Çeltik ekiminin büyük bölümü tamamlandı

Türkiye'nin çeltik üretiminin yüzde 44'ünün karşılandığı Edirne'de, ekim mesaisinde sona gelindi. Geçtiğimiz yıl yazın kuraklık yaşandığını ve tarlaların bu durumdan olumsuz etkilendiğini söyleyen Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, aynı durumun bu yaz da yaşanması durumunda, Bulgaristan'dan su talep etmekten başka şanslarının kalmayacağını vurguladı.

Çeltik ekiminin büyük bölümü tamamlandı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Türkiye'de çeltik üretiminde ilk sırada yer alan Edirne'de üreticilerin ekim mesaisinin büyük bir bölümü tamamlandı. Kış mevsiminin kurak geçmesi sonrası Nisan ayında etkili olan yağışların ardından su kaynaklarının yükselmesini beklemeye başlayan üreticiler, yazın kuraklıkla karşı karşıya kalmanın endişesini yaşıyor.

Edirne'de bu yıl yaklaşık 500 bin dekarlık alanda çeltik ekimi yapıldığını söyleyen Arabacı, üreticilerin zorlu ekim mesaisinde sona geldiğini aktardı. Nisan ayı itibariyle başlayan hazırlıkların ardından Mayıs başında ekim yapıldığını belirten Arabacı, ekilişlerin büyük çoğunluğunun tamamlandığını ifade etti.

"Çeltik ekiminde su çok önemli"

Çeltik üretiminde suyun çok önemli olduğunu söyleyen  Arabacı, "Çeltikte herhangi bir sıkıntı yok. Nehirlerimizin debileri şu an idare ediyor. Hazırlık anlamında üreticilerimiz, hazırlığını ve ekilişini yaptı. Önümüzdeki süreç çok önemli. Nehirlerde genel olarak yazın kuraklık yaşanır. Ancak bu kış Tunca Nehri'nin debisinin, yaz dönemindekinden bile daha düşük olduğu görüldü.  Nisan yağmurları bir nebze de olsa nehirlere iyi geldi. Üreticilerimiz gerçekten çok emek verdi, çok masraf etti. İnşallah önümüzdeki süreçte de suyla ilgili sıkıntılar yaşamayız. Emeğin ve bu yapılan masrafların karşılığını alabileceğimiz bir yıl olur diye umuyorum. Başlangıç aşamasında herhangi bir sıkıntı yok. Ekilişlerimizi yapıyoruz. İnşallah hayırlısıyla bütün emeğin ve masrafın karşılığını alacağımız bir yıl olur diye umuyorum” Şeklinde konuştu.

"İnşallah bir an önce tamamlanır ve üreticilerimiz suyla buluştururuz"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla 2021 yılında yatırım programına alınarak yapım çalışmalarına başlanan Çömlekköy Barajı ile ilgili de açıklamada bulunan Arabacı, "Bulgaristan sınırından sonra Türkiye sınırlarına su girdiği noktada ilk yapılacak olan baraj projesi. 2021 yılında Cumhurbaşkanımızın talimatıyla yapıma başlanma kararı alındı ve ihalesi oldu. Çalışmalar başladı.  İnşallah bir an önce tamamlanır ve üreticilerimiz suyla buluştururuz. Nehir debilerimizde su sıkıntısı yaşarsak, buradan bir miktar su saldığımızda sıkıntıyı gideririz diye umuyorum. Bunun başka bir kaynağı ve başka bir çözümü şu an için yok. Yeraltı sularımızdan hep bahsediyoruz. Bunu devlet su işleri bölge müdürlüğümüze de iletiyoruz" ifadelerine yer verdi.

'Yer altı suları gittikçe derinleşmeye başladı'

Yeraltı sularının her geçen gün tükenmeye başladığını söyleyen Arabacı, "Yeraltı kuyularını vuralım diyoruz ama bilmiyorsunuz ki Türkiye'nin birçok yerinde yer altı suları gittikçe derinleşmeye başladı ve bizim bölgemizde de bu biraz da etkisini göstermeye başladı. Tabii ki devlet büyüklerimiz de, her bölgeye kuyu vurulursa bize de önümüzdeki yıllarda göçükler oluşabileceğini, seviyelerin daha aşağıya gideceğini düşünüyor. O yüzden de çok fazla bunlara kuyu vurulmasına izin verilmiyor. Çok ihtiyaç duyulan bölgelerde zaten izin alarak işlemler yapılıyor. Ama bizim bölge olarak bizi kurtaracak, önümüzdeki yıllarda su seviyemiz ya da nasıl sulama yaparız düşüncesinden kurtaracak tek proje, baraj projesi. İnşallah bir an önce biter ve üreticilerimizi suyla buluştururuz" şeklinde açıklamada bulundu.

Edirne merkezde yaklaşık 67 bin dekar çeltik üretildiğini ve bunun her ilde değişkenlik gösterdiğini söyleyen Arabacı, bereketli bir sezon olmasını diledi.

Doğukan Vurgun