Dioramayla Tarihi üç boyutlu olarak gelecek nesillere aktarıyor

Edirne'de yaşayan Hüseyin Ülker (55), 11 yaşında Almanya'da tanıştığı diorama sanatıyla tarihi olayları yeniden canlandırıyor.

Dioramayla Tarihi üç boyutlu olarak gelecek nesillere aktarıyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Diorama, hayalinizdeki dünyayı gerçeğine birebir bağlı kalarak minimalize eden bir sanat dalı. Türkiye’de de takipçileri bulunan diorama, zamanı farklı bir yaklaşımla donduruyor.

Ülker, on binlerce parçanın tek tek işlendiği çalışmalarda Türk ve dünya tarihinin önemli olaylarını canlandırılıp tarihi yeniden yaşatıyor.

Edirneli Hüseyin Ülker İstanbul’un fethinden, Akabe ve ikinci dünya savaşına kadar birçok tarihi olayı diorama ile canlandırıyor.

Dünya tarihine yön veren savaşları diorama sanatıyla işlemeyi çok sevdiğini belirten Ülker, “2. Dünya Savaşı’nı konu alan çalışmalarımda özellikle o dönemde teknolojinin ne kadar ileride olduğunu göstermek istiyorum. Ayrıca Türk tarihindeki şanlı zaferleri ve unutulmuş kahramanlarımızı yad etmek için onları diorama sanatıyla yaşatmaya çalışıyorum. Geçmişimizi unutmamalıyız. Ama şuna özellikle değinmek istiyorum, özellikle Cumhurbaşkanımızın söylediği ‘dünya beşten büyüktür’ cümlesine vurgu yapmak için şanlı tarihimizi ön plana çıkarmaya çalışıyorum. Gerçekten çok harika bir muhteşem bir tarihimiz var. Çocuklarımız bu tarihi unutmasın diye hem üç boyutlu çalışmalar yapıyorum hem de öğretiyorum aynı zamanda.” Dedi.

Ülker, diorama sanatının önemine değinerek, Japonya’daki eğitim müfredatında ders olarak verildiğini anlattı.

Genç nesle dioramayı öğretmeye çalıştığını ifade eden Ülker, ücretsiz olarak ders verdiğini dile getirdi.

Ders alan çocukların araştırma ve okuma yetisinin geliştiğinden bahseden Ülker, “Bu tarz hobilerin gerçekten çok faydası var. Sadece gidip bir hazır kit almak değil mesele. Burada biz hazır kitlerden ziyade elle yapabilecek bir sürü şeyleri öğretiyoruz.” Şeklinde konuştu.

Doğukan Vurgun