'Depremden etkilenen çocukların güvenli ellerde olması gerek'

Edirne Çocuk Hakları Derneği tarafından Merkez üssü Kahramanmaraş olan ve 10 ili etkileyen depremlerle ilgili basın açıklaması yapıldı. Edirne Çocuk Hakları Derneği Yönetim Kurulu adına açıklamayı okuyan Dernek Başkanı Nur Yılmaz Erçin, depremden etkilenen çocukların güvenli ellerde olması gerektiğini ve kurtarılırken dahi, fotoğraflarıyla, görüntüleriyle habere konu olmaması gerektiğine vurgu yaptı.

'Depremden etkilenen çocukların güvenli ellerde olması gerek'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Merkez üssü Kahramanmaraş olan ve 10 ili etkileyen deprem Türkiye'yi yasa boğdu. Depreme uykuda yakalanan ve bu afetten en çok yara alan çocuklar ve bebekler oldu. Edirne Çocuk Hakları Derneği yönetim kurulu üyeleri, depremzede çocuklara ilişkin önemli açıklamada bulundu.

Ülke tarihinin en zor zamanlarından birine tanıklık edildiğini söyleyen  Edirne Çocuk Hakları Derneği Başkanı Nur Yılmaz Erçin,"10 şehir, binlerce insan. Yaralılar ve hayatını kaybedenler. Güneydoğu Depremi hepimizi darmadağın etti. Çok üzgünüz, tarifi çok zor bir acı. Sıcak evinde utanarak yemek yiyenlerin, ezilerek yatağa girenlerin sesiyiz bugün. Türkiye’nin başı sağ olsun, hepimize geçmiş olsun" dedi.

"Gün, samimiyetle birlik olma günü"

Bu görüntülerin yıllarca hafızalardan silinmeyeceğini aktaran Erçin, "Çok zor bir döneme gireceğimizi biliyoruz. Ama, birlikte ve dayanışmayla üstesinden gelinebileceğini de. Gün, samimiyetle birlik olma günü. Ülkemizin her yerinden sağlık, gıda, giysi yardımı yollarda. Kurtarma ekipleri, gönüllüler, sade yurttaşlar tek yürek. Bundan sonrası mücadele. Kurtarılan her can bizim için çok değerli. Enkazdan kurtarılan her nefes bizim yarına biraz daha umutla bakmamız demek. İhtiyacımız olan, bu zorlu süreci atlatabilmek için, partiler üstü, ideolojiler ötesi bir beraberlik" ifadelerine yer verdi.

Edirne Çocuk Hakları Derneği olarak, deprem bölgesinde yaşama tutunmaya çalışan herkes için ellerinden geleni yapacaklarını ifade eden Erçin, özellikle çocuklarla ilgili olarak, yetkililerin, sorumluların duyarlı olmasını beklediklerini belirtti.

Öncelikle, yaralı kurtarılan çocukların tedaviye erişimleri ve tedavilerinin sürdürülebilirliğinin son derece önemli olduğunu aktaran Erçin, "Ancak, bunun yanı sıra, yara almadan kurtarılan çocukların, barınma, beslenme gibi temel ihtiyaçları karşılanırken, aileyle birlikteliğinin sağlanması, ne yazık ki, sağlanamadığı durumda, psikolojik destek verilebilmesi gerekiyor. Çocuklar güvenli ellerde olmalı. Ürkütücü haberlere konu olmamalı. Dahası, kurtarılırken dahi, çocuklar fotoğraflarıyla, görüntüleriyle habere konu olmamalı. Çok iyi niyetlerle yapılan ama sonrası sorgulanmayan paylaşımlar ve haberlerle ne yazık ki, çocukların hakları görmezden geliniyor. Kurtarılan çocukların üstün yararı, enkaz altında kalmamalı! Ayrıca, deprem gerçeğiyle yüzleşen çocukların, bundan sonraki hayatlarında fiziksel olduğu kadar mental gelişimlerinin de azami düzeyde takip edilmesi gerekecek. Bu yaşanılan travmanın olumsuz etkilerinin en aza indirilebilmesi ve çocukların en kısa zamanda gündelik hayatlarına dönmeleri için, ilgili, yetkili, sorumlu herkesin üstüne düşeni yapması gerekiyor" şeklinde açıklamada bulundu.  

Deprem bölgesinde olmasa bile, farklı şehirlerde yaşayıp travmatik haberlere yoğun bir biçimde maruz kalan çocukların olumsuz etkilenmemesi için, ailelerin, eğitimcilerin, sosyal destek uzmanlarının dikkatli ve soğukkanlı davranması gerektiğini ifade eden Erçin, "Derneğimiz, bölge halkına her tür malzeme yardımı için bir köprü olmanın yanı sıra, bünyesindeki gönüllü psikologlarıyla da, bu konuda katkı sunmaya devam edecektir. Gerek yüz yüze gerek uzaktan çevrimiçi bağlantıyla ihtiyaç duyan çocuklarımıza psikolojik destek vermeye hazırız. Edirne Çocuk Hakları Derneği, çocuğun üstün yararını her şeyin önüne koyarak, her türlü ayrımcılığa karşı, çocukların haklarını korumayı gözetmektedir. Bugüne dek, eğitimde, sağlıkta ve sosyal hayatta çocukların eşit bir biçimde erişebilirliği için yaptığı çalışmaları, farklı çözüm önerileri ile yarına taşımayı amaçlamaktadır. Yaşanılan sorunların çözümü olmak için dernek olarak uzun bir yolumuz olduğunu biliyoruz. O nedenle, bu mücadelede, bir sivil toplum örgütü olarak üzerimize düşen sorumlulukları üstlenmeye hazırız" ifadelerine yer verdi.

Burcu Temel