Dünya Çevre Günü bu yıl 'Hepimizin Bir Dünyası Var' teması ile kutlanıyor

Edirne'de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından Dünya Çevre Günü dolayısıyla tören düzenlendi. Her yıl farklı bir tema ile kutlanan Çevre Gününün bu yılki teması 'Hepimizin Bir Dünyası Var' olarak belirlendi.

Dünya Çevre Günü bu yıl 'Hepimizin Bir Dünyası Var' teması ile kutlanıyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Engin Öztürk'ün Atatürk Anıtı’na çelenk sunması ile başlayan tören, bando eşliğinde saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunması ile devam etti.

Programa Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Engin Öztürk, kurum müdürleri, vatandaşlar ve çok sayıda öğrenci katıldı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Engin Öztürk, günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı.

2022 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayıyla 5 Haziran'ın içerisinde bulunduğu haftanın her yıl kutlanmak üzere Türkiye Çevre Haftası olarak ilan edildiğini belirten Öztürk, Her yıl farklı bir tema ile kutlanan Türkiye Çevre Haftasının, 2022 yılında Sıfır Atık temasıyla, 2023 yılında Deniz Varsa Hayat Var temasıyla kutlandığını bu yıl ise Hepimizin Bir Dünya Var temasıyla kutlandığını ifade etti.

Üzerinde yaşadığımız dünya ve bu yaşanabilirliği sağlayan çevre, hızlı nüfus artışıyla birlikte israf derecesine varan tüketimin artması, plansız kentleşme ve sanayileşme, doğal kaynakların ölçüsüz bir şekilde kullanılması yüzünden her geçen gün kirlendiğini belirten Öztürk,"Oluşan her türlü atığın ve kirleticinin yönetilmemesi ve önlenmemesi durumunda toprağımıza, suyumuza ve havamıza karışarak doğal yaşamı ve ekosistemi bozduğu çölleşme ve erozyon, iklim değişikliğine sebebiyet verdiği gibi başta insan olmak üzere tüm canlı hayatını tehdit etmektedir. Ülkemizde bu anlayışla çevre kirliliğini önlemek, atık yönetimini gerçekleştirmek üzere 2017 yılında Cumhurbaşkanımızın eşi Emine Erdoğan hanımefendinin öncülüğünde ve himayesinde bakanlığımızın koordinasyonunda başlattığımız Sıfır Atık Projesi başta tüm kamu kurum ve kuruluşları olmak üzere ülkemizin her alanında uygulamaya başlatılmıştır. Sıfır atık projesini uygulayan bina ve yerleşkeler sıfır atık belgesiyle taçlandırılmıştır. Sıfır atık projesi israfı önleyen, doğal kaynakları verimli kullanan, atığın önlenmesini, azaltılmasını, yeniden kullanılmasını, atığın kaynaklarında ayrıştırılmasını, atığın geri dönüştürülmesini sağlayan bir çevresel yönetim sistemidir” ifadelerine yer verdi.

"60 milyon ton atık geri kazanıldı"

Sıfır Atık Hareketinin başladığı ilk günden beri ülkemize sağladığı çevreye, doğaya, ekonomiye sağladığı katkılarla birlikte aldığı uluslararası ödüllerle Türkiye'nin en büyük çevre hareketi olduğunu gösterdiğini aktaran Öztürk,  2017 yılında başlanan sıfır atık yolculuğuyla birlikte 60 milyon ton atığın geri kazanıldığını ifade etti.

Geri kazanılan bu atıklar sayesinde büyük miktarda enerji, su ve petrol tasarrufu sağlandığını söyleyen Öztürk, "500 milyon adet ağaç kesilmekten kurtarıldı. 185 milyar Türk Lirası ekonomiye kazandırıldı. Çevre duyarlılığımızı arttırarak, doğal kaynakları verimli kullanarak, çevre dostluğu uygulamalar yaparak, millet bahçeleri, bisiklet yolları yaparak, planlı kentleşme ve sanayileşme yaparak, birlikte çalışarak daha yeşil, daha mavi, daha canlı bir dünya, yaşanabilir bir çevre inşa edebiliriz. Hepimizin bir dünyası var temasıyla, kutlamakta olduğumuz Türkiye Çevre Haftası vesilesiyle Allah'ın emanet ettiği ortak evimiz dünyamızı kirletmeyelim, temiz tutalım" ifadelerine yer verdi.

Atatürk Anıtı önündeki törenin sona ermesinin ardından katılımcılar ve öğrenciler bando eşliğinde Edirne Halk Eğitim Merkezi’ne kadar yürüyüş yaptı. Edirne Halk Eğitim Merkezi’nde devam eden kutlamalarda tiyatro gösterileri ve halk oyunu gösterileri gerçekleştirildi.

Burcu Temel