Çiftçilere ilaçlama ve gübreleme uyarısı

Edirne Ziraat Odası ekipleri saha incelemeleri sırasında çiftçilere çeşitli uyarılarda bulundu. Ekipler, ilaçlama ve gübreleme konusunda çiftçileri bilgilendirdi.

Çiftçilere ilaçlama ve gübreleme uyarısı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne Ziraat Odası ekiplerince saha çalışmaları devam ediyor. Arazi çalışmaları kapsamında Yenikadın, Kemal, Budakdoğanca, Ahi, Demirhanli, Musabeyli, Hacıumur, Sazlıdere, İskender, Köşen, Tayakadın, Karakasim ve Orhaniye Köyleri incelemede bulunan ekipler, hububatlarda kontroller yaptı.

Ekipler, hububat ekili alanlarda ot ilaçlamalarını yapmak isteyen üreticilerin ilaçlama işlemlerini bu hafta rüzgar durumunu da göz önünde bulundurarak hafta ortası yapabileceğini aktardı.

İlaçlamanın sabah çiğ kalktıktan sonra ve rüzgârsız havada yapılması ilaçlama başarısını yükselteceğinden bahsedildi.

Kullanılacak ilacın doğru seçilmesi gerektiğini belirten ekipler, bazı köy ve bölgelerde üst gübrelemenin başladığını aktardı.

Fazla gübreleme işleminin ekine zarar vereceğini ifade eden ekipler, çiftçilere uyarılarda bulunarak şunları kaydetti:

“Toprak hava alamadığı için kök hastalıkları ortaya çıkıyor, yeşil aksamı artan bitkiniz ilerleyen günlerde olası soğuk ve donlarda zarar görüyor ya da büyüyen bitkinin su ihtiyacı da arttığı için olası erken kuraklık durumunda bitkilerimiz su stresi yaşıyor. Özetle erken azotlu gübreleme aslında bize genelde fayda sağlamamakta aksine riskimizi arttırmaktadır. Birde yapılan uygulamalarda Sülfat içerikli gübrelerin ağırlıklı kullanıldığı, burada da toprağımızın PH asitlik değerinin dikkate hiç alınmadığını gördük. Kara toprakta, kızılaçta, kumsalda yani her tip toprakta sülfatlı gübre kullanımı doğru bir uygulama değildir. Lütfen gübre seçiminizi toprağınızın yapısına, PH sına ve organik maddesine göre yapınız. Kumsal yerlerde, düşük PH yerlerde sülfat içerikli gübre kullanmayınız. Unutmayın kısa süreli faydalı işlerin uzun vade de bize geri dönüşleri çok daha olumsuz olabilecektir.”

Doğukan Vurgun