Dikey tarım cihazı ile su ve alandan tasarruf yapılıyor

Edirne'deki Teknopark'ta, topraksız üretim yapma imkanı sunan, su ve alandan tasarruf sağlayan otomatik dikey tarım cihazı üretildi. Yüksek lisans öğrencisi ve genç girişimci Deniz Sezer, 3 yıl önce 'Refarmer Projesi' adını verdikleri çalışma çerçevesinde mühendis ekibiyle üretime başladı.

Dikey tarım cihazı ile su ve alandan tasarruf yapılıyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne’deki genç girişimci topraksız dikey tarımla küçük alanlarda daha fazla ürün yetiştirerek verimi artırıyor. 3 yıl önce başladıkları projeyi hayata geçiren genç girişimci Deniz Sezer, geliştirdiği makine sayesinde dikey ve topraksız şekilde tarım yapabiliyor. Akıllı dikey tarım makinesinin üzerinde yer alan, UV ışıkları bitkilerin ihtiyacı olan stresi yaşatıyor. Belirli aralıklarla verilen besin solüsyonları ise bitkinin gelişmesini sağlıyor.

Avrupa’dan esinlendiği modeller üzerinde çalışmalar yapan Sezer, ARGE faaliyetlerinin ardından iki farklı makine üretti. Arazisi olmayan üreticiler için tarımsal faaliyet yapma imkanı sunduklarını belirten Sezer, Ürettikleri modelle insanları sürdürülebilir tarıma teşvik ettiklerini aktardı.

Teknik faydalarına ilişkin açıklamada bulunan Sezer, metre kare bazında çok daha fazla ürün yetiştirilebildiğine değindi.

Bu makinede, 1,5 metre karede 256 kök civarı bitki yetiştiğini aktaran Sezer,bunun daha fazla ürün yetiştirmeye ve daha fazla verim almanıza sebep olduğuna dikkat çekti.  

Geliştirdikleri sistemle ürünlerin tamamını makine ile suladıklarını belirten Sezer, Sistem sayesinde kök hücrelerin sürekli kontrol edildiğini ve ürün kaybının önüne geçildiğini söyledi.

Sistemin patent sürecinde olduğunu ve çalışmalara devam edeceklerini söyleyen Sezer, “En büyük hedefimiz aslında hiç tarım yapılamayacak alanlarda tarım yapılabildiğini görmek. Restoranların, kafelerin, çeşitli işletmelerin, otellerin sürdürebilir ve şeffaf üretim için mutfaklarında, restoranlarında makinelerimizi bulundurması. Tabi ki öncelikli hedefimiz, nedir bu yediğimizin nasıl yetiştiğini görmek. Tamamıyla aslında temiz üretim şartlarında görüp, değerlendirebiliyor olmak. Bir diğeri de tabi ki tarımın çağdaşlaştırılması. Bu daha kapsamlı bir hedef ama bu iki hedef bizim için oldukça önemli” ifadelerine yer verdi.

Kimyager Nermin Gebeşçi ise sistemin detaylarına ilişkin açıklamada bulundu.  Sistemin gece gündüz otomasyonla sulama gerçekleştirdiğini belirten Gebeşçi, Ürünlerin topraktan alması gereken makro ve mikro besinleri hazırladıkları solüsyonla enjekte ettiklerini aktardı.

Gebeşçi, sulama sisteminin daha önce hiç kullanılmadığını kendileri özgü olduğunu ifade etti. Ürünlere sistematik olarak ihtiyacı olan stresi verdiklerini söyleyen Gebeşçi, UV ışınlarını kullandıklarını dile getirdi.

Doğukan Vurgun