seminerde avukatları bilgilendiren Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık (PDR) Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç Dr. Seda Donat Bacıoğlu, çocuklar ve ergenlerin gelişim özelliklerine bakıldığında yaşamın ilk 2 yılının nöro bilişsel gelişim açısından en kritik dönem olduğuna değindi.

Doç Dr. Bacıoğlu, Duygusal zorluklar ve davranışsal güçlüklerle başa çıkmanın yollarını anlattı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne Barosu Çocuk Hakları Komisyonu tarafından düzenlenen “Çocuklarda ve Ergenlerde Sıklıkla Görülen Duygusal ve Davranışsal Güçlükler ve Yaklaşım” konulu program Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık (PDR) Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç Dr. Seda Donat Bacıoğlu'nun katılımıyla gerçekleştirildi.

Edirne Barosu Seminer Salonunda düzenlenen programa avukatlar ve çocuk hakları komisyonu üyeleri katılım sağladı.

"Yaklaşım tarzı çok önemli"

Edirne Barosu Çocuk Hakları Komisyonu Başkanı Av. Özge Hazır, seminer hakkında bilgi verdi. Hem özel hayatta, hem de meslek hayatlarında çocuk müvekkillerle iletişim kurduklarını ve burada yaklaşım tarzının çok önemli olduğunu söyleyen Edirne Barosu Çocuk Hakları Komisyonu Başkanı Av. Özge Hazır, çocuklara yaklaşım tarzını uzmanından dinlemek istediklerini ve bu şekilde bir seminer koordine ettiklerini ifade etti.

"Ortaya çıkış sebepleri araştırılmalı"

Seminerde, çocuk psikolojisi ve ergenlik döneminde karşılaşılan duygusal ve davranışsal sorunlara yer verildi. Duygusal zorluklar ve davranışsal güçlüklerle ilgili sunum yapan Doç Dr. Seda Donat Bacıoğlu, ilk olarak bu sorunların ortaya çıkış sebeplerinin araştırılması gerektiğine dikkat çekti.

Problemlerin birden ortaya çıkmadığını ve mutlaka altında yatan bir sebebin olduğunu aktaran Bacıoğlu, önceden yaşanan olayların Duygusal zorluklar ve davranışsal güçlüklere yol açabildiğine değindi.

Çocuklarda sıklıkla görülen güçlüklerin başında korku, kaygı ve öfke patlamalarının geldiğini söyleyen Doç Dr. Seda Donat Bacıoğlu,"Utangaçlık-çekingenlik, huzursuzluk-gerginlik, duygu düzenleyememe, yetersizlik, değersizlik, güvende hissedememe, içe dönüklük, sık sık ağlama, alışkanlık bozuklukları, dikkat ve odaklanma sorunu, bağımlılık, okul reddi ve devamsızlık, kendine zarar verme ve intihar, riskli cinsel davranışlarda beraberinde gelen güçlüklerden. Tabi bu problemler birdenbire çıkmıyor. Bir yerlerde aşamadığımız şeyler oluyor ki bu güçlükler gelinen son radde oluyor. Bu güçlüklerle baş edebilmek için de mutlaka uzmanlara başvurulması gerekiyor” ifadelerine yer verdi.

Çocuklarda dil gelişimini olumlu etkileyen en önemli etkinliğin kitap okumak olduğunu vurgulayan Doç Dr. Seda Donat Bacıoğlu, çocuklarda dil gelişiminin olumlu olmadığının kullandığı cümlelerden de anlaşılabildiğine değindi.

Çocukların defalarca aynı kitabı okumak ya da aynı oyunu oynamak gibi alışkanlıkları olabildiğine dikkat çeken Doç Dr. Seda Donat Bacıoğlu, yalnız başına ekrana maruz kalmanın da bilişsel ve dil gelişimini de olumsuz etkileyebileceğine vurgu yaptı.