'Çocuklar lise çağında meslek okullarına gönderilmeli'

Lise ve üniversite mezunu gençlerin istedikleri bir alandaki mesleki eğitim merkezi programını 6-8 ay gibi kısa sürede tamamlama ve istihdam garantili iş gücü piyasasına geçme imkânı getiren program gençlerin önünü açacak. Türkiye'nin çıraklık uygulamasında geç kaldığını söyleyen Edirne Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Kemal Cingöz, çocukların lise çağında meslek okullarına gönderilerek ilk altın bileziğini alması gerektiğini ifade etti.

'Çocuklar lise çağında meslek okullarına gönderilmeli'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

“Diplomalı işsiz söylemlerine kulak aldırmak yerine meslek okullarına yönlendirin”

Birçok kesimin avukat, doktor, kaymakam gibi mesleklere yöneldiğini fakat iş bulmakta zorlandığını söyleyen Edirne Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Kemal Cingöz, diplomalı ve üniversiteli işsiz söylemlerine kulak asmak yerine çocukların lise çağına geldiklerinde meslek okullarına yönlendirilmesinin daha mantıklı olacağına değindi.

Hem gençlerin elinde bir mesleği olabileceğini hem de işverenlerin ara eleman bulma sıkıntısı çekmeyeceğine dikkat çeken Cingöz, şuan neredeyse tüm sektörlerde ara eleman sıkıntısı yaşandığını ifade etti.

Üniversite diploması ile iş bulamayan gençlerin meslek okulundan kazandığı altın bilezikle rahatça iş bulabileceğini söyleyen Cingöz, bu sayede piyasadaki ara elaman açığının da kapanacağını belirtti.

“Diplomalı iş bulamazsa meslek okulundan kazandığı bilezikle iş bulur”

Hem üniversite diploması hem de meslek okulundan aldığı diploma ile 2 altın bileziğe sahip olmanın büyük avantaj sağlayacağına vurgu yapan Cingöz, “Meslek okulunda kazandığı altın bilezik çok önemli. Ondan sonra isterse avukat olsun, doktor olsun, hâkim olsun. Ama şimdi paralı okulda okuyup da mezun olduğun zaman ne oluyor? Ondan sonra asgari ücretle her türlü işi yapma rıza gösteriyorsun ama onu bile bulamıyorsun. Ama elinde mesleğin varsa mesela torna tesviyecisin, gidersin bir tornacının yanında işe başlarsın. Marangoz, kaynakçı, tornacı, şoför ne olursa diplomasını aldığı mesleğinden iş bulamazsa, meslek okulundan kazandığı altın bilezikle iş bulur. Onun için Türkiye bu uygulamayı herhalde bakanlık açıklayalı dört beş ay oldu. Ama bana göre geç kaldı” ifadelerine yer verdi.

Özlem Ceylan