Cep telefonlarında yeni tehlike! Hızlı şarj bataryaların ömrünü kısaltıyor

Dünyada en sık ve en çok kullanılan elektronik aletlerin başında cep telefonu geliyor. Telefonunuzu hem uzun ömürlü, hem de sağlıklı şekilde kullanmak istiyorsanız, işin uzmanından birkaç öneri var. Elektronik Eşya Uzmanı Ziver Akoğlan,cep telefonu bataryalarını daha uzun ömürlü ve sağlıklı şekilde kullanmak için yalnızca orijinal ve tek bir şarj aleti kullanılması ve hızlı şarjlar uzak durulmasını önerdi.

Cep telefonlarında yeni tehlike! Hızlı şarj bataryaların ömrünü kısaltıyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Cep telefonu, dünyada en çok kullanılan elektronik eşyaların başında geliyor. 2023 raporlarına göre dünya genelinde 4,3 milyar insan akıllı telefon kullanıyor. Cep telefonunun en fazla tamir gerektirenparçalarının başında ise bataryalar geliyor. Konu ile ilgili açıklama yapan Elektronik Eşya Uzmanı Ziver Akoğlan bataryaların şişmemesi ve patlamaması için orijinal şarj aletinin kullanılması gerektiğini belirtti.

"Yeni bataryalar ya da yan sanayi patlamaz"

Cep telefonu bataryalarının 10 – 15 yıl öncesinde çoğunun nikel olduğunu ancak yenilerin ise lityum maddesi ile yapıldığını etrafının ise yanıcı bir gaz ile sarıldığını belirten Akoğlan; “Etrafına sarılı gaz patlayıcı ve yanıcı bir madde. Patlama olmaz, ama fazla şarj nedeniyle şişme olabilir. O şişme ekranı bozuyor. Şişme arka kapağı zorluyor. Zaten onu kullanınca hemen hissediyor. Bize getirttiği zaman pillerdeki o şişmeyi hemen hissediyoruz. O pili alıp içindeki gazını çıkarıyoruz” Dedi.

"Hızlı Şarj Bataryaların Ömrünü Kısaltıyor"

Orijinal ve yalnızca tek bir şarj aleti kullanılması gerektiğini dile getiren Akoğlan, “Cep telefonlarının akşamdan sabaha kadar yavaş yavaş şarj edilmesini tavsiye ediyorum. Ama şimdi yeni çıkan şarj aletleri çok kısa bir buçuk iki saat bile sürmüyor; dolduruyor. Hiç hoş değil bunlar esasında. Yani teknik olarak hızlı şarj doğdu. Pilin de ömrünü kısaltıyor. Çünkü pillerin voltajları genelde üç nokta altı volt. Sistem yüzde yirmi fazlasıyla şarj etmeyi gerektirir. O da beş voltu geçmemeli. Ama hızlı şarjda yedi buçuk sekiz volt verip pille çarpacaktı. Vatandaş da övünüyor. Benim pil çok çabuk doluyor. Bu yanlış. Bu da ısınmalara sebep oluyor telefonlarda. Pilleri bozabiliyor. O yüzden benim tavsiyem aynı şarj aletiyle uzun zaman o telefonu kullanabilmek. Mutlaka orijinal ve yalnızca bir şarj aleti kullanın. Çünkü bir iki gün sonra bir sıkıntı olursa belli olur.” Dedi.

"Gece yatarken sosyal medyanızı kapatın"

Gece uykuya dalmadan önce cep telefonlarındaki sosyal medya trafiğinin sona ermesi için kapatılması önerisinde bulunan Akoğlan; “WhatsApp, Twitter, Facebook veya Instagram… Bunlar devamlı şebekeyle irtibat halinde olan sosyal medyalar. Sabaha kadar hep aktif çalışıyorlar. Güveniyorsanız açık kalsın. Güvenmiyorsanız ki şu anda çok fazla siber saldırılar var. Gece siz uyurken telefonunuza internet üzerinden girip içinden banka hesaplarınız boşaltılabiliyor. Sizin özelinize girilebiliyorlar. Yapacağınız şey sosyal medya ve internetinizi kapatmak” Diye konuştu.

Burcu Temel